• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    ZOIDBERG: V Krně, právě, s pařbou v jakési Horní Dolní ve sklípku. Takže už plánuju, kam budu odskakovat, protože své příbuzné mám ráda, ale v menších dávkách. Do Holešovic ovšem z ruky, takže Vilmu zvu na kafe ve čtvrtek či pátek.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    GENTIANA: Jestli se žení v Praze, tak si můžeš odskočit i na veletrh.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    A doprdele, to se musí bratranec ženit zrovna tehdy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: O víkendu kolem sedmnáctého. Mělo by to být víc o sci-fi, než bývá běžné, mají to jako jedno z témat - http://sk2014.svetknihy.cz/cz/home/program/ - a já se tam rozhodně budu vyskytovat celou sobotu; od tří má být vyhlašování Akademie (kde je Mycelium v nominacích), pak snad bude cosi jako beseda s nominovanými, kam tedy nejspíš budu zatažena, no a od šesti večer bych měla mít povídání o Myceliu, při kterém se odbude i křest třetího dílu. To je předběžně, oficiální program ještě není.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Kdyže je hentén svět knihy?
    VICKE
    VICKE --- ---
    BRAMBOREENA: Aha, tak takové to tedy je — össtrá scéna, össtrý obraz:)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    TOM: Össeanům, jejich pohlaví a delikátním rozdílům kdečeho bude v trojce jistý prostor věnován. :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A ještě abych ilustrovala, o čem jsem mluvila v souvislosti s obálkou a náčrtky - zde je prapůvodní zárodek obálky na jedničku; jako, tedy... člověk by potřeboval dost fantazie a vhledu, aby při pohledu na toto dokázal vytušit, co se z toho následně vyvine, a nemůžu říct, že by se nám to bylo bývalo tehdy podařilo :D)
    (Tím chci říct... všichni jsme mu to pěkně zdrbli :D)

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Cože? Joanna to PŘEKLÁDÁ?! Týjo... Tak to mám radost! Vyhlídka na případné šíření hub v katolickém Polsku každého přívržence Církve potěší. :)

    (Jinak já jí trojku prostě poslala v předstihu ve Wordu... poté, co přijela na křest druhého dílu na otočku z Pardubic, kam opět přijela na tři dny z Polska na konferenci, a ani nečekala, až si Led koupí na křtu s třicetiprocentní slevou, nýbrž si ho sehnala už v Pardubicích, aby ho měla o půl dne dřív a mohla číst ve vlaku... no, zkrátka, takové strašné oběti je třeba ocenit, to by se i Akkütlix ustrnul :))
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Pohled odjinud, napsala mi polská bohemistka Joanna C.:
    Dočetla jsem třetí díl Mycelia a stále žasnu, jak je to perfektní. Pomalu překládám první díl, a musím říct, že to teda je opravdová literatura, to nelze přeložit jedna k jedné, Vilma si krásně hraje se slovy a právě u překladu to je vidět nejlíp.
    To mi přišlo jako zajímavý postřeh, pro nás je čeština totéž, co pro rybu voda a často si ji všimneme, jen když je špatná, a pochválit jazyk Mycelia musí až Polka :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VLCACKA: Barvy byly rozvržené hned na začátku - už když jsem to psala, tak se mi každý díl asocioval s nějakou konkrétní, a ty jsem rovnou "nadiktovala" (jsou k vidění na seznamu na zadní straně obálky druhého dílu nebo na mycelium.argenite.org), aby byla nějaká koncepce. Konkrétní podoba se toho samozřejmě nedrží striktně, respektuju Cornholiovu tvůrčí svobodu, ale snad se dá říct, že jednička je aspoň místy trošku do jantarova a dvojka lehce do modra... a na trojce se rudá taky chvílemi najde.

    VICKE: Fakt těžko říct... Vedli jsme o tom debaty, jaký výjev na obálku vybrat. Já prosazovala interiér kosmické lodi (temně rudý přísvit, organické tvary stěn, vlákna mycelia na stěnách, a uprostřed káď s jednou z hlavních postav, která se opravdu v téhle situaci ocitne a tak trochu obroste plísní :D). Cornholio oponoval, že by to rád udržel v exteriérech (a já se nepřela a nechala to na něm, protože i když ten zmiňovaný výjev z Lodi přesně vidím před očima, mnohokrát už jsem se přesvědčila, že v oboru výtvarném prostě nedokážu odhadnout, co v konečné podobě na papíře bude a nebude fungovat; on má vážně ten instinkt mnohem lepší a něco, o čem jsem v podobě náčrtku měla pochybnosti, nakonec dopadlo líp, než jsem čekala). Čili rozhodlo se, že to musí být scéna venku a že tam musí být konečně nějaký Össean. Tenhle hotel ve třetím dílu přesně vystupuje, koná se tam opulentní mejdan a jistým ideovým předobrazem té stavby byl Hearst Castle - http://hearstcastle.org/ - prostě kýčovitý zbohatlický historismus. Cornholio by býval dal přednost něčemu modernějšímu (koneckonců je původní profesí architekt, následkem čehož je postižen dobrým vkusem a doma by si tohle asi nepostavil :) ) - ale holt ono je to v knize dost přesně popsáno, na večírku se opírají o kamenné balustrády a procházejí se po parteru se skleničkou šampaňského, než přijde Kamëlë a krapet to tam zrasí.
    TOM
    TOM --- ---
    VICKE: mě zaráží jenom podpatky .)
    když pominu tu typicky ženskou (lidskou) siluetu s "našroubovanou" hlavou, ale o fyziologii Össeanů vím samozřejmě prd
    natož o delikátních rozdílech jejich pohlaví
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Mně se zase líbí, že to jde do teplejších barev než předchozí obálky.
    VICKE
    VICKE --- ---
    Hrozně se omlouvám, ale mně se to nelíbí. Ten barák à la Monako prostě nesedí.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... a tohle se nakonec vybralo.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tady je náhled s různými barevnými variantami písma...

    FIFI
    FIFI --- ---
    CORNHOLIO: krasna!
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BRAMBOREENA: Chtěla bych si to pověsit na zeď.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    CORNHOLIO: Páni! Tak to je úžasné!!!

    (Desetiletá Uršula se mi tu dívá přes rameno a křičí: "Jé, to je hustý!!!!" :D)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    RIP: jeden článek 25 obratlů :-)
    CORNHOLIO
    CORNHOLIO --- ---
    BRAMBOREENA: děkuji, jsem rád, že to není úplně mimo:)
    S těmi 25 články jsem to nějak v textu přehlédl, moje chzba, ale každopádně je tam několikrát popsáno, že stříbřitý chlad roste a zvětšuje se, takže bych to s dovolením bral jako umělecko licenci, nebo co...
    Tramtadadá, finální obálka zde:



    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam