• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA: Cha! A já to chápu! Je fajn začít den s pocitem vlastní výjimečnosti. Pravda, svůj díl na tom bude mít i pravidelná stolice, ale tohle taky dost pomohlo.:-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: v druhém odstavci už to žádá vlastní wiki, protože my nehodní nechápeme, o co de.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Hlavně to neříkej sGeňovi...
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    A udržujeme heretický oheň pod kotlem hříšníků: :-)

    Aurigiánskou herezi na Zemi nechceme aneb Hlavně že si tím jsme tak jistí… « Vosí hnízdo
    http://www.elinor.mablog.eu/...ianskou-herezi-na-zemi-nechceme-aneb-hlavne-ze-si-tim-jsme-tak-jisti/
    SARGO
    SARGO --- ---
    BORGDOG: Ne delší, než by měla být. Ale v rámci ostatních byla silná. A teď vedle nich stojí Mycelium... s chudáci Stavitelé vypadají najednou tak drobně... :-))
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SARGO: Mně to rozsahově přišlo akorát.

    BRAMBOREENA: Tohle (motiv vah definitivně vychýlených "maličkostí") jsem pochopil bez problémů a líbilo se mi. Tápal jsem v jiných věcech, ale to by asi bylo spíš na soukromou debatu... každopádně, dle mého by Stavitelé celkam dobře obstály i dnes, tak jak jsou. A "Ohnivý Baškra" imho rozhodně pokračování jejich, ne Mycelia.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Věříš, že jsou časy, kdy mi Stavitelé věží připadali jako tlustá kniha? :-D
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    BORGDOG: Odkaz tu byl už před pár dny :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: "Hra" je ve skutečnosti celkem jednoduchá - v podstatě jde o to, že jak postupuje dál a dál, asymptoticky se zmenšuje významnost činů, které jsou nutné k tomu, aby ji rozhodly. Máme nějaké dva protichůdné názory, reprezentované Věžemi: někdo (vyzyvatel) postaví tu První, jeho protivník výzvu přijme a postaví Druhou, no a pak je tu Třetí, která zvrátí rovnováhu a celé to rozhodne. (Tohle je často vidět i v politice - může dojít ke konstelaci, kdy levice ani pravice nezíská většinu, a pak nějaká třetí vcelku bezvýznamná strana, typicky lidovci, je ten "jazýček na vahách" a fakticky rozhoduje a má mnohem větší moc, než by rozložení sil odpovídalo :D) Na Fomalhiwě nakonec zvrátila události totální blbost (Dianina nepozornost, když zapomněla předat ten meč) - což byla přesně věc, kterou mi Mortýsci nejvíc vyčítali (jako že to není dost velkolepé a je to pro čtenáře zklamání a je to prostě do nebe volající blbost, když poslouží jako pointa třísetstránkového opusu taková ptákovina) - jenže o tohle mi přesně šlo, to je tady to jádro sdělení :) Ta kniha je blbě napsaná, dneska bych to udělala úplně jinak, překopala bych to, že by nezůstal kámen na kameni a slovo na slově - ovšem tenhle koncept mě fascinuje dodnes a použila bych ho zas úplně stejně.
    A když jsi psal, že to čteš, otevřela jsem si tady soubor s postapo třetím dílem (Dravý ohnivý Baškra), jeden večer jsem se tu v tom hrabala a šíleně mě to chytlo. Asi se na to vrhnu, jen co páté Mycélko dosmolím. Wassar Temnohlavý si založí říši, vládne z Bládhese-gergá-sany přeživším durunghirům jako správný temný pán, upaluje lidi zaživa a snaží se zkrátka udržovat tradice a folklór; a o kus dál je základna Igeřanů, kteří vědeckými metodami provozují průzkum cizí planety, katalogizují vzorky a trochu špatně snášejí projevy fomalhiwské logiky, se kterou se tam pořád každou chvíli setkávají; a s nimi v té základně žije Gida Lawiah coby kolaborantka a tajně odráží útoky ghosidů, kteří slídí kolem a požírají argenit... Ono to bude na Mycelium navazovat, protože tam má svou roli taky (nesmrtelný) fomalhiwský Sgen. Akorát ještě nevím, jestli to bude spíš třetí díl fomalhiwské trilogie nebo šestý díl Mycelia :D
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Jo, a kdo by chtěl zde zmiňovanou Karkulku: ftp://213.216.49.182/...99504/Vilja%20Tkadle%C4%8Dkov%C3%A1%20-%20%C4%8Cerven%C3%A1%20Karkh-ulka.pdf

    Bavil jsem se... lepší než Rigor Mortis!
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Nebylo to ale vůbec špatné. Pravda je, že v závěru jsem se v jemnostech Hry už ztrácel a pravou identitu "Iverin" vytušil asi dřív, než jsem měl, ale i tak jsem to docela "slízl jak malinu." Plus ten krásný non-happy konec, vydrancování Hiwaiv Igeřany, pěkný argenit-armageddon... palec nahoru, to už chce kuráž. :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Týjo, to už si ani já nepamatuju... Ale možná je tam vlastně zmínka o Aš-šádovi (protože povídku Ten, kdo přišel z vesmíru, jsem psala někdy ve čtrnácti letech, čili dřív než Stavitele). No každopádně jsi hrdina, já to kvůli tomu znovu číst nebudu, abych to tam našla.

    ROMI: Falonoš podle vzoru Hadonoš :D Doufám, že to slovo nevyslídí feministky (Už vidím ty manželské hádky: "Ty jedna slepice pitomá, zkazilas mi život!" "Nenadávej mi, ty jeden falonoši, zprznil jsi mi moje ženské kruhy!" :D)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    BRAMBOREENA: Mě vždycky napadá, jak nehoráznou prdel si Gaudí ze všech udělal... O on to zatím byl össenskej slizkej agent!
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    ROMI: No, jistá jeskyně s jistým vzkazem od jisté osoby. ;-)
    ROMI
    ROMI --- ---
    BORGDOG: ktera, jelikoz jsem to cetl tak 17-18 let zpatky, tak si to fakt nepamatuju :)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    SOMBRA: Všiml a bavil se nemálo. :-) Jo, a právě jsem dočetl "Stavitele věží" a nevěřte autorce - je tam jedna scéna PŘÍMO spojená s Myceliem! ;-)
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    já si toho všimla už v prvním díle :)
    ROMI
    ROMI --- ---
    IDLE: nevim, zas takovou pamet nemam a vsiml jsem si toho az ted :)
    IDLE
    IDLE --- ---
    ROMI: To už bylo někde i v předchozích, ne?
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: ctu tu trojku a narazil jsem na cast, kde pouzijes slovo falonos :) pobavilo a napadlo me jak jsi na to slovo prisla :)
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    BRAMBOREENA: Vypadá to jako několik dobře zamaskovaných kosmických raket :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam