• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    RIP
    RIP --- ---
    ALONSY: No jak kdo, Adamovič jich rozhodně hodně četl, myslím :-)

    A tyhle kydy jsou velmi staré kydy, poslouchám je ve fandomu už asi šprdlilión let a jsou furt stejné.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    Samozřejmě je jasné, že logika v literatuře je typicky mužský prvek, s tím musí souhlasit každý. Je logické, že žádná žena by nedala dohromady logický příběh dohromady, vemte si třeba takovou Agathu Christie ;o)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Ježkovy voči.

    Ještě před půl rokem jsem se pomalu do krve hádala s američanama o tom, jaký je feminismum a "antisexismus" přežitek, minimálně v Evropě.

    Koukám, že jsem nemohla být víc vedle.
    Je pravda, že se mé názory v téhle oblasti docela změnily, ale o "ženském psaní" slýchám asi tak poslední dva týdny a strašně se mi z toho vaří krev.
    Moc ženských autorek asi pánové nenačetli, že?
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BETCHO: Podle Google Scholaru se zdá, že studie existují (stačí zadat "female writing style" apod.), o jejich kvalitě ale nenapovím. Část se dá stáhnout v PDF i bez logování do databází.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BETCHO: ještě příčetný a lucidní.

    Nicméně, zeptám se kamarádky lingvistky, ta by vědět mohla.
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BETCHO: Typické ženské psaní je jako film od Tarantina, to je panečku logika!
    BETCHO
    BETCHO --- ---
    WITTGENSTEIN: Existuje nějaká seriózní, inteligentní, relevantní /a víc cizích slov už neznám/ studie rozebírající téma ´ženského´a ´mužského´psaní? Nebo jsou to vždycky cancy jako z Reflexu?
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    WITTGENSTEIN: A já blbec jsem si ten Reflex koupil :-)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Tak zde je recenze z Reflexu:

    Vydatná vesmírná smaženice
    Vilma Kadlečková konečně přichází s MYCELIEM, dlouho očekávanou sci-fi ságou.
    Ivan Adamovič

    Nejdůležitější věci se odehrávají vskrytu, říkají Össeané, jedna z mimozemských ras, které zabydlují vesmír spisovatelky Vilmy Kadlečkové. Pozemšťané se dosud nesetkali s civilizací tak vyspělou, a přitom tak cizí, krutou a potenciálně nebezpečnou. Lidé se jich bojí, a zároveň jim poklonkují, mnozí se dokonce snaží přijmout jejich víru v krutého boha Akkütlixe, jemuž je třeba přinášet krvavé oběti. Převaze Össeanů lze čelit jedině díky důkladným znalostem jejich kultury a cynismem dostatečným k tomu, aby člověk odolal jakémukoliv pokušení a neuhnul ze své cesty. Jedním z mála takových je hlavní hrdina knihy Jantarové oči Lucas Hildebrand. Bohužel mu zbývá jen pár měsíců života a v sázce je možná osud celého lidstva …

    Heslo Össeanů jako by charakterizovalo i způsob psaní samotné autorky. V některých rysech se totiž blíží typicky „ženskému“ psaní: zatímco jiný autor by na půdorysu příběhu vykouzlil mezigalaktickou eskapádu plnou bojů, akce a zázračných technologií, Kadlečková se s oblibou pouští do nitra svých hrdinů; doslova je v klíčových okamžicích griluje před očima čtenáře. Jako byste sledovali scénu z filmu Quentina Tarantina. Začíná to celkem nenápadně, ale postupem času a velmi pomalu se zúčastněné postavy dostávají hlouběji a hlouběji do situace, z níž prostě není možné vyváznout beze ztráty kytičky, ne-li života. Zpočátku se takové psaní může zdát trošku zdlouhavé, ale po pár kapitolách mu přijdete na chuť a to, co – zejména mužským čtenářům – mohlo překážet, se ukáže být naopak největší devízou této knihy. Při čtení se vám totiž bude krátit dech podobně jako hrdinům a zažijete intenzívní pocit účasti s nimi. A to přesto, že na vysloveně kladnou postavu nenarazíte.

    Vilma Kadlečková opět vstoupila do velice komplexního světa, který ve svých románech buduje již více než dvě desetiletí. Přesto četba nevyžaduje znalosti předchozích knih. Vyžaduje ale pokračování téhle, protože události jsou teprve rozstřeleny, koule osudů letí do všech stran a uzavřeno není skoro nic.

    Dalším odkazem na ženskou literaturu jsou stopy červené knihovny. Máme tu cosi jako milostný trojúhelník: elitářského, světu obyčejných lidí vzdáleného a vnitřně rozervaného hrdinu, dále naivní děvčátko, které po něm celý život marně touží, a ještě zkušenou protihráčku, Össeanku Kämäele, jež sdílí s Lucasem jakousi tajemnou minulost. V jiných směrech je však autorka velice „mužská“, například v umění logiky a konstrukce příběhu. Vládne též jedinečným stylem, hlavně co se týče bohatého výraziva a vnitřního rytmu.

    Jantarové oči mají dostatek rovin pro hloubavější čtenáře. Ve vztahu Země k Össe můžeme vycítit paranoidní atmosféru života v despotickém režimu, ale i postoj Evropana k asijské tradiční kultuře. Je neuvěřitelně zábavné sledovat vývoj dějových linií ve světě, kde toho „vskrytu“ může zůstat jen velmi málo. Össeané totiž ovládají zvláštní druh komunikace ne nepodobný séru pravdy a ti nejlepší z nich se umějí vciťovat do minulých událostí a pátrat v tom, co se stalo, případně tyto otisky událostí z časoprostorového kontinua mazat. Nejmocnější politickou silou na Zemi jsou zase vlezlí medianti, tedy po informacích bažící média. A do mocenských bojů se zapletl i mimozemšťan z Fomalhiwy, který ovládá telepatii. Přesto si autorka dává dobrý pozor, aby čtenáře nezahltila novotvary a exotickými reáliemi. Dávkuje je velmi zkušeně, snad jen přehlasovaných písmen začnete mít brzy plné zuby. Kadlečková jejich přemíru glosuje nápadem, že by vydavatel měl knihu nejlépe inzerovat jako severskou detektivku.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ID BETCHO byla tak hodná, že včerejší rozhovor v Lidovkách naskenovala, tak ho sem dávám.

    VANEK
    VANEK --- ---
    PISKVOR: To nepochybně; já mluvil o tom, kdyby si někdo chtěl přes Kosmas koupit něco jiného.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SHEALA: Nebylo by jednodussi jit na http://mycelium.argenite.org/ a prokliknout se tam pres "Koupit", nez to pytlikovat v URL?
    IDLE
    IDLE --- ---
    Tak a v tom čtrnáctidenním žebříčku jsou Jantarové oči první.
    FIFI
    FIFI --- ---
    GINGERCAT: tak to schvalne zeptam, ale ani nove e-knihy se zapisovat prece nedaly, natoz prodavat...
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    FIFI: to se zkus zeptat holek (J+R), ale myslím, že e-knihy normálně jely. Nešlo akorát hýbat se sklady. A e-knihy už "na skladě" nemáme ;)

    Těch 14 dní v bestsellerech je tam jako základní nastavení, vlevo nahoře ve facetech se to období dá změnit ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    SHEALA: Předpokládám, že v
    http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=179616&afil=1133
    se změní hodnota cislo za identifikační číslo knihy z běžných kosmasích URL typu http://www.kosmas.cz/knihy/123456/seo-url-nazev/ ale chtělo by to vyzkoušet.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Už zas sem došla do obchodu (Barvič Novotný, tentokrát na České) a neměli to. Dobře, dostali jste mě, koupím to na netu. Jo a jak upravit URL aby to šlo přes myceliární affil? :)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    VANEK: Asi jsem ráda, že jsem si to nakonec nekoupila.
    FIFI
    FIFI --- ---
    FIFI: Eee. Pardon. To je zebricek E-booku, tam ukazky uz byly:)

    No kazdopadne za 14 dni - to je blbina :) cely minuly tyden byla v Kosmasu inventura s neprodavaly se ani el. knihy:)
    FIFI
    FIFI --- ---
    IDLE: To bude tim, ze jsem tam vcera nechala umistit ukazku stranek:)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam