ERGOSUM: "nejsi doktor, tak to neřeš" tady používal spíš Wrigley, ne já.
1) Ano, BLS je vhodné umět a provádět:)
2) bohužel jsem na kurzech potkala spíš lidi, kteří se oháněli absolvováním kurzů na kde co a jejich postup byl nakonec bastl největší, protože místo aby dobře prováděli pár základních úkonů, tak řešili každou pitominu a to hlavní jim unikalo, hlavně že zvažovali koniotomii a punkci hrudníku, div že ne punkci perikardu, protože reverzibilní příčiny NZO, že. Lidé bez advanced kurzů se na chujoviny zeptají, ale jen protože je zaslechli, ne proto, že by je chtěli provádět. Oblíbené mám pravě dotazy ohledně spínacích špendlíků, vysávání hadího jedu, rozevírání zubů epileptikům atd.
Čerpá-li každý z vás z věrohodných a profesionálních zdrojů, pak je to úžasné. Dovolila jsem si pouze zapochybovat, že všechny dostupné kurzy, a to i ty vyhlášené, jsou vždy vedeny správně a správnými lidmi.
WRIGLEY: Ale dočkáváme se neustále. Kvalita je jaká je, ale trend zlepšení je jasný. A k té ochotě jen zopakuju, že kolem sebe nemám lidi, kteří by nebyli ochotní info předávat. Takže se prostě ptáš špatných lidí, což už jsem taky psala. Nejdu se zubaře zeptat na výsledky gastroskopie, protože to není jeho obor, ačkoli něco málo by k tomu asi říct dokázal. Stejně tak se praktika nebudu ptát na postup první pomoci, když ji běžně nedělá (ačkoli s čekacími dobami jim brzo v čekárnách lidi k zemi padat začnou)