• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ELHO_CID: A tak proč ne. Podívala jsem se na Legii, má tam osmdesát procent a lidi se shodují, že je to jedna velká vesmírná bitva, rozvedená do podoby novely. Může to být úplně boží čtení - pro lidi, kteří mají takové věci rádi. Mě to asi taky mine, protože když vesmírné bitvy obvykle přeskakuju, musela bych to asi přeskočit sakumprásk :)
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    VALTARI: Jedno vím jistě, Flotilu země číst nebudu.
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    Je to tam delší: https://www.goodreads.com/book/show/18186647-p-d-do-temnot?from_search=true

    Už je to hodně roztahané. Na to, že zápletka je docela jednoduchá, se postavy pouštějí do podivností, které by se daly věřit ufounům, ale ne pozemšťanům. Hlavní hrdina se neustále s někým vykecává a něco řeší, zejména svůj vztah k mrtvému otci. Otravuje s tím kdekoho, ve třetím díle už hlavně čtenáře. Jen tak mimochodem se ukáže, že otce zabili osseánci, jenže je to tam zmíněno mezi vším tím žvaněním, takže to, že se obětoval pro syna, poněkud zapadá. Aby Lucas Hildebratnt udělal něco logického, tedy přečetl si fotříkův dopis, k tomu se dostane v závěru třetího dílu a čtenář už je tak zblblej, že vůbec není jasné, zda Lucas četl skutečnou verzi nebo padělek. A není to asi jasné ani jemu.

    Ránu z milosti dostane čtenář na závěr, kdy si Lucas najednou po nějaké době prakticky vzpomene, že umírá a že mu zbývá pár dní života. Takže shání sponzorské dary pro nějakou radu, na jejíž účel se v díle dávno zapomnělo a u níž asi čtenář nepochopí, proč to umírající řeší ve svých posledních dnech.

    Kladným bodem je, že nesmírně otravná a naivní Pinkertýnka dostala minimum prostoru, nahradily ji šukéznější figury a dialogy. A další dialogy. A když ne dialogy, tak vize a sny, které jsou o dialogách.

    Ostatně, nevím, jestli jsem to zmínil, ale v tomhle díle je fakt hodně dialogů!

    Prosím, seškrtat na polovinu, na třetinu...
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    Nevím, co se rozčilujete. Za prvé, já bych sice knihu po sto stranách nehodnotila, ale podle toho, jaký rozsah trojka má, je tak ve čtvrtince knihy. :-) Pořád může změnit názor, i když mně osobně je to šumák. Nicméně já jsem musela s těžkým srdcem odložit dvojku, naštěstí ale kvůli někomu, kdo si to zaslouží a to je Ďurův Mrtvý na Pekelném vrchu. :-)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    Fňuk, můj výtisk je stále ještě v Zaslraný poště.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: čistě pro zajímavost: na co je na to narážka? Na kvality Flotily Země asi těžko, ne? To bylo nečitelné... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: já si právě bohužel vzpomínám...

    Jinak BorgDog to dobře řekl, je to korektní názor, na který má P.Z. plné právo. Nic proti. Pro mě to jenom ilustruje, jak je to totálně neodhadnutelné: sama jsem měla pocit, že trojka má podstatně větší spád než jednička, pokládám ji za povedenější, no a helemese :D Autor má jedinou možnost: ignorovat všechno, pokud možno nelézt na žádné servery typu Legie či Goodreads a psát si prostě, co baví jeho. Ono by to ani nešlo dělat jinak; i kdybych se na össenské ucho postavila, druhou Flotilu Země z Mycélka nevyrobím :D
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GROBENIUS: za každý miceliární mám chuť toho člověka vymáchat v okrë. I s tím ë.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    RIP: Jedničku četl a (mimo jiné) napsal: ...její knihy považuju v české scifi-fantasy (těžko se mi tyhle dva žánry v poslední době rozlišují) za něco výjimečného. Zejména proto, že její první knížka Na pomezí Eternaalu vydaná v roce 1990 mne uchvátila (a poznamenala) a želel jsem toho, že žádnou další knihu po argenitových legendách deset let nevydala, krom pár povídek.
    http://www.marigold.cz/item/neocekavana-recenze-micelialni-pentalogie-vilmy-kadleckove
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Nedivil bych se, kdyby v Laseru měli ještě pár kousků - http://www.legie.info/kniha/252-vilma-kadleckova-jednou-bude-tma :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Tak moc? Jsou tam povídky, co mají 5%.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ö ano, Růžová krychle je bomba, na Legii celých 22 procent!!! :D http://www.legie.info/povidka/4050-ruzova-krychle
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    DLABAK: Vidíš, Růžová krychle! Tu si taky musím přečíst...
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Jj. Už vím...
    WITTGENSTEIN
    WITTGENSTEIN --- ---
    RICARDERON: Naznačovat je celkem zbytečné, protože Karolina má čtyřku dávno rozečtenou. (Betačtenáři mají své výhody.)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    DLABAK: Tak růžovou krychli jsem nečetl, bylať mi utajenou...:-)
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    KAROLINA_F: Jen počkej. Hned na začátku čtyřky tě Pinky naštve tak, že to bude zlatá Diana. Ale my nesmíme ani naznačovat!
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    KAROLINA_F: Diana je "ztracenec." Ani igeřanka, ani fomalhiwanka, plácá se v tom tak nějak ode zdi ke zdi, neví co by... až to skončí, jak to skončí. Ide´bragnan byla aspoň cílevědomá. :-)
    DLABAK
    DLABAK --- ---
    Jinak za sequel ke Stavitelům věží se též přimlouvám. A nejsou rozhodně tak strašnýma, jak se nám soudružka snaží namlouvat. A nápad neheroického a zároveň nebombastického "výherce" Hry mě kdysivá pro několik let přímo nadchnul. [A abych zkomplikoval zařazení sebe do segmentu čtenářstva ještě více, tak ano, řadím se mezi ty, kterýmž učarovala Růžová krychle. To ostatní, co s. napsala, už je moc "normální", ne teda jako že blbý, ale no, jak to jenom říct, - no prostě že na člověka, co dokáže ve svejch sedmnácti vydat Krychli, próč sakra pak už jen píše jenom samej mainstream? Neni to škoda?]
    Zaveďtež bohatých mecenášův; by choutky nás úchylných i kdyby alespoň občasně někteříž uspokojovati mohli ;-)
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    No jo, Stavitelé věží, to už je dávno. Kdysi mě tahle knížka přesvědčila, abych si přečetla všechno, co Vilma vydala před ní, a taky všechno, co následovalo. Jen nikdy nezapomenu, jak mě štvala modrovlasá Diana. Zlatá Pinky.
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    Smiřme se s tím, že prostě ne každému Mycelium sedne. Žádná knížka nesedne VŠEM. Tohle je ještě celkem korektně vyjádřený názor - to, co probíhalo pod prvním dílem na FP, to byla jiná káva, bohužel. :-(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam