• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: Nějak si nedovedu představit jak ubránit chatu před zombie apokalypsou, nebo co mas zhruba na mysli:)))
    Dobře zlomená kost sroste sama, stačí imobilizace a klid na lůžku. Špatně zlomená kost (otevřena faktura, dislokované fr.) sama dobře nesroste. Na otevřenou umře hypovolemickym šokem, nebo na sepsi na uzavřenou možná taky, když to bude třeba femur, neb do stehna ti v klidu netečou 2 litry. Když ne, tak podle lokality a rozsahu dislokace.

    Bez lékařské péče proste zafunguje Darwin a nemocní a zranění ve většině případů zemřou. Bud v přímém důsledku úrazu, nebo proto, že by péče o ně ohrozila další zdravé jedince na zdraví, či životě. Romantika ve stylu donést svou životní lásku až na horu Sinai, aby ji spasil bůh, se konat nebude. Umřeli by prostě jen dva lidi místo jednoho.
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    First Respondeři | Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje
    https://www.zzskhk.cz/cs/first-responderi
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: Klidně někde u piva :)

    Ale myslím primárně tu situaci, kdy dlouhodobě selhaly státní složky - není policie, hasiči, doktoři; armáda si řeší jenom svoje - a zbytek se musí postarat jak umí, bez řešení v dohledné době (měsíce až roky). Na většině území bez elektřiny, věci jako rentgen zcela nemyslitelné.
    Pro zjednodušení nemusí jít o ozbrojený konflikt / občanskou válku - tj. pokud máš a uhlídáš chatu, máš prostor na zotavení.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: Navaro tohle se fakt nedá řešit po zprávách na nyxu. Jak doktor není a nebude? V jakém časovém horizontu nebude? Jak jsi schopen posoudit stav okolních struktur? Samé otázky.
    Jsi třeba někde na horách a potřebuješ toho člověka dostat dolů? Tak záchranka, horáci ho dolů dostanou. Nemáš mobil a dolů ho dostal musíš svépomocí? Improvizovana dlaha a hůl, nebo ho nechat na miste a pro pomoc dojít, odnést ho na ramenou, nebo v náručí když má dvacet kilo. Záleží jak daleko je pomoc, jak závažný se stav raněneho, kolik lidí tam je, jaký je terén a spousta dalších proměnných.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Jak třeba řešit zlomeninu nohy bez doktora - zlomí se noha, je štěstí že se nepoškodila žádná tepna,... ale doktor není a nebude a je potřeba tu nohu spravit, aby byl dotyčný člověk ještě co k čemu. Kde najdeme postup?
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: dovest k vysledku je hezka varianta uceni. Ohledne te obavy - na dotaz o konkretnim reseni situace se zacnou kroutit, ze to laik delat nema a at to resi doktor. vysvetlit, ze nemusi byt k dispozici skoro nelze.
    O odmitnuti sdeleni vysledku jsem psal ja, bylo to v ounzu v kartouzske a skutecne se to stalo, sam jsem chvili zpracovaval, co mi prave sdelil. Je to teda uz par let zpet.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    SIRIUS: nemam zmapovane pole aktuální nabídky kurzu, ale z principu bych prvně hledala na jednotlivých ZZS dle místa bydliště.
    Dál třeba pro děti vynikající akce "nehodou to začíná", osobně ráda doporučuji kurzy od Lifesupport, protože mají kvalitní lektory.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: já mám ale ty dotazy ráda, krásně se dají rozebrat a ty lidi sami přijdou na to, že je to blbost a proč. A tím si to nejlépe zapamatuje, když to vymysli sami. Viditelnou obavu z postihu nějak nechápu, ráda kde se o první pomoci dozvědět něco víc není trestná a nějak se mi tomu těžko věří. Infu, ze nějaký lékař odmítl sdělit výsledek vysetreni už nevěřím vůbec, ale to jsi asi nepsal ty.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: jsem, ale přesunula jsem své zaměření trochu jinam
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: tak relevantní a ověřené zdroje jsou samozřejmě preferované... btw. ty jsi také lektorka, ne? :)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: jestli se to zlepsuje, tak je to rozhodne dobra zprava.
    Na blbosti se lidi ptaji, protoze bez znalosti nedokazou odlisit, zda je to pravda nebo ne, ono se v tom nekdy opravdu tezko orientuje. epileptiky, dusici se a hadi kousnuti lze realne potkat, tak je dulezite vedet co je a neni dobry napad (treba pacit zuby :-)
    Ohledne informaci od doktoru dekuju za radu, zas tak hloupy ale nejsem. Ta tendence reagovat "vystuduj si medinu a pak se muzem bavit" je strasne casta, stejne jako viditelna obava z nasledku takove rady na jeho karieru (postih komory).
    SIRIUS
    SIRIUS --- ---
    1MALALISTICKA: jaka je teda podle tebe nejlepsi cesta pro laika k tomu zdravymu zakladu? Protoze pochybovat o tom ze vyhlasene kurzy jsou k nicemu je pekny, ale bylo by pak teda dobry rict i to B a to co je treba mozny doporucit
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    VAMPYRCIK: u ČČK je to hrozně o konkrétních lidech jsou oblastní spolky na úrovni jsou i ty špatný... A úplnej začátečník se teda sotva zorientuje no...
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    ERGOSUM: "nejsi doktor, tak to neřeš" tady používal spíš Wrigley, ne já.
    1) Ano, BLS je vhodné umět a provádět:)
    2) bohužel jsem na kurzech potkala spíš lidi, kteří se oháněli absolvováním kurzů na kde co a jejich postup byl nakonec bastl největší, protože místo aby dobře prováděli pár základních úkonů, tak řešili každou pitominu a to hlavní jim unikalo, hlavně že zvažovali koniotomii a punkci hrudníku, div že ne punkci perikardu, protože reverzibilní příčiny NZO, že. Lidé bez advanced kurzů se na chujoviny zeptají, ale jen protože je zaslechli, ne proto, že by je chtěli provádět. Oblíbené mám pravě dotazy ohledně spínacích špendlíků, vysávání hadího jedu, rozevírání zubů epileptikům atd.

    Čerpá-li každý z vás z věrohodných a profesionálních zdrojů, pak je to úžasné. Dovolila jsem si pouze zapochybovat, že všechny dostupné kurzy, a to i ty vyhlášené, jsou vždy vedeny správně a správnými lidmi.


    WRIGLEY: Ale dočkáváme se neustále. Kvalita je jaká je, ale trend zlepšení je jasný. A k té ochotě jen zopakuju, že kolem sebe nemám lidi, kteří by nebyli ochotní info předávat. Takže se prostě ptáš špatných lidí, což už jsem taky psala. Nejdu se zubaře zeptat na výsledky gastroskopie, protože to není jeho obor, ačkoli něco málo by k tomu asi říct dokázal. Stejně tak se praktika nebudu ptát na postup první pomoci, když ji běžně nedělá (ačkoli s čekacími dobami jim brzo v čekárnách lidi k zemi padat začnou)
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    WRIGLEY: myslíš třeba červený kříž? :-D to se asi nedočkáme
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: v podstate se shodneme. Nemyslim si, ze je realne cekat na zlepseni znalosti vetsiny populace, to se nedockame nikdy. Take ale neocekavam rozsireni kompetenci laiku z hlediska zakona.
    Stacila by mi prave vetsi ochota odborniku ke vzdelavani laiku ke spravnym postupum a idealne likvidace tech pokoutnych kurzu, kde se siri bludy.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    Já se technikami pokročilé pomoci začal zabývat v době, kdy mobily nebyly a dojezd na odlehlejší místo byl tak spíš v řádu hodin. Vybitý / rozbitý mobil také není zrovna SciFi. Jsou věci, které jsem se naučil a nepotřeboval a jsou věci které jsem se učil až když jsem je potřeboval a neuměl.
    Každý není vystudovaný zdravotník. Ale vždy je lepší vědět co nastane když něco uděláš a když něco neuděláš. Čím víc člověk ví, tím víc zároveň chápe rizika i možnosti a omezení. Odkazovat se heslem "Nejsi doktor tak to neřeš. A víc nemusíš vědět." vede ke dvěma důsledkům.
    1) Úmrtí a trvalé následky kterým se dalo předejít, kdyby přítomný věděl jak.
    2) Pokusy ve stylu Holyvoodu(diabetikům se přece píchá inzulín a když se někdo dusí probodni mu krk)

    Tady se nezabýváme nějakou adrenalinovou hrou na záchranáře a doktory. Jen se snažíme být připraveni v rámci svých možností (a ty má každý jinde) až příjde "Tady a Teď". To že čerpáme ze zdravotnických a záchranářských zdrojů místo z Holyvoodu je rozhodně správná cesta.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: zjednodušit to. Touha odborné veřejnosti je, aby co nejvíce lidí bylo schopno poskytnout ALS. Bude-li jednou situace taková, že v tom budeme napříč populaci dobří, tak bude v úvahu přicházet rozšíření kompetencí laiku. Aktuálně nejsme schopni vytvořit v koloně uličku pro průjezd IZS, většina lidí není schopna a ochotná zahájit resuscitaci, málo kdo ví jak správně komunikovat na tísňové lince... To je realita.

    Na druhou stranu narůstá počet AED, narůstá počet firem ochotných zaplatit kurz BLS ušitý na míru svým zaměstnancům, přibývá lidí zajímající se o individuální tréninky, něco se zkrátka děje, někam se to vyvíjí.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: Vezmu to od konce.
    Jsem rad, ze jsem te poznal i osobne, ostatne diky tomu tady zacala tahle debata. Resting bitch face mi nijak nevadi, sam mam sve chyby. Tim se omlouvam za utocny ton, moje argumentace tak docela casto v textu vyzniva.
    Agitovany v podstate jsem, protoze zdravi a zachrana zivota je tema, ktere me zajima a zalezi mi na tom, abych mohl v nouzi pomoci. Nemam ale zajem venovat se tomu karierne, jako plnohodnotny doktor.

    Ohledne te retoriky mi vadi jen ten cernobily pohled. Neocekavam, ze ze me kurzy udelaji doktora (natoz ucast na policejnim cviceni). Na druhou stranu jsem ale presvedcen, ze kapacita laika ve zdravotni pomoci je vetsi, nez se bezne prisuzuje, zalezi to prave na znalostech a moznostech si je odzkouset v praxi.
    K tomu se pridruzuje jiz opakovany problem situace nedostupnosi lekarske pomoci a pak je kazda informace draha. Ta je bohuzel az prilis realna a to uz i v nasi civilizovane evrope, natoz kdekoliv jinde. Muj zajem neni nahradit doktora v situaci, kdy do par minut dorazi zachranka, ale prave v momente, kdy vim, ze se to nestane. Jsou postupy, ktere laik nema sanci zvladnout, ale hlavne je to kvuli nedostupnosi modernich nastroju od diagnostiky az po chirurgii (i skvely neurochirurg by byl v haji bez operacniho salu, pripadne tvuj priklad se strelnou ranou v hrudniku).
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: O tobě nemluvíme, neb tvůj postoj jsem okrajově pochopila již z dřívějšího kontaktu. Kurz, navázaný na další profesní požadavky je něco jiného než kurz a nic, cvičení a nic, další kurz a nic a následný nákup profi vybavení s úmyslem použít v níž jmenovaných situacích..
    Móda naditých kapes a vojenských batohů mě neuráží, každého věc, navíc jestli je to kapsa nabouchaná rukavicema, hemostatickou gázou, tourniquetama a majitel je schopný a ochotný pomáhat, tak opět opakuju, že má můj obdiv.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam