• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving

Techniky vojenske prvni pomoci
    TCCC
    Care under fire
    Improvizovana medicina a prvni pomoc

rozbalit záhlaví
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    TABORACEK:
    Víme a českej právní řád s kvalifikacema ála zdravotní sestrák atd. mě neinteresuje,stejně tak mě netrápí co se tu soudruzi blahosklonně rozhodnou uznat nebo ne,colleges mj. v USA nabízí ofiko EMT za asi 6 neděl záhulu se zkouškama, známýho kolegové z firmy to dělali na nějaký v UK místo dovolený,žádná online mrdka nebo tak něco.Nejsem šílenec abych se kvůli jednomu papíru mrdal roky někde na VŠ nedejbože jako řidič-podržtaška zdravotních sestráků,jako jestli to někdo chce studovat a dělat tady jako povolání přeju pevný nervy,hroší kůži a good luck :D
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TALPENNY: neni EMT jako jako zachranar. EMT je kvalifikace ktery cesky pravni rad nezna, nejbliz je tomu asi ridic vozidla ZZS, ktery ma podobne pravomoci, cca rocni rekvalifikacni kurz a 300 hodin praxi v nemocnici. Mimochodem, kdyz najdes kurz ridice ZZS ktery bude mit volne misto driv jak za 3 roky, tak mi dej vedet. V kazdem pripade bejt ridic ZZS je uplna picovina, protoze si s tebou kazdy ucho ktery si rika zachranar bude vytirat prdel.

Zachranar je dneska bakalarsky studium, ktery pri vhodnem vyberu skoly fakt vubec neni tezky a rozsah uciva je jen o trochu vetsi nez u toho ridice.
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    TABORACEK:
    EMT se hodí no sám přemejšlim o jedný UK záležitosti,)

GOBERS:
    No pointa byla že dvoudenní NAEMTácký TC3 je nejen mastný ale i neuznatelný,nikdy po mě jediný HRko nechtělo nic jinýho než TC3 Full Level 3 což je 40 hours a/nebo FPOS3/4 případně FREC a tyhle mutace plus ofc dál nebo rovnou EMT a žádný "rozdílový zkoušky" z tohohle na armádní CLS kvalifikaci reálně neexistujou, ofc ale proti gustu žádnej dišputát a každej papír dobrej že jo :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    SPECZ: tu mam doma taky, kdyz jsem delal mladymu hasicskej dejchak na hrani tak jsem ji vzal se starou cm3:) Na brouseni to moc neni, ale pocitam ze ji pouziju az pujdu na stary kolena na nejakou demosku:)

Jinak respirator samozrejmne mam, mam i nejaky nahradni filtry, coz mi vystaci, ale jestli to bude trvat dyl nez par mesicu, tak uz bych si rad nejakej novej filtr koupil zejo:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Tak plenky(jako nouzová rouška) a odličovací tampony(před/místo filtr respirátoru/masky) fungují. Vyzkoušeno při stříkání a uklízení uleželé půdy. Aceton a další rozpouštědla samozřejmě nezachytí. Ovšem přední strana černá, zadní strana čistá.
    Dobře to drží pod pružným úpletem.
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    TABORACEK: ta idea byla: pokud to delas amatersky = obcas neco, tak satek staci v pohode, bal bych se jen te chemie (barvy, laky, kyseliny). Pokud to delas casto a hodne, tak je samozrejme potreba se chranit poradne, ale to zas predpokladam, ze mas dilnu a uz davno i respirator.
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TABORACEK: OM10M ? Videt je z toho slusne, moc se to nemlzi, a vyprodejovy koupis za par drobnych v armyshopech - a to ze je krapet ulezela ze skladu te trapit moc nemusi ...
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    TABORACEK: až se budou prodávat za 500 kus, hodím nějaký do aukce :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    WRIGLEY: tak ja brousim kovy a drevo, takze nadejchat se toho abrasiva je na miste limitovat co nejvic. Navic ted je zima takze se mi s tim ven moc nechce amit plice jako koberec neni ono. Satek je urcite nouzova moznost, ale preci jenom ten respirator je pohodlnejsi a vic mi padne (pouzivam 3m 6000 series) a nepouzivam do toho ffp3 filtr, ale vykoupeny je uplne vsechno:)
    WRIGLEY
    WRIGLEY --- ---
    TABORACEK: oblicejovy stit a satek pres tlamu a nos? i kdybys neco barvil, tak na amaterske urovni staci si to treba vzit ven.
    Ne vsechno musi byt nutne high tech...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: Ten clanek je o dost pricetnejsi nez co jsem v posledni dobe kdy cetl...
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: ne, ale budeme resit, ze se neda koupit vubec zadnej filtr, i kdyz ho objektivne potrebuju, protoze potrebuju neco v dilne brousit!!!
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    NAVARA: Díky.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    ERGOSUM: na science alert je k tomu článek a dole journal zdroj
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    GONDAR: Základní informace. Ty roušky se nosí v asijských zemích, abys neprskal na druhé. Běžně třeba i když máš rýmu. Teď je nosí všichni, protože okolí je nervozní a věta "Vy jste na mě prsknul."... Jako ochrana bez přidané dezinfekce to spíš udržuje mikroklima příznivější pro viry a bakterie.
    Zasahující týmy nosí většinou obleky.
    Jestli má ovšem někdo pocit, že se při nakupování bez ochranných prostředků udusí a bídně zahyne, tak třeba jednorázová plenka toho zadrží docela dost.
    Tohle je napsáno rozumně.
    Koronavirus 2020 | Medicína, nemoci, studium na 1. LF UK
    https://www.stefajir.cz/?q=koronavirus-2020

BTW Podle nepříliš důvěryhodných zdrojů vydrží koronavirus venku i 9 dní. Je to nějak seriozně podložené?
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STENNY: Celoobličejová má v návodu jako jeden z kroků při nasazování otestování těsnosti :)
    STENNY
    STENNY --- ---
    GONDAR: Obávám se, že v tuhle chvíli leží průsečík "lze koupit/nestojí majlant/reálně funguje" u plynových masek z výprodeje. K respirátoru i polomasce potřebuješ uzavřené brýle, což gasmaska elegantně řeší, filtry bývají ekvivalent FFP3 a nestojí často tolik.
    Jet na nákup a do práce v gasmasce může vyvolávat divné reakce, ovšem vzhledem k tomu, že jednou z nejlepších cest prevence je držet si vzdálenost od potenciálně nakažených lidí, to může být i výhoda. :))
    Dost pochybuju, že ještě někde seženeš FFP3 respirátory nebo filtry, když jsou na hromadě eshopů vyprodané i ústenky proti kontaminaci zevnitř ven. Možná v nějakém kamenném obchodě, který je méně známý.
    Zároveň chápu, proč se tolik řeší třída respirátoru, ale vzhledem k často zásadním netěsnostem na spoji respirátoru a hlavy (viděl jsem udávat těsnost spoje 60-80%) mi to šílenství "nic než FFP3 nebude fungovat" připadá trochu divné. Ono totiž, dokud se nebavíme o polomasce nebo celomasce, nemusí fungovat ani to FFP3.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    GONDAR: A čím se léčí akutní leknutí tu budeme řešit taky? :D
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    GONDAR: K takovéhle masce budeš potřebovat ještě brýle - uzavřené, nevětrané - jinak to chytíš přes oči. Variantou jsou celoobličejové masky. Ne žeby tedy P3 filtry do masek byly vyprodané o něco méně, než P3 respirátory.. I kdyby, tak problém budou děti - moc se s nimi nepočítá…
    GONDAR
    GONDAR --- ---
    cau, sirsi rodina me urguje, at nazhavim ty internety a poridim nam vsem neco proti coronaviru ;]...jednorazovy m3 ffp3 uz jsou asi vyprodany jak se tak rozhlizim, tak koukam po m3 6000 polomaskach a filtrech k tomu. v tech filtrech se ale ztracim. vim, ze by to mel byt aspon n95, p100 nebo ffp3, p3..ruzny normy.

nejspis to ma byt tenhle:
    CoronaVirus: What Type of Mask Should You Get to Protect Against it? (N95? P100? Respirator?)
    https://www.youtube.com/watch?v=Ihd9PS7bZV4

nebo tenhle (to by asi stacilo..staci to vrazit proste 2x do te masky a je to ?):
    CoronaVirus: What Type of Mask Should You Get to Protect Against it? (N95? P100? Respirator?)
    http://www.youtube.com/watch?v=Ihd9PS7bZV4&t=646

tusi nekdo, jak dlouho pri nenarocnym pohybu ty filtry muzou vydrzet ?

...a predevsim budu rad za tipy/triky, kde to poridit...ideal bych ve finale chtel mit 6x m3 6000 (ty asi jeste jsou) a k tomu balik ffp3 filtru. nebo balik nejakejch disposable m3 nebo apex ffp3.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TALPENNY: no ja jsem civilni zachranar to be (jednohomkrasnyho dne), takze si troufam rict, ze jardu duchone dokazu dobre posoudit a prave pisu ze to byly jedny z nejlepsich kurzu na kterych jsem v cechach byl...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam