• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ANARCHY: pak tedy poprosim take do posty. diky
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    TABORACEK: Budu radsi, kdyz nebude existovat link, ktery by mohl nekam uniknout - zas tak zasadni problem to poslat mailem (nebo tady v poste) nemam
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANARCHY: nechces to nekam vystavit a frekventantum poslat link?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    SWIST: Materialy mam, zajemcum-ucastnikum jednicky je poslu
    STENNY
    STENNY --- ---
    ANARCHY: Taky hlasuju pro opáčko ještě před kurzem. Pokud by se na to dala schrastit i ta resuscitační figurína, co ukazovala oběh, bylo by to úplně ideální.
    SWIST
    SWIST --- ---
    ANARCHY: Pro nějaké to zopakování před samotným kurzem bych rozhodně byl. Jak to vlastně dopadlo s těma podklady k probírané látce co se říkalo, že možná budou k dispozici?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    WRIGLEY: Ja nejsem vlastnik ani zrizovatel toho kursu, jsem maximalne tak zprostredkovatel - a budu rad, kdyz se uskutecni, i kdybych holt proste ja osobne nemohl - treba budu moct nekdy priste...
    A nejak mi nedava smysl zaprit nejaky termin co mi Radan nabidl jen proto, ze ja nemuzu, a znemoznit tak pripadne ten kurs absolvovat lidem kteri treba nemuzou jindy...

Co se tyce ucasti lidi kteri nebyli na jednicce (to je moje uvaha, neinfo od Radana): Primarne urcite budou mit prednost lidi co na jednicce byli, pokud nebude kapacita naplnena, a bude mit zajem i nekdo dalsi, tak mu to asi zapovezeno nebude, ovsem za podminky ze si vedomosti z te jednicky doplni s tim, ze pokud mu nejaka znalost bude chybet, tak se na nej v te dvojce nebude brat ohled, aby se nezpomalila vyuka tech, kteri jednicku absolvovali a ty znalosti maji. Stejne tak se ale asi nebude moct brat ohled na lidi, co na jednicce byli, ale neco z toho si nebudou pamatovat - nebylo by to fer k tem ostatnim.
    Coz mne privadi k myslence, ze mozna by stalo za to pred tou dvojkou idealne udelat nejake opacko, kde bychom si prosli co vsechno se delo na jednicce, a v hlave si to v ramci mezi obnovili - ale nevim jestli se v tomto sejdeme jak ideove, tak i v casoprostoru...
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    ANARCHY: fascinuje me tva obetavost, ze vyhlasis pulku terminu, kdy sam nemuzes...

Jeste by bylo dobre doplnit info, zda se vubec mohou ucastnit i ti, kdo nebyli na jednicce.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    All:
    Takze mame konecne terminy od Radana (nekamenujte, upominal jsem ho o ne docela casto a docela dlouho - bohuzel toho mel fakt hodne)
    Udelal jsem na to Doodle (jde vzdy o cely vikend - v Doodle je vzdy vyznacena sobota - pocitejte ovsem i s nedeli!), prosim zahlasujte pro vsechny terminy ktere jsou pro vas schudne - tedy tak, ze pokud nektery z nich bude vybran, tak se ho zucastnite. Pri vyhodnocovani vysledku budu brat v potaz i volbu ze nejaky termin pro vas neni idealni, ale az jako sekundarni kriterium - tedy jen pri rovnosti hlasu nebo kdyz to bude tesne.

Prosim taky i o financni rozvahu - tedy abyste predem pocitali s tim, ze to bude neco stat - jakmile budu potvrzovat termin, dam sem jeste po vybrani terminu jednu potvrzujici zpravu, a budu to brat tak, ze kazdy kdo ucast v tu chvili potvrdi, tak se zavazne prihlasuje - a ze to znamena ze i v pripade, kdyby z jakychkoliv duvodu vypadl, ze v pripade nutnosti uhradi cenu - kterou odhaduju cca stejne jako posledne - tedy zhruba 3500,- Kc na osobu (doufam, ze se nepletu).
    A na ty, co to v Doodlu odhlasuji, ale pak v tomto finalnim potvrzeni ucast nepotvrdi, budu vrcet.

Tento kurs uz skutecne bude venovan "prolonged field care" Radanovym slovnikem, v mem chapani tedy peci o raneneho/nemocneho v situacich kdy neni mozne ho treba dny az tydny dostat do nemocnice.
    Presny obsah kursu jeste upresnime a dopilujeme, kazdopadne slibuju, ze skutecne dam duraz na to, abychom dostali to, o co mame zajem.
    Zaroven vezte, ze Radan ma uz NAEMT certifikaci na to, aby vystavoval "TCCC/TECC - MP Provider" certifikaty pro ty, kteri o to maji zajem s tim, ze prakticky by certifikat mel mit moznost dostat kazdy ucastnik techto dvou kursu (aspon tak to chapu - Radan psal doslova "všichni co prošli kurzem posledně po dalším 2 denním kurzu dosáhno na TCCC/TECC - MP Provider" - je tedy teoreticky mozne, ze by slo o jiny navazujici dvoudenni kurs) - pokud nekdo o certifikat budete mit zajem, tak mi napiste PM, zjistim pripadne dalsi detaily, cenu atd.

Doodle
    https://doodle.com/poll/mkaxbtr4ci8n6cdy
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Tak jestli jsou na dovolené, tak nohy nelámou, ale pijí margaritu.
    Jinak díky za konverzace v poště, dávají mi osobně větší smysl, než fabulace na téma zombie apokalypsa:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    WRIGLEY: Jestli jsem správně pochopil, tak u otevřené zlomeniny, když jsou navíc počkozené nějaké větší žíly nesvedeš bez chirurgické výbavy a léků nic. I když bys zlomeninu zavřel, stejně bude nekrotizovat, případně ho zabijí sraženiny. Bavíme se o případu kdy je odborná pomoc více než 12 hodin nedostupná. Pacient zkrátka umře a pokusy o jeho záchranu mu způsobí utrpení.
    Dle mého odhadu bys ho mohl zachránit amputací, Kterou ovšem v 95% nezvládneš a pacient stejně umře jen ve větčích bolestech.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: zombici jsou tam stejne jako rusti vojaci jenom na dovolene ;-) ohledne jejich pomoci uz jsem psal, ze nemas prachy, ale asi jine reseni nez hledat odbornou pomoc nevidis.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Na Ukraině už jsou zombici? Wow.
    Jinak bych oslovila ty vojáky, ať mu pomoc poskytnou, nebo mi ho pomohou transportovat z místa události na nějaké vhodnější, méně exponované místo, kde získám čas to řešit dál a jinak.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    CYBERKOTLIK: Tak to řekni chirurgům, když dneska skalpelem vpodstatě přerušují jen pokožku a přes další vrstvy už se víceméně durch propálí.
    Ok, tak jinak: popálí decentně a jen tu krvácející cévu a překryje jitrocelem. Při nevýznamném krvácení ruku nahoru a počkat na svou vlastní koagulační kaskádu. DIC se snad z utržení jednoho článku prstu nespustí.

Už si asi stanovím cenu za konzultace:) možná konečně zbohatnu
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: ukrajina blizko vojenske oblasti, bez telefonu a penez, zdravotnik mimo dosah. noha v takovem uhlu, ze i po zhojeni bude nepohyblivy. neni to uplne cizi clovek. opravdu bys jen prehodila deku a nechala lezet?

pokud uvazujes, ze se casem muze dostat k peci, kde mu to srovnaji, tak to aspon trochu dava smysl, ale jinak mi to moc nesedi.
    CYBERKOTLIK
    CYBERKOTLIK --- ---
    1MALALISTICKA: vypaleni ale zpusobi jen dalsi nekrotickou tkan a dasli sepsi ne?
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    WRIGLEY: Při zombie apokalypse ano.
    1MALALISTICKA
    1MALALISTICKA --- ---
    NAVARA: tu zombie apokalypsu? Máš teda fantazii.
    Otevřený femur přikrej dekou, ale lehce, bude ho to dost bolet a to proto, aby si na tu hnusnou nohu, kvůli které za chvíli umře, neviděl (tourniquet? Na co? Ta noha mu má snad sama upadnou a sepse z nekrotické tkáně ho má zabít jen protrahovaně a víc bolestivě?) pokud si ulomil třeba jen prst, tak zástava krvácení vypálením, ale kryj se, nejspíš bude dost kopat.
    Nenarovnávat. Bolestivé, bez verifikace polohy rtg na nic a jen riskuješ další poranění okolních struktur ostrým okrajem kosti, bud po zhojení s nohou do patologického úhle přežije a nejak se s tím naučí se o sebe postarat, nebo ne. Ale nejspí zombikum moc neuteče.
    Pokud vnitřne krvácí tak nemůžeš dělat nic. Pokusem o chirurgický podvaz přerušené cévy ho zabiješ téměř jistě, tak prostě doufej, že se krvácení samo zastaví utamponováním kolekcí krve ve svalu a nějak se z toho kluk vylíže. Když to dá do druhého dne, tak mu dej high five, červené víno na podporu krvetvorby a silný vývar, ten je dobrý uplně na všechno.

Čaj a deku bych měla pro jistotu k dispozici vždycky:)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    1MALALISTICKA: takze povazujes pomoc laika v nouzi ve vetsine vaznejsich pripadu za zbytecnou a nema smysl do toho investovat usili vcetne pripravy na takovou situaci?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    1MALALISTICKA: To zas umíme my ;)

I tohle roztřídění
    - kdy to nechat být a postačí sádra,
    - kdy to narovnávat (a jak) a pak osádrovat,
    - kdy se prostě neví a musí se počkat (a co potom, pokud vnitřne nevykrácí),
    - kdy jen přikrýt dekou a přinést čaj, protože už nemá šanci,
    je důležité a nevím, že by bylo někde popsané.

Darwin - jasně, že v takové situaci budeme všichni v prdeli - ale nemusíme tam být tak hluboko, jako ostatní zcela bez přípravy, desinfekce,...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam