• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK:
    PIPIN:
    Na argenite.org jsou dvě bonusové scény - jedna tam bude (přemysl pod Blaníkem), ale klepadla nebudou; já to pak totiž nějak celé přepsala, Václava s klepadly zredukovala na dvě věty, a celé už se to tam nějak nedá zpátky namontovat... Holt to zůstane jako alternativní realita. :)
    PIPIN
    PIPIN --- ---
    Mně se taky druhá líbí, klidně bych ji nechal.
    A ad VANEK - ano, co klepadla, budou?
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: What they said.
    Bude to aspoň s bonusy? ;-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    Když mám tu obálku na čtečce přes celou obrazovku, tak to zase tak "nic" není; náhledy jsou samozřejmě něco jiného.

    Ta první varianta mi příliš připomíná prázdný rám obrazu, jako by tam něco chybělo. Nebo jako takové ty přednastavené výplňové "obrázek není k dispozici". :) Takže druhá lepší, i když má zase hůř čitelné nápisy.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BRAMBOREENA: Já mám obvykle radši ten minimalismus, ale v tomhle případě by mě ta první nezaujala na první pohled asi vůbec, u druhé bych se rozhodně podívala, o čem má být. (Ale čtečku nemám, tak jak to vypadá na ní posoudit nemůžu).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jsem fakt totální úchyl. Ty lidské oběti mám úplně všude.
    Teď jsem si vykorespondovala s Albatrosem (který vydal v roce 2007 antologii Imperium Bohemorum), že odtamtud můžu vzít svou novelu a vydat ji samostatně jako e-book. Novela se odehrává v roce 2020 a pojednává o Kazi, Tetě a Libuši (čili v zásadě je to miloučké neškodné jiráskovské téma) - a prásk ho, když jsem si to teď po sobě četla, s hrůzou jsem zjistila, že lidská oběť je tam taky, tentokrát pro změnu Svantovítovi, bohu globalizace :)
    Jinak se jedná o válku mezi Prahou a Brnem (a jako správný hipster jsem o tom psala v době, než Městské války objevili všichni :D). Snovačka Libby je manažerkou reklamní agentury Krok a vytipovala si ji tajná služba ke spolupráci na velké magické operaci pod horou Říp - mezi plastosnubnými Kralupy a jedutvárnými Neratovicemi; ale nejde to úplně hladce, obzvláště vzhledem k zájmům nymfomanky Kazi a nekromantky Teth.

    Ale teď to podstatné, proč to sem celé píšu. Z patlání obálky vypadly zatím dvě verze, jedna, jaksi, figurální (se snovačkou i s přemyslem) a druhá minimalistická (bez snovačky a bez přemysla). ID Grobenius, který e-book připravuje, tvrdí, že na displeji čtečky je všechno tak miniaturní, že stejně není nic vidět a je to úplně jedno a méně je více, tak sem ty pokusy hodím s dotazem, má-li někdo něco jako názor. Připadají vám na e-book snesitelné, nebo je to hnus fialovej? A pokud, tak která je lepší?




    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Nebo jak jsem psal v VANEK, můžeme si ho zkusit ubastlit DIY za pár vteřin:
    http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=186301&afil=1133
    ROMI
    ROMI --- ---
    VLCACKA: ja uz to pisu na tajno na nyxu, aby me nechtel zase zbit :) a co ty pises taky recenze nebo knizky? ;)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ROMI: Já doufám, že až budete někdy spílat mně, aspoň si to budu moci přečíst. :-D
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BRAMBOREENA: Právě, vždyť na něj mají pifku už od "jedničky"... :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ALONSY: Tak ono je asi stejně jasné, že proti Aš-šádovi dřív nebo později něco zkusej... ale jak píše Vlčačka - kdy, jak a jestli se jim to povede, vidět není. :)

    Ještě sem chci napsat - v létě Nakor naznačoval, že HČS udělají i jako e-book, a už jsem ho zahlídla na Kosmasu: http://www.kosmas.cz/knihy/186301/hvezdy-ceske-sci-fi/ . Kdo ho chce a je mimořádně uvědomělý, může ještě počkat, až na mycelium.argenite.org přidáme odkaz s affiliate number, což mi vydělá asi tak tři koruny!!! - ale nejsem dost baba hrabivá, tak čekat vlastně ani nemusíte :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    nojo no Strucovskej, nez jsem to sem stihl napsat, tak uz je dopodrobna rozebranej klucik :) sice uz se trosku zlepsil, ale stejne bych mu zakazal psat ;)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    ALONSY: No já doufám že mít zájem a vykonat jsou stále dvě protilehlé záležitosti. :-)
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    BRAMBOREENA: V té ukázce byl ten obrovskej spoiler, co jsem tam viděla, nebo se mi to jen zdálo :-D
    Ba ne, tak jako tak jsem ráda, že aspoň něco! Závislost! :))

    Mainstreamové čtenáře také přeji. Takové jako jsem já to asi totálně odradí, ale co se zabývat desítkou, když se takhle získá stovka :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RICARDERON: Náhodou - připadá mi, že tentokrát se M.S. fakt vytáhl a na tom omezeném prostoru to dokázal podat srozumitelně a lákavě. Rozhodně si nestěžuju a mám radost!!! :)
    Pokud jde o ty chudáky muslimáky... jasně že tady všichni víme, že podobnost není stoprocentní (naštěstí!) - a můžu říct, že v dalších dílech se to od sebe "rozjede" ještě víc; ale jednoduché obrazy zkrátka fungujou a pokud někoho nalákají, aby to prozkoumal blíže (a původně jednoduchou paralelu si pak při čtení zpřesnil a poopravil ), tak sláva, Martin Stručovský má bod. :) (A jak říká Witt - já to samozřejmě šířím taky, opakuju furt to samý...)

    ***

    Zde kus z druhého dílu o tom, jak Lucas mluví s medianty:

    Tady šlo o Össe, což znamenalo, že je nutné odpovídat s nejvyšší obezřetností a kličkovat jako v minovém poli.
    Lucas rychle uvažoval. Pak to risknul.
    "Podle mého..." zdůraznil znovu, "podle mého čistě osobního názoru tento Össean nezastupoval zájmy své planety. Myslím si, že byl pouze zneužit nějakou třetí stranou."
    Rozpoutala se vřava.
    "Máte pro to nějaké důkazy?" překřičel všechny Jerald Craig. Ten chlap měl odpornou výdrž.
    "Je to jen můj osobní pocit, který vychází ze zkušeností z jednání s Össeany. Strávil jsem na jejich planetě čtyři roky. Samozřejmě – nemluvím ani jménem Rady, ani jménem Össe! Ale domnívám se, že oficiální Církev nemohla mít zájem Aš~šáda zabít. Össean nejednal z jejich pověření. Je to jen můj osobní názor." Lucas cítil, jak mu hlasivky vypovídají službu. Souvislost a květnatost řeči už taky brala zasvé. Přesto byl odhodlaný opakovat formulku o osobním názoru a nezastupovaných zájmech jako kolovrátek, a to klidně až do soudného dne. Taková obrana je nejlepší. Když člověk mluví s medianty, nesmí se pouštět do žádných složitějších úvah, protože je vždycky špatně pochopen. Myšlenky musí být jednoduché a nesmí jich být moc. Vůbec nejlepší je mít jenom jednu.

    ***

    :D (Tak! Jednu myšlenku a dost. Nechám si od této literární postavy poradit.)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BANSHEE: Taky mám jeden zářez a navíc kolegyni točí, že musí čekat do Vánoc a ještě až jí to půjčím já. :-D
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    WITTGENSTEIN: Jako PR to samozřejmě chápu. A dokud se to neslo v podobě zmínek o 11. září, tak to bylo i docela elegantní. Tohle už mi přišlo takové násilné. Ale Bramboreeně mainstramové čtenáře samozřejmě přeju, o to nic. Však jsem jich pro ni také pár získal:)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    Ech, a než to člověk dopíše...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BANSHEE: To je Bramboreenina strategie, jak za a) získat zájem mainstreamových médií a za b) pokud možno i mainstreamových čtenářů (hle! román vypovídající o horké současnosti).
    A samo že ty analogie jsou tak dobré, jak už analogie bývají. Össenské náboženství totiž funguje víc než jako sociální konstrukt a Akkütlix si na rozdíl od Alláha nevzal dovolenou.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BANSHEE: Tak jest, ale tak holt PR v dnešních českých médiích funguje (a zrovna ve Stručovském se snoubí to nejnegramotnější z fandomu a žurnalistiky), ale každá reklama dobrá reklama.
    BANSHEE
    BANSHEE --- ---
    RICARDERON: K hodnocení 90 % gratuluju. Jen mne začíná iritovat to návodné pobízení "dosaďte si za Össeany muslimy". Nehledě na to, že by si měl autor recenze srovnat v hlavě alespoň rozdíl mezi Mohamedem a Alláhem, když už tak touží po těch asociacích;)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam