WRIGLEY: Ano, já vím, že Radan doporučuje dvojí protažení a naprosto chápu proč. Uvolněný turniket je samozřejmě průšvih. Na straně druhé je poměrně slabá útěcha myšlenka na to, že by se ti dvakrát protažený turniket zaručeně neuvolnil, kdyby sis ho býval tou jednou rukou zvládl nasadit, ale ty jsi to nezvládl a vykrvácel...
Ideální řešení halt neexistují. A já se za sebe přiznám, že jsem několikrát na vlastní kůži zakusil, že jsem měl nandavat dvakrát protažený Gen 6 CAT jednou rukou a povedlo se mi to nějak rozumně stáhnout třeba až napotřetí. A to ze mě nechcala krev... Za sebe v té pozici pro osobní užití proto chci nosit něco, co stáhnu vždycky a na první pokus. Takže Gen 7 CAT, nebo - zdá se - ten TMT (to budu muset ještě víc prozkoumat).
No a na druhou stranu pokud jako medik přijdu k někomu, kdo už si turniket nasadil sám, tak ho stejně v rámci ošetření při každém pohybu kontroluju, dotáhnu, případně zajistím tím obtočením kolem vratidla. A pak už to je IMHO celkem bezpečné.
K tomu utahovacímu systému na RMT-T a TX2/TX3 - jasně, jenomže na to upevnění nákladu se ty přesky používají kovové a jsou násobně větší než tady na tom dvoupalcovém turniketu, kde jsou z plastu / tvrzené gumy nebo čehosi takového. Ale jak píšu, neměl jsem v ruce, tak nemůžu posoudit přímo, resp. mám to second hand. Ale viděl jsem video chlapíka, co do toho v rámci testování nalil prasečí krev s pískem a zaneslo to ty zoubky, po kterých se to má pohybovat, takovým způsobem, že to prokluzovalo a neutahovalo na první dobrou, muselo se to trochu očistit (ten RMT-T konkrétně). Čili prostě jako vždycky - když uděláš komplikovanější systém, má to svoje výhody, ale má to taky svoje rizika.