• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Z toho, co jsem viděl, by mě jako první napadlo bodnutí včely/vosy do jazyka u člověka, který je sice alergik, ale ne dost na to, aby měl Epipen.
    Na to jsme jednou volali rychlou a celkem jsem koukal, jak rychle ten otok dýchací cesty ucpal.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Vzpříčeného/spolknutého něco co nejsi schopen včas vyndat?
    Běžně to nebude první volba, ale pořád lepší, než se bezmocně koukat, nebo to zkoušet bez nácviku.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Ja teda marne premyslim, za jakych okolnosti se ty jako civilista uchylis k akutni koniotomii. To uz fakt musi bejt, aby se pacos nedal intubovat...
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: To zní velmi super. Bude možnost si to někde vyzkoušet, nebo je problém s materiálem/soukromím/whatever? Myslím, že by to byl celkem edukativní zážitek.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STENNY: S radostí. V podstatě jde o trenažér nouzové koniotomie. Tj. chirurgického zajištění dýchacích cest.

Neprůchodnost dýchacích cest je (prý) druhá nejčastější příčina potenciálně preventabilnich úmrtí na bojišti. To v situacích, kdy trauma v oblasti obličeje nebo horní části krku neumožňuje zajištění dýchacích cest standardními prostředky. Chirurgicke zajištění je pak v polních podmínkách jediná život zachraňující alternativa.

Zároveň je to ale poměrně náročný úkon a 33 % pokusu (prý) selhává, částečně i z důvodu omezené možnosti nácviku. Proto vzniklo několik typů trenažérů, z nichz tohle je jeden.

Simuluje krk pacienta, tohle na fotce jsou ty "pevné" části, na ně se umisťuje "spotřební materiál" v podobě simulace ligamenta a tkáně/kůže (ta se protahuje těmi otvory na boku).

Celkove to tedy simuluje krk pacienta a umožňuje nácvik jak klasické chirurgicke koniotomie, tak BACT, CricKey a podobně. Ještě k tomu bude pak druhy trenažér, z flexi materiálu, který se dá s trochou opatrnosti dát i na živého figuranta. Myslím, že s tím bude zábava...
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: Pověz nám o tom víc, dobrý muži :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Můj nový trenažér na podřezávání lidí... :)

STENNY
    STENNY --- ---
    Pro lidi, kteří chtěli do zubního setu devitalizační pastu a nechtěli si ji nechat míchat magistra liter: Dá se (na Slovensku a v Německu, tuším) koupit továrně vyráběná pasta Toxavit, která je náhradou u nás nedostupného Depulpinu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    NAVARA: Horal 2 jo, ale to víkendové "jenopáčko" se nějak vypařilo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STENNY: Když jsem si byl pro extra razítko, tak Dita zmiňovala Horala 2 v poměrně pokročilém stádiu příprav - mirné opáčko + nové věci
    STENNY
    STENNY --- ---
    BAAL: ZdrSem pořád slibuje víkendové opáčko na Horala, ale kde nic, tu nic.
    SWIST
    SWIST --- ---
    BAAL: Jo, pomalu už tradiční předvánoční akce s Radanem mě loni chyběla.. :) pokud by se povedlo něco domluvit na letošek, tak bych byl rád.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Neplanujete zase nejakou zdravotnickou nyx akci? Docela bych dal opacko zase po letech neceho s Radanem nebo pod Zdrsemem.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NAVARA: a interview za paywallem
    Byl jsem v osmi tisících bytů. Netušíte, v jaké bídě lidé žijí, říká záchranář Samek – Deník N
    https://denikn.cz/...blizkych-je-nakazlivejsi-nez-covid-poradny-uraz-je-krasny-rika-zachranar-samek/

TABORACEK: Už jsem jich pár slyšel :)
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    NAVARA: cywe, zazitky z prazsky ZZS cist nechces:)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Melvil vydal knížku o ZZS

Bulbem záchranáře - Jak zachránit život a stát se superhrdinou | Vít Samek | Jan Melvil Publishing
    https://www.melvil.cz/kniha-bulbem-zachranare/
    TALPENNY
    TALPENNY --- ---
    GOBERS:

Já mám hlavně problém s reenactorama/Molonama Labe/záchranářema apod. co se někde po Faceboocích tvářej že dobyli Logar a přitom nebyli ani na vojně,o kancelářskejch "expertech" co speciálně na Nyxu v puštičkářskejch pokecech freneticky piští přežvejkaný totální bullshity od nějakýho Krav Maga vola případně na základě nějakýho zdravotně-taktickýho team buildingu u Pepy Měštáka nemluvě .Co se firem týká tak řekněme..polopravdy ohledně instruktorů jsou normálka a tim se taky nejde nebavit ale jak jsem řek,absolutně mi nedělá problém jim to vpálit osobně a proč někomu kazit kšeft a sobě zábavu :D

Zpátky k topicu-takže jestli to správně chápu Vyškov na základě předchozích oborovejch kvalifikací dělá rozdílovky na "CLS" kvalifikaci. OK hele jestli můžeš pak blejskni ten papír s vyčerněnejma jménama atakdál, pastni to sem a bude jasno.

Já mluvil o tom že teoreticky(!) je možný že to někde někdo uzná jako TCCC-moc tomu nevěřim- a každopádně člověk co chce bejt zařazenej do jednotky jako CLS musí projít standartnim armádnim kolečkem na jehož konci je CLS kurz/zařazení i kdyby měl tři NAEMT kurzy a i armádní medik s X misema musí někde vykouzlit papír že má civilní"full level 3 TCCC" kurz případně FPOS 3 atd. když chce pracovat v privátní bezpečnosti a ne,nedělám si prdel .

TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Ano:)

Ja mam praci na plnej uvazek, a taky to nejak usudlam:)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    TABORACEK: Ty vole, kdybys věděl, kolikrát jsem o tom už uvažoval... Několik let už externě učím na zdrávce a když už už jsem si říkal, že by se mi ta dálkařina asi nějak ušudlala časově (zejména když jsem to z pedagogického pohledu v praxi viděl, jak to někteří šulí), tak přišla legislativa, která to omezila jenom na vysoké školy. Tak mi to celé zase spadlo jako balíček z karet. Problém u mě není (ne)chuť, ale prostě časové ohledy. Mám poměrně exponovanou práci, k tomu učím (nejen na té zdrávce), kaplanuju, mám různé další povinnosti - a taky zájmy. A tohle by prostě byl časový zářez, který bych asi nezvládl.

Ale jenom kontrolně... kam nastupuješ? VŠZ?
    SPECZ
    SPECZ --- ---
    TABORACEK: Je to nastavitelnej PEEP ventil - 5-20cm H2O
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam