• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

rozbalit záhlaví
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    VYGIDOR:
    TECC je úpe ten samej level co Full Level 3 TCCC akorát s dílčíma odlišnostma tzn. přesně to co myslíš, tyhle nalejvárny jsou určený i pro úplný začátečníky,jediný co ho může zaskočit je turniket ale ten si neni problém koupit předem a doma u bedny trošku trénovat,já si ještě pamatuju časy 2 oček místo jednoho a jednou rukou v kliku nebo hlavou dolů se zubama atd. pro průměrně levýho člověka nic moc :)

Vycházim z toho že ten člověk z nějakýho důvodu chce TCCC/TECC papír/knowledge a to ty dvoudenní apod. nalejvárny samy o sobě bez případnejch pokračování prostě nejsou.Privát doporučuju z důvodu eliminace stáláků/tacticool tatíků co tohle dělají už podesátý a logicky bude "zaostávat" plus v ČR level mj. každý ráno 8 km,pak plavání a pak trénink s turniketem v kliku jednou rukou atd. nehrozí,dál je tam u standartních 4-5 dnů i časová úspora jelikož jeden protáhlej víkend je IMHO "mín" než 2 zabitý kdesi v Prdelákově a následnym papírem rozdělenym na 2,tam je pak problém i s uznánim TCCC jako např. kvalifikace v CV atd.

Ke zmíněnejm šéfinstruktorum-kdo situaci v ČR (dobře) zná ví VELMI dobře o čem mluvim,to je dost zásadní položka,netušim co a koho řada těch přívěsků kolem až na vyjímky může naučit pokud ovšem nejde jen o papír,to pak jo no.

Mám za sebou "CLS", CLS, FPOS Lev3,First Aid&CPR ...a myslimže vim o čem mluvim.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    TALPENNY: chapem, kam tym mieris a nemam dovod oponovat, ci odporovat. Beriem to tak, ze pre bezneho civila je plnohodnotny TCCC zbytocny overkill, vhodnejsi by bol TECC, ci jeho derivat vo forme civilneho first respondera.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    VYGIDOR:

Ekvivalent čeho-TCCC Full Level 3 který tady dělá kde kdo,nezřídka pod marketingovou značkou CLS anebo tamtu věc v Iráku která je takový to :"zalep nám balík a můžeš si pak šoupnout na Instáč jak jsi byl v Iraq" :)?

V druhym případě bude známej zklamanej v prvnim taky co se Brna týká, dělal/dělá to Paramed,Duchon a spol. v Elite Lhenice atakdál,cokoliv co je dvoudenní apod.
    (bez avízovanýho pokračování atd.)
    může známej rovnou odepsat a dělá se to obvykle pro grupy s pevně danejma termínama a v určenejch tréninkovejch centrech.

Aby to mělo nějakou úroven at se seberou jako grupa a domluvěj si privát s kterymkoliv šéfinstruktorem (!!!) v plný palbě tzn. tak ty čtyři/pět dní,když to neudělaj budou mít v lepšim případě zabitejch několikero víkendů a/nebo v tom horšim je bude učit nějakej reenactor/civilní záchranář/podržtaškopodlez příslušného guru s výsledkem držení papíru ála "Tactical Záchranář Level 1"...

V poslednim případě je možný se domluvit i na tom že by k nim někdo přijel a když sežene nějakou ratejnu anebo barák s pozemkem vyřešeno.
    Může si střihnout i nějaký dobrý TECC nebo jak se to jmenuje,fakticky mutace First Person on the Scene/FREC/TCCC s díčima odlišnostma od klasický TCCC Full Level 3,FPOS apod. a nepoměrně levnější,pro běžnýho zájemce IMHO úplně v poho.

STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST: Rozměry už jsem našel, díky.
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Tohle ti klidně můžu někdy ukázat, popřípadě doma přeměřit..
    STENNY
    STENNY --- ---
    SWIST: Super! Nalezeno na Ali, koupím a poreferuju.
    SWIST
    SWIST --- ---
    STENNY: Mám něco na způsob... Není to asi úplně to, co chceš, ale mohlo by se to tomu blížit? https://www.amazon.com/Tactical-Pouch-Medical-Utility-Emergency/dp/B07F3P46BC
    STENNY
    STENNY --- ---
    Což mi připomnělo - sháním lékárnu, která by měla po otevření na jedné straně gumové pásky na úrazový materiál, ale na druhé straně nějakou velkou síťovanou nebo podobnou kapsu na drobnosti - náplasti, léky atd. Velikost cca 16x14x5cm. Je mi jedno, zda bude vzhledově civilní nebo "taktická". Máte někdo tip?
    STENNY
    STENNY --- ---
    Mimochodem, na ZdrSem Horal se potvrdila Radanova zkušenost, že normální nitrilové rukavice houby vydrží. Při simulacích jsem z ruky roztrhané nitrilky často stahoval do pěti, deseti minut - zipy, lezecké karabiny, hrubé kameny atd. mi obvykle protrhly ukazovák nebo prostředník rukavice. Zesílené nitrilky do chemických provozů naopak držely bez ztráty kytičky a navíc jsem na ně nemusel dávat takový pozor při navlékání.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    NAVARA: v Bratislave mame aktivnu Akademiu urgentnej mediciny, ktora poskytuje pre laikov i odbornu verejnost kurzy Tactical Medic 1-3 + Prolonged Field Care kurz realizovany v irackom Kurdistane, ozval sa mi vsak znamy zijuci v Brne, ci neviem o nejakom ekvivalente tam, preto ten request.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VYGIDOR: Co je cílem? Chceš opravdu bez dřívejšího přípravy skočit rovnou do T4C?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    SPECZ: Pro civilisty asi kurzy mit nebudou, ale daji se u nich najit materialy k nastudovani teorie:

https://www.google.com/...KEwidh_nHy9LlAhWcWhUIHag_BAUQFjAAegQIBRAB&usg=AOvVaw2OURzHfL_cxIFhYwLhkl1W
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    VYGIDOR: Zkusil bych se zeptat na UNOBu a nebo ve Vyskove :-)
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    Ahojte, prosim o odporucania na kurz TCCC / CLS / BATLS v Brne pre cloveka bez skusenosti, praxe a vybavy.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    VYGIDOR: no proto se ptam, jestli nekdo vi, jak to pan myslel.
    predpokladam, ze SPECZ to vysvetlil dostatecne.

smysl mi to dava, nevim, jestli univerzalni i v civilu.
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    SPECZ: diky za doplneni. tak to jsem tedy pouzit jeste nevidel, ale taky jsem toho v praxi
    videl malo.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    Jedeme na tři kategorie:

I: Ti co potřebujou neodkladnou pomoc a zároveň je v danejch podmínkách slušná šance že ho půjde zachránit.
    Průstřely

II: Ti co jsou jim neni víc než pár oděrek který nepotřebujou žádný ošetření a pak ti, co jsou v tak špatným stavu že je dost neobvyklý to přežít i s dobrou lékařskou péčí

III: Ti co jsou zranění a potřebujou ošetření, ale můžou počkat delší čas
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ja som v tom, ze su aktualne 4.
    https://www.cs.amedd.army.mil/.../FileDownloadpublic.aspx?docid=812471df-229d-4002-8a67-e3f2c8334689

problem sa da ale uchopit aj inak.
    predpokladam, ze riesime problematiku metodiky. Ak si dobre pamatam, existuje nieco ako MUCC - https://www.ems.gov/...-Education-Standards-and-Instructional-Guidelines/MUCC_Addendum_Paramedic.pdf kde je definovany zoznam nejakych guidelines podla ktorych by mali ist vsetky existujuce triage systemy. Ja osobne poznam SALT - Sort, Assess, Lifesaving interventions, Treatment/Transport a ten pouziva 4 farby, rovnako START - Simple triage and rapid treatment, tiez 4 farby.

Vzdy sa to da zjednodusit na 3 farby, ako viem si predstavit toho CLS v druzstve, ako riesi ludi okolo a musi prioritizovat, tak vedome da sancu tomu, kto tu sancu ma, teda nebude riesit ciernu, presne naopak, nejaky first responder v obrovskej hot zone zase nebude riesit zelenu... Predpokladam, ze toto chcel ten pan povedat (a kedze ide o skusenosti z Afganistan, tak to zjavne bude len cervena, zlta, zelena v jeho pripade ;))
    LORD_WANG
    LORD_WANG --- ---
    VYGIDOR: toho jsem si vedom. jen rikam, ze pri Aircraft Evac se pouzivaly ctyri, zatimco se bavime o tom, zda se v MASSCAL pouzivaji pouze tri.
    nicmene nenasel jsem ty konkretni smernice, MASSCAL ci MASCAL my vyskakuje jako akronym a nevim tedy, jestli je to nejaka ucelena konkretni metodika.
    VYGIDOR
    VYGIDOR --- ---
    LORD_WANG: ano, su tam 4 farby - zelena, zlta, cervena a cierna. V praxi ale nechces vzdy stracat cas s tym mnozstvom zelenych, najma ak ste tam iba dvaja a selektujete smerom z cold zony k epicentru + samozrejme turnikety a dekompesne ihly
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    MOKOPA: za predpokladu, ze ma clovek vsechny strany stejne dlouhe, tak je to v kostce docela presne. Tech trid se pouziva vice a je to ne jen o jejich zraneni, ale i o situaci. Ti, kdo rvou maji zjevne dost sil a navic ti delaji pak binec, kdyz je nechas rvat dal, takze je potrebujes dostat pod kontrolu, klasicky se treba maji starat o nekoho s lehcim zranenim, aby mu dali napit, drzeli ho v teple a mluvili na nej. Uplne opacny pripad je, kdyz nekdo lezi a nehybe se, protoze (jak rikas) bud potrebuje urgentni peci nebo uz je pozde. Pak je ale jeste hromada mezi temito extremy a na to uz je potreba vice znalosti, co s nimi.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam