• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    BAAL
    BAAL --- ---
    ANARCHY: Nepamatuji se asi správně, ale ubytko jsme si objědnávali posledně sami nebo přes Radana také?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Takze tedy mame objednany termin 15.-16.12. pro techto 12 lidi -

ALDARION
    ANARCHY
    BAAL
    LORD_WANG
    NAVARA
    OTAKAR
    STENNY
    SWIST
    TRPASLICE
    TUILE
    VAMPYRCIK
    WRIGLEY

Napiste mi prosim jeste kdo mate zajem o tu certifikaci - ptal jsem se na to a ma platnost 3 roky, pak je potreba ji pripadne obnovit
    TRPASLICE
    TRPASLICE --- ---
    ANARCHY: Olajkováno.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANARCHY: dodoodleno
    STENNY
    STENNY --- ---
    ANARCHY: Nespěchám na to.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    STENNY: uff, to nevim, zeptam se Radana, ale dnes uz to asi nestiham
    STENNY
    STENNY --- ---
    ANARCHY: Zkusil jsem si to najít, ale asi špatné google-fu: je ta certifikace časově omezená? Pokud ano, na jak dlouho?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    A teda nejak mi tu hapruji lide co hlasovali v doodle a co lajkovali muj predesly prispevek
    Vypada to, ze Navara nehlasoval v Doodle, ale lajkoval, a Aldarion, Taboracek, Trpaslice a Vampyrcik hlasovali v doodle, ale nepotvrdili zajem tim lajkem

Doodle:
    ALDARION
    BAAL
    LORD_WANG
    OTAKAR
    STENNY
    SWIST
    TABORACEK
    TRPASLICE
    TUILE
    VAMPYRCIK
    WRIGLEY

Lajky:
    BAAL
    LORD_WANG
    NAVARA
    OTAKAR
    STENNY
    SWIST
    TUILE
    WRIGLEY
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    ANARCHY: Vidim zatim 8 lajku, v doodle hlasovalo 12 lidi, takze kdyz zapoctu i sebe, tak mi tu chybi vyjadreni od 3 lidi - pokud tu jste a u vite, ze i kdyz jste v doodlu hlasovali, ze tento termin muzete, ale ze ve skutecnosti moct nebudete, tak prosim napiste co nejdriv.
    Jinak ten pocet 12 lidi je presne akorat, podle metodik by mel byt 1 instruktor na 6 lidi - takze pokud by to na tech 12 lidi vyslo, tak za mne i za Radana asi znacka ideal.
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    NAVARA: Takze co se tyce te TCCC/TECC certifikace, tak te existuji 2 stupne, na prvni z nich teoreticky maji narok ucastnici uz prvniho kursu, ten druhy (Medical Provider) bude moct ziskat ucastnik obou dvou kursu - tedy toho minuleho a toho co bude ted 15.12.
    Samotna certifikace bude stat 1000,- Kc navic (coz jsou penize ktere beze zbytku Radan odvadi na licencnich poplatcich - sam z toho nebude mit ani korunu) a obnasi 50 otazkovy multi-choice test, ktery by podle Radana mel byt schopen dat kazdy ucastnik toho kursu.

A jinak v republice existuji pouze 2 certifikacni autority na tenhle certifikat, a Medevac je jediny dostupny lidem co jsou v civilu (nebudu rozepisovat co je zac presne ta druha autorita, ona neni z duvodu utajeni dokonce ani uvedena v oficialnim seznamu)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANARCHY: Máš k dispozici info ohledně té navazující certifikaci?
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Viz ANARCHY - odhad je cca 3500.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ANARCHY: asi mi nekde unikla cena?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    ANARCHY: Takze vysledek hlasovani vypada asi jednoznacne, a to vikend kolem 15.12. - muze tam celkem 12 lidi.

Takze ted to udelejme takto: olajkujte tenhle prispevek pokud stale plati, ze vikend kolem 15.12. budete mit cas i penize na to kurs absolvovat.
    Pokud tu je nekdo, kdo by na tento pokracovaci kurs v danem terminu chtel jet, ale nebyl na jednicce, tak mi napiste PM, at s vami muzu pocitat na doplneni poctu.

Uzaverka obojiho je ctvrtek 11.10. 18:00, pokud v tu chvili budeme mit dost zajemcu na naplneni kursu, tak to Radanovi zavazne potvrdim, a od te chvile neni cesta zpet pro nikoho z tech, kteri mi ted ucast odsouhlasi.

Pokusim se jeste ve stredu vecer nebo ctvrtek dopoledne upozornit ty, kteri hlasovali, ale zatim se neozvali, ale radsi na to nespolehejte.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    ERGOSUM:
    No to bude asi proto že žádnej takovej papír nepotřebuješ,co já s tim jako :)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TALPENNY: Tak jinak
    To že je kurz neuznatelný přestává být vadou, když nepotřebuješ aby byl uznaný (tj. nepotřebuješ lejstro, které by něco prokazovalo, případně tě k něčemu opravňovalo), ale chceš / potřebuješ to jen znát a umět.

Je jiná situace, když tě někdo pošle na kurz s oficiální certifikací a kurz zaplatí a jiná, když to platíš ze svého a v zaměstnání dostaneš vynadáno, že nepodáváš obvyklý výkon, přičemž nějaký kurz nikoho nezajímá.

Kurz zakončený zkouškou a potvrzením je přípravou na zkoušku a získání potvrzení. To je vlastnost. Naučíš se tedy to, co je předmětem zkoušky, nic nemůžeš přeskočit s tím, že to znáš, nezajímá tě to, tohle si můžeš trénovat za půl roku po kurzu doma. Něco dalšího, co tě zajímá víc se můžeš učit až když všichni zvládají osnovy kurzu. A i kdyby ses tam mimo osnovy naučil třeba operaci apendixu v polních podmínkách, tak v těch papírech "Může navíc řezat apendix." prostě nebude.

Takže jsou věci které umím a mám na to papíry. A pak jsou další, které umím a pokud chce někdo papír, v klidu odpovím "Zaplaťte zkoušku a já ten papír přinesu. Není problém." A jsem samozřejmě omezen tím, že danou kvalifikaci oficiálně nemám.

Před čekáním k čemu mě dokopou dávám přednost učit se to, co pokládám pro mě za potřebné. Tudíž sestavit kurz na míru a ještě za přijatelnou cenu je u mě PLUS a nepřítomnost dokladu k něčemu opravňujícímu není překážkou.

Je to hrubě zjednodušené a nepřesné, ale pokud nerozumíš ani takhle nemám co dodat.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    ERGOSUM:
    Upřímně?Moc jsem nerozuměl ani prvnímu příspěvku a tomuhle už vůbec ne,)
    STENNY
    STENNY --- ---
    Možná někdo nezná: Dakin's solution, velmi jednoduché lokální antiseptikum na obklady nebo výplach nehojících se ran.
    Dakin's Solution : Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing - WebMD
    https://www.webmd.com/drugs/2/drug-62261/dakins-solution/details
    Dakin’s Solution Recipe: How To Make Dakin's Solution
    https://knowledgeweighsnothing.com/how-to-make-an-antiseptic-solution-from-bleach/
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TALPENNY: "Na kurzy pořádaný privátníma subjektama nikdo nikomu volno nedává"
    To ještě neznamená, že ti ten akreditovaný někdo zaplatí. Pokud tě tedy nikdo na akreditovaný kurz nikdo nepodpoří a ty nepotřebuješ aby tvou kvalifikaci někdo uznával, nemá to, že je kurz akreditovaný a uznávaný přidanou hodnotu. Pak si položíš otázku, zda za ten čas a peníze dostáváš co chceš a potřebuješ.

"a když tak je vizitka instruktorů bud ho ke zkoušce a jejímu úspěšnýmu absolvování dotáhnout "
    Ano jde o přípravu na zkoušku a absolvování zkoušky. Získáš potvrzení opravňující tě v rámci vykonané zkoušky. Pokud potřebuješ právě tohle, tak proč ne.

Pokud máš danou kvalifikaci neoficiálně a v budoucnu zjistíš, že ten papír k licencovanému kurzu potřebuješ, jdeš na licencovaný kurz a uděláš ho s prstem v nose.

Zahraniční papíry, i když je ČR neuznává se hodí, když například v expedici musí být zdravotník.

Jako laik můžu třeba uvařit vrbový odvar. Jako lékař, nebo záchranář, nemám na vaření léčiv kvalifikaci a jsem povinen to vědět. Ale to je spíš otázka na lékař, co všechno oni musejí a nesmějí, zatímco laik má volné ruce.

BTW Osobně bych dal přednost tomu, umět zázračně léčit dotekem a křísit mrtvé a nemít na to žádné potvrzení. :-)
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    CYBERKOTLIK:
    U MP je to hodně individuální,jsou tam lidi co na sobě z vlastní kapsy a ve volnu dlouho a tvrdě makaj a ofc taky tacticool ehm...jedinci.Pokud se nějakym řízenim osudu stane že někdo z praxí od MP skončí venku je to "JÁ jsem byl venku a kdo je víc" a to je pak neštěstí no.

ERGOSUM:
    Na kurzy pořádaný privátníma subjektama nikdo nikomu volno nedává,nejmenovaná firma dokonce vlastním zaměstnancům nabízí možnost udělat si je u nich za příšlušný bakšiš a ofc ve volnu :)
    U licencovanejch kurzů kde se (někdy) vyžaduje minulost v rámci Army/Law Enforcement je koncentrace zoufalců obvykle minimální
    (ofc taky kvůli ceně,tacticool Pepík s partou ti za kurz 800 Euro nikdy nedají)
    a když tak je vizitka instruktorů bud ho ke zkoušce a jejímu úspěšnýmu absolvování dotáhnout anebo mu dát repete/vyhodit ho.
    Osobně jsem viděl lidi kterejm bych nesvěřil ani koloběžku jak zvládli nejen kurz ale i závěrečnou zkoušku,
    ne proto že to byla dávačka ale proto že instruktoři byli kvalitní.Velmi kvalitní.
    Co se papírů z venku týká tak pokud vim já jsou tady mimo zahraniční papíry vydávaný military/police authorities pro lidi z resortu v privátu/civilu neuznatelný i když je možná nějaká opce konverze
    (jak znám ČR tak spíš ne :))
    I kdybys měl našlapanou Paramedic kvalifikaci z UK/USA za nesmysl od nějaký college z hlediska právních předpisů ČR jseš laik a žádná speciální povinnost ti nevzniká,přesně tenhle typ lidí zavolá záchranku a s rukama v kapse čeká
    (spíš ani to ne protože nemá čas)
    protože ví co by ho speciálně tady čekalo při zmrvenym zákroku vyžadujícím "oprávněný odborný zdravotnický personál"
    Pokud se samozřejmě nejedná o klienta a i tam bude entuziasmus lézt do zelí odbornýmu personálu minimální už proto že se nejedná o Hostile Environment ale civilizovanou zemi kde jsou dojezdový časy jaký jsou.
    U TCCC papírů,FPOS apod.je to potom úplně jasný,jseš laik s velkym L bez jakýkoliv speciální povinnosti a oprávnění zasáhnout,pokud tě zajímá cokoliv ála FPOS,MIRA/TCCC můžeš bejt úplně klidnej.
    Naprostá většina lidí v ČR nemá ani to natož zahraniční EMT/Paramedic papíry a jak to mají zdejší civilní záchranáři ve volnu je jejich věc a problém.

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam