• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ANARCHYAdvanced lifesaving
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    ERGOSUM: hele na to existuje nejaka metodika? Protoze nejvetsi kaynla co znam je 14G, coz je 2.1mm, skrz to asi dejchat pujde, ale podle me dost blbe:)
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    STENNY: Tady mi připadají vhodnější jehly, než skalpel.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    Jo a na tu intubaci mame ve skole trenazer, tam se da beztrestne trenovat intubace az dokud cloveka nezacne bolet za krkem, i kdyz tam ted opravdu nemuzu jit a vyzkouset si to:(
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: V cechach bude nula tech improvizovanych a nejake cislo provedou doktori ze zachranky jako akutnich. Neco mozna chirurgove v nemocnicich, ale tam uz budou pacosi intubovany. Zkusim najit, ale nebude to jednoduchy.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    TABORACEK: mimochodem, k te koniotomii bych pridal to, ze bouchnout nekomu adrenalin je pomerne jednoduche a jistej zpusob jak vyresit anafylaktickej sok (byt uz jsem videl i situaci kdy bylo epipenu potreba vic) bez zadanich naroku na naslednou peci (mnoho alergiku uz si ani zachranku po epipenu nevola). Oproti tomu koniotomie bude znamenat nejaky chirurgicky zasah posleze (nekdo to bude muset cely sesit) a furu antibiotik tipuju taky.

Proste to neni prdel a rozhodnout se jestli do toho jit nebo ne neni uplne jednoduchy (ne nadarmo to indikuje doktor imho) a prichazi s docela velkou zodpovednosti za nasledky. Z toho pohledu mi prijde lepsi natrenovat jak intubovat pacienty, nebo jeste lepe laryngealni maska (to zvladne i laik bez nastroju), nez bejt pripravenej nekomu rozrezat krk:)

Nicmene zajmu se meze nekladou, jen doufam ze Gobers nebude az prilis natesenej si to zkusit na nekom az napriklad s nim v hospode trefi slak:)
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Tak pokud bych něčím chtěl rozšířit lékárnu, rozhodně bych upřednostnil pero před crico kitem :)
    Myslím, že primárním účelem chirurgického zajištění vzduchu v military kontextu jsou masivní obličejová zranění, kterých je tam o dost víc, než v civilu. Ale ta statistika by mě zajímala. Ideálně trochu šířeji - kolik jich bylo provedeno a zároveň kolik bylo provedeno "náhradních" zákroků, na které by člověk "v poli" neměl vybavení a jako jediná (pohříchu dost zoufalá) možnost by mu zbylo jen konio/crico. Zajímá mě to teoreticky, za sebe bych pravděpodobně neměl cojones se o něco podobného pokoušet.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    STENNY: no otazka je, jestli neni lepsi si poridit ten epipen, nez trenovat koniotomii:)

ERGOSUM: Lezi mi to v hlave, tohle je lekarsky/chirurgicky ukon, tedy ja jako zachranar se k tomu nedostanu, ale snazim se najit nejakou statistiku ohledne poctu provedenych akutnich koniotomii. Protoze napriklad ten oteklej jazyk se da vyresit medikamenty a intubaci (byt komplikovanou). Ale nevzdavam se a hodlam tu statistiku najit:)
    STENNY
    STENNY --- ---
    TABORACEK: Z toho, co jsem viděl, by mě jako první napadlo bodnutí včely/vosy do jazyka u člověka, který je sice alergik, ale ne dost na to, aby měl Epipen.
    Na to jsme jednou volali rychlou a celkem jsem koukal, jak rychle ten otok dýchací cesty ucpal.
    ERGOSUM
    ERGOSUM --- ---
    TABORACEK: Vzpříčeného/spolknutého něco co nejsi schopen včas vyndat?
    Běžně to nebude první volba, ale pořád lepší, než se bezmocně koukat, nebo to zkoušet bez nácviku.
    TABORACEK
    TABORACEK --- ---
    GOBERS: Ja teda marne premyslim, za jakych okolnosti se ty jako civilista uchylis k akutni koniotomii. To uz fakt musi bejt, aby se pacos nedal intubovat...
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: To zní velmi super. Bude možnost si to někde vyzkoušet, nebo je problém s materiálem/soukromím/whatever? Myslím, že by to byl celkem edukativní zážitek.
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    STENNY: S radostí. V podstatě jde o trenažér nouzové koniotomie. Tj. chirurgického zajištění dýchacích cest.

Neprůchodnost dýchacích cest je (prý) druhá nejčastější příčina potenciálně preventabilnich úmrtí na bojišti. To v situacích, kdy trauma v oblasti obličeje nebo horní části krku neumožňuje zajištění dýchacích cest standardními prostředky. Chirurgicke zajištění je pak v polních podmínkách jediná život zachraňující alternativa.

Zároveň je to ale poměrně náročný úkon a 33 % pokusu (prý) selhává, částečně i z důvodu omezené možnosti nácviku. Proto vzniklo několik typů trenažérů, z nichz tohle je jeden.

Simuluje krk pacienta, tohle na fotce jsou ty "pevné" části, na ně se umisťuje "spotřební materiál" v podobě simulace ligamenta a tkáně/kůže (ta se protahuje těmi otvory na boku).

Celkove to tedy simuluje krk pacienta a umožňuje nácvik jak klasické chirurgicke koniotomie, tak BACT, CricKey a podobně. Ještě k tomu bude pak druhy trenažér, z flexi materiálu, který se dá s trochou opatrnosti dát i na živého figuranta. Myslím, že s tím bude zábava...
    STENNY
    STENNY --- ---
    GOBERS: Pověz nám o tom víc, dobrý muži :)
    GOBERS
    GOBERS --- ---
    Můj nový trenažér na podřezávání lidí... :)

STENNY
    STENNY --- ---
    Pro lidi, kteří chtěli do zubního setu devitalizační pastu a nechtěli si ji nechat míchat magistra liter: Dá se (na Slovensku a v Německu, tuším) koupit továrně vyráběná pasta Toxavit, která je náhradou u nás nedostupného Depulpinu.
    STENNY
    STENNY --- ---
    NAVARA: Horal 2 jo, ale to víkendové "jenopáčko" se nějak vypařilo.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    STENNY: Když jsem si byl pro extra razítko, tak Dita zmiňovala Horala 2 v poměrně pokročilém stádiu příprav - mirné opáčko + nové věci
    STENNY
    STENNY --- ---
    BAAL: ZdrSem pořád slibuje víkendové opáčko na Horala, ale kde nic, tu nic.
    SWIST
    SWIST --- ---
    BAAL: Jo, pomalu už tradiční předvánoční akce s Radanem mě loni chyběla.. :) pokud by se povedlo něco domluvit na letošek, tak bych byl rád.
    BAAL
    BAAL --- ---
    Neplanujete zase nejakou zdravotnickou nyx akci? Docela bych dal opacko zase po letech neceho s Radanem nebo pod Zdrsemem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam