1MALALISTICKA: Lepší odpověď, než třeba CLS skripta, ti asi nedám (a nebo nechápu, na co se přesně ptáš). Zalepil jsem někomu bublající díru do hrudníku a on najednou dýchá čím dál namáhavěji? Modrají mu rty, začíná ztrácet vědomí? Jsem někde in the middle of nowhere a vím (nebo mám velmi dobrý důvod předpokládat), že v nejbližších minutách pomoc nedorazí? Částečné odlepení chest sealu a "roztažení" rány pohybem okolní tkáně nepomohlo? Tak bych se o tu punkci pokusil, protože bych uzavřel, že symptomaticky vývoj stavu odpovídá tenznímu pneumotoraxu. Riziko, že se jehlou nabořím do nějakého řečiště, bych v danou chvíli pravděpodobně hodnotil jako menší, než riziko, že punkce je potřeba a zraněný mi zemře (čehož jeho stav nasvědčuje).
Vím, že je tu možnost, že tu jehlu ve stresu zabodnu jinam a způsobím v krajním případě i smrt. Pokud je to v situaci, že má blízká osoba díru v hrudníku a podle všeho, co jsem schopen zjisti, umírá na tenzní pneumotorax, tak je to riziko, které jsem ochotný podstoupit. Blízkých lidí, kteří se mnou chodí do přírody, jsem se zeptal, jestli se o zákroky nad standardní první pomoc (dekompresi pneumotoraxu jehlou a koniopunkci jsem jmenoval konkrétně) mám v nouzi pokusit, nebo ne. Volbu bych samozřejmě respektoval.
Nevím, zda máš podobný komunikační styl i normálně, ale způsob, jakým se ptáš, mi přijde nepříjemně agresivní. Každopádně obsáhlejší elaboráty na téma "kam přesně tu jehlu zabodnout, pod jakým úhlem, jestli dávat větší pozor na horní nebo spodní stranu žebra atd." sem vypisovat nebudu, od toho je literatura.