• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    TOM
    TOM --- ---
    ALONSY: o maloktere serii ale vime, ze uz je napsana "dopredu" :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ALONSY: Argument s Hrou o trůny či Malazem se přímo nabízí. Pravda, aspoň u GoT je k dispozici velmi kvalitní wiki, kde si lze libovolnou událost či postavu znovu promrskat. U Mycelia je odkázán na opětovné přečtení.
    Čímž se ovšem dostáváme k mému oblíbenému citátu z Gena Wolfa: "My definition of good literature is that which can be read by an educated reader, and reread with increased pleasure."
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    Když pominu, že vydáváte napsanou serii šikovně tak, aby si čtenář počkal na jeden díl z pentalogie půl roku a stihl zapomenout předchozí díly

    Tak ještě že autor nečte například ASOIAF.
    Nebo vlastně jakoukoliv ze sérií, kde se běžně čeká na další díl mnoho let...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRAMBOREENA: Ale je to zajímavé a obecně to tak nějak svědčí o tom, že se nelze zavděčit. Když jsme začínali, nebyli jsme si jistí ničím. Tedy: já jsem věděl, že ten cyklus je výjimečný. Věděl to RiP, věděl to Grobenius, ale jaksi co se hodně líbí hrstce intelektuálů, nemusí se věru líbit masám. Těžko by se našel nakladatel, který by řekl: "OK, tak já do toho nasypu půl milionu a vydáme pět dílů během jednoho roku bez ohledu na prodejnost."
    Takže jsme do světa vypustili balónek, a hle: houba se ujala, zapustila kořínky, mycelium se začalo šířit mezi recenzenty, a když je zdárně prorostlo a asimilovalo, tak i mezi čtenáři. Půl roku od vydání druhého dílu je v nakladatelském měřítku bleskovka; knihy se připravují klidně s dvouletým předstihem.
    To, že nakladatel po druhém dílu kývl na půlroční periodicitu, je opět celkem výjimečné; během jednoho roku byly na světě tři díly.
    A někomu je to málo? Byl by radši za rychlejší vydávání, bez mnohonásobných korektur, bez Cornholiových obálek, bez propagace?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARGONAUT: Ajaj... dostat takový mail, tak se na místě rozpáču! :(
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    šmarjá. Já zítra řeknu, že už čtyřku máme.
    A vůbec... Cornolio nechť dělá na obálce.:-)
    ARGONAUT
    ARGONAUT --- ---
    Když už tu Arxie zmiňuje svůj mail, tak musím říct, že má štěstí, že mu odpovídala Hanka, protože mě docela vytočil, protože nebyl zrovna zdvořilý. Když už sem dal Hančinu odpověď, tak sem dám já jeho otázku:
    Dobrý den,
    pár řádek k Myceliu. Když pominu, že vydáváte napsanou serii šikovně tak, aby si čtenář počkal na jeden díl z pentalogie půl roku a stihl zapomenout předchozí díly, pak mne vlastně ani nepřekvapuje že vydání ebooku zpožďujete o více jak týden vůči papírové verzi.
    Velice te těším na to, až se opět objeví článek, kde se pan Gelnar bude svatě rozčilovat na pirátstvím zmíněného ebooku a přitom nejste schopni připravit takovému ebooku místo na trhu aniž by bylo diskriminováno papírovou verzí.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SHEALA: Tam to muselo být tak, že tu svátost nestihla - Lodě ji "zmrzačily" ještě předtím. Ale vidíš, díky, dělám si poznámku, že to tam musím někam výslovně napsat. :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    Vrtá mi hlavou jedna věc. Svátost osvícení. Pokud gleenwarin požije rawe na svátosti osvicení, měl by fungovat nějak jako fungovala tak čtyřka, co je na konci přemůže Aš šád, tedy přesní pokud dostanou rozkaz, ale žádná vlastní iniciativa. Maenwene byla gleenwari, teda než si popovídala s Loďěma. Nojo, ale iniciativní je až až.
    Jo, no, zase vrtám, pardon. (Třeba to bude vysvětlený v trojce, nebo pětce :)
    SCHRAMM
    SCHRAMM --- ---
    BRAMBOREENA: Já si taky myslím, že je to pohoda, ale já záměrně čekal, až budou venk tři díly, abych začal číst, čili doufám,že až budu dočítat trojku, akorát vyjde pětka :D
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    VANEK: Kupodivu spíš jednatelka :)
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    VANEK: zas tak osobní to vlastně nebylo... Hanka za Argo z argo@argo.cz :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    WITTGENSTEIN: Že by nejjuniornější pracovník v marketingu s nejlepší vyřídilkou, na kterého házejí nejotravnější čtenáře? ;-)
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    WITTGENSTEIN: v poste
    BRAMBOREENA: Udolalo... no nevim, já na vánoce budu opět třetinu knížky tápat a těžce navazovat, ale budiž, nic s tím nenadělám. Jinak díky za shrnutí, škoda že to nejde třeba přeplatit, klidně bych si mohutně připlatil abych měl dočteno a netrápil se čekáním :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    ARXIE: Kdo to psal? Klidně ke mně do pošty, měl bych Argo informovat o pokroku na téhle frontě.
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BRAMBOREENA: Kolegyně to dělá chytře - jak vyjde Mycelium, vše ostatní jde stranou. :-)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    BRAMBOREENA: takže 4 bude až na vánoce? Fronta knih je od toho, aby v ní poustu jiných knih předbíhalo...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARXIE: jo, ještě ta otázka, kdy šel e-book do prodeje dřív: to se právě stalo u druhého dílu, e-book byl zhruba týden venku, než vyšla papírově.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ARXIE: Já už se taky setkala se stížnostmi, že to naopak vychází moc rychle za sebou - a nejen kvůli prachům, ale i proto, že lidi mají obvykle celou frontu knih k přečtení a chybí jim hlavně čas. Co tak ke mně dolehlo na FB, leckdo se teprve dostává ke dvojce (tedy z lidí, kteří o to zájem mají a v zásadě si to přečíst chtějí). Zkrátit prodlevu mezi jednotlivými díly nemá smysl, to by všechny akorát udolalo, ten půlrok je tak akorát, přežít se dá a nezahltí a je čas to doladit a několikrát přečíst a vypiplat.

    Čtyřka nejen že je napsaná, ale už i zredigovaná. Zrovna dneska tady procházím první korektury a zanáším připomínky. (Četla to zde přítomná Sargo jako betačtenářka a Wittgenstein coby redaktor, před pár dny sem o tom psal). V Argu ovšem "oficiálně" rukopis nemají, dostanou až tuhle čistou verzi někdy koncem května. Pak jim tam bude ležet do začátku října, načež všichni začnou šílet a lítat a ve strašném spěchu to dodělávat. :D Obálka není vůbec, ví se akorát, že bude zelená.

    Co je rozryté, je pětka - to už jsem sem taky tuhle psala: mám ji pohromadě tak nějak zhruba, jenže já pořád všechno maniakálně přepisuju, dokud mi to nevyrvou z ruky, a protože do vydání zbývá ještě rok, vpisuju tam ještě další linii, přehrabávám se v tom a vylepšuju.
    ARXIE
    ARXIE --- ---
    Dnes mi přišla z Arga odpověď na fňukání ohledně prostojů s eknihou a celkovou periodou vydávání jednotlivých dílů:

    - za prostoj mezi dvojkou a trojkou může primárně to, že nebyla obálka (i tak byla pauze mezi díly 3-4 pouze 4 měsíce)
    - některým čtenářům vadí naopak rychlé vydávání (finance)
    - čtyřka rozhodně není ještě napsaná (!!!)

    Eknihu se příště pokusí vydat společně s papírem, tedy byli by asi rádi, trojka měla zdržení "tři dny, resp. dva, protože 9.5. bylo Mycelium 3 naskladněné, 10.5. se začalo prodávat, 12.5. šla do prodeje ekniha". A pro mne zajímavá informace, že občas se stane že ebook vyjde dříve než papír a naopak... už něco vyšlo Argu dříve v ebooku než v papíru? Pokud by takto vyřešili další díl, neměl bych s tím problém :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    TOM: Nechval dne před večerem, teď tam zrovna na dalších dvaceti stránkách bude :D Ale je pravda, že celkově tam má jenom štěk, tak snad to s ní nějak přežijete.
    TOM
    TOM --- ---
    tak do strany 125 zatím žádná Pinkertýna
    výborný díl, jentak dál :))
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam