• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Sorry, ze jsem si v nedeli nevzpomnel na ty TQ - nakonec jsem doma nasel 4ks ktere jsou volne za moji nakupku, tedy 350,- za kus.
    Pokud byste je chteli jeste pred Vanoci, tak leda ze byste je nekdo prebrali dnes do vecera, pak odjizdim na svatky do Brna - anebo tedy by to slo i v tom Brne.
    Jsem ted na tom s casem dost bidne, takze pokud byste to chteli jeste dnes, tak se nejak dohodnete kdo se pro to zastavi a ten/ta at se mi pak ozve do posty.
    Pokud mam neco brat do Brna, tak to potrebuju vedet do 18:00
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    NAVARA: sezrat dve kila pistacii??
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    jsem úplně zapomněl, že ta funkce na nyxu je :)
    SWIST
    SWIST --- ---
    LORD_WANG: za necelý víkend jsem sežral cca 2 kg pistácií (v době kdy bylo 1kg za 200, - jsem na nich byl pomalu závislý) a moc dobrý nápad to nebyl.. :D hádám že u semínek to bude podobné.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    SWIST: mel jsem rozepsano, ze 2kg dynovych seminek za den asi nedam :-D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    SWIST: můžeš si to vylepšit trochou koriandru a kakaa, případně oříšky :)
    SWIST
    SWIST --- ---
    NAVARA: Což pokud počítám dobře je třeba 1,36kg mořské řasy. Aby to pokrylo potřebou dávku..
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ALDARION: Ve formě oxidu to skutečně projímavé je, ale jsou jiné formy - třeba bisglycinát - tím netrpí.

Případně 100g
    Mořské řasy, agar - 770 mg
    Koriandr list (koření) - 694 mg
    Dýňová semínka, sušené - 535 mg
    Kakao, suchý prášek, neslazené - 499 mg
    Bazalka - 422 mg
    Lněné semínko - 392 mg
    Semena kmínu (koření) - 366 mg
    Para ořechy, sušené - 376 mg
    Petržel - 372 mg
    Mandlové máslo - 303 mg
    Kešu oříšky - 273 mg
    Syrovátka, sladká - 176 mg
    Pórek - 156 mg
    Kapusta, syrová - 88 mg
    Špenát - 79 mg
    STENNY
    STENNY --- ---
    ALDARION: Jo, v popisu bylo, že se střevními potížemi nutno počítat. Samozřejmě by asi bylo méně drsné ten hořčík spolykat v jiné formě než v oxidu - jde o podíl aktivního hořčíku :)
    Pokud by ale někdo měl už preexistující problém se střevy, i pouze aspirin+ vit.E bude mít efekt.
    ALDARION
    ALDARION --- ---
    STENNY: Tyjo, sníst skoro deset gramů oxidu hořečnatého, používaného též jako laxativum, to musí být kvalita! :D Dlouhodobě dokáže taková dávka paradoxně způsobit nebezpečné ucpání střev (vznik enterolitu), tak je dobré na to myslet a v případě, že se objeví nějaké problémy, to nezatajit ošetřujícímu lékaři...
    STENNY
    STENNY --- ---
    Včera jsem si vzpomněl na jeden trik, který by mohl část osazenstva zajímat, a to řešení akustického traumatu (typicky výstřel v místnosti bez ochrany sluchu).
    - Vysoká dávka hořčíku (cca 116mg MgO/kg tělesné hmotnosti - není to překlep) co nejdříve po traumatu
    - V období 48h po traumatu 3x denně 650mg aspirinu a 800mg vitaminu E.
    Podle studie, kterou jsem našel (Google, založené to nemám, je to už delší dobu), to je schopné snížit trvalé poškození sluchu po traumatu až o desítky procent.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Das Kniha, dokonce za $71 místo $500 a novější edice (Radanova je 7. z 2011, tohle vypadá na 8. z 2014)

https://www.amazon.com/Prehospital-Trauma-Life-Support-Military/dp/1284041751
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Pivovar pořád stojí :)

A je to bez tři dnů roční výročí naší návštěv :o
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    LORD_WANG: tak nacelniku, v kolik a kde zitra rano?
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    Radan rikal, ze v sobotu zacneme v 9 rano, protoze bude mit nejakou 24hod repatriaci, a prijede nekdy v sobotu v 1 az 2 rano, tak aby se aspon trochu vyspal - tedy neni potreba byt na miste o pul devate, ale staci v devet - ovsem bez zpozdeni prosim, pocitejte s naledim, snehem apod a nejakou rezervu si radsi udelejte

A tedy pro jistotu je to tady:
    https://en.mapy.cz/s/3gPhw
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    ANARCHY: no to vám asi zodpoví Radan, ale nikdo neříká, že to musíte někomu říkat nebo ty znalosti používat
    ANARCHY
    ANARCHY --- ---
    VAMPYRCIK: To vim, slo mi spis o to (tim slovem "kvalifikovane"), ze pokud jako laik udelas pri te prvni pomoci chybu, tak je mensi riziko, ze Te za tu chybu odsoudi - kdezto jako clovek s nejakym vzdelanim v oboru uz musis poskytnout prvni pomoc spravne/kvalifikovane - ale nemam v tom uplne jasno a netvrdim, ze to tak je na 100%
    KADLIK
    KADLIK --- ---
    VAMPYRCIK: jak říkáš laik sazba až 2 roky ten komu to vyplývá z povolání až 3 roky (např IZS) a řidič motorového vozidla až 5 let případně zákaz činnosti
    VAMPYRCIK
    VAMPYRCIK --- ---
    ANARCHY: dětska, povinnost poskytnout první pomoc máte ze zákona i bez jakéhokoliv kurzu první pomoci
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ANARCHY: U některých certifikací je pro udržení / vyšší ranky certifikace nutné odškolit nějakou kvotu lidí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam