• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    SARGO: není na světě Aš~šád ten, aby se zalíbil lidem všem...
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAROLINA_F: Moje nejoblíbenější postava a ty takhle! :-D
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    Aš~šad se jako postava hlavně vymyká tím, že mu čtenář jako jedinému "nevidí do hlavy". U všech ostatních postav jsou k dispozici vnitřní monology, jejich myšlenky i motivace, ale Aš~šáda čtenář může poznat jen přes filtr toho, co si o něm myslí ostatní postavy, nebo usuzovat na jeho osobnost z jeho činů a osobních proklamací. Jenže zároveň už tuší, že to je cesta stejně nespolehlivá. Proto já osobně Aš~šáda od začátku moc nemusela.
    MUM
    MUM --- ---
    ROMI: Priznam bez mukani, ze jsem ovlivnen puvodnim argenitovym svetem, tudiz cekam od argia~lu nejakou moralni vysi. Mozna ji ma, mozna ne. Prodava ty moudra ale zatim tak, ze nejvetsi hajzlove v knihach C. J. Cherryh jsou proti nemu kladne postavy.
    ROMI
    ROMI --- ---
    jinak docteno a pro me asi nejlepsi dil, tesim se na zbytek, skoda, ze to neni vydany, slousknul bych to nejradsi najednou
    ROMI
    ROMI --- ---
    MUM: tak as~sad uz je divnej od zacatku a jeho motivy mi jsou teda neznamy, takze nemuzu rict jestli je zmrd nebo ne :) v predeslych dilech me stval vic nez v tomhle, v tomhle dile to vyhral mozna nakonec i samotny Lukeas Lus :)
    MUM
    MUM --- ---
    Ovsem tesim se, az to za takovych pet let vezmu z jedne vody na cisto a ty veletoce uvidim v cele krase. Hvezdne valky hadr!
    MUM
    MUM --- ---
    OK, docten treti dil.
    Cenu za WTF ziskava Lucas, takovy prerod od sebevedomeho hrdiny v kluka, co se necha vlacet okolim, jsem opravdu necekal. Ale je fakt, ze nestojim v jeho stylovych botach. Treba se jeste vzpamatuje.
    Pinky je kupodivu naprosto konzistentni. Aby neco udelala, potrebuje k tomu pobidku od autority, jinak si neveri a neustale pochybuje. Znam ve svem okoli aspon tri takove. K tomu trenerstvi - pro druzstvo mladsich to muze naopak byt skvela trenerka, ktere jeji sverenkyne a jejich uspechy dodavaji sebevedomi. Lyzuje od malicka, ma natolik dobrou techniku, aby se dostala do reprezentace, je to pro ni prirozene, ma to v krvi. Tuhle techniku trpelive predava mladsim. Sebevedomi si robatka museji obstarat jinde, ona jim da zaklady, na kterych ti talentovanejsi pozdeji budou pracovat s osobnim trenerem - headhunteri si je odlovi. Nic neobvykleho. V osobnim zivote je proste moc neznamych, neni to jasne dana draha a prosta fyzika jizdy.
    Aš~šád se dokonale meni z neznameho superhrdiny v dokonaleho zmrda. Kvalitni matros, v pozemskych terminech Koukolikuv sociopat jako vysity. Utikejte od nej co nejdal!
    Kamëlë vicemene vi, co chce, a jde si za tim. Nemusime s tim souhlasit, ale dela to dobre.
    Cena mych symatii putuje za Ëltaühl, dalo se to cekat, ale nakonec je to uplna pecka.
    A divackou rolnicku pro Fionu. Jako obvykle si vytahla (tragi)komickou kartu. Politoval bych ji, ale mam takovych v okoli taky nekolik.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    RIP: co wodny - statek kosmiczny
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: Jsem dumal, proč to musí být nějaký typ lodi a ne prostě loď, a on statek wodny :-)
    Statek wodny – Wikipedia, wolna encyklopedia
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Statek_wodny
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    Láká mě podotknout k té Pinkertýně, jak by se mohla živit. Můj pohled je tento:

    - V knize je za blbku, ale je to dáno jen tou perspektivou, jež je k ní trochu nefér, protože v oblasti mimozemských kultů a hmyzích bohů nevíme nikdo, jak bychom se v praksi orientovali.

    - Primárně je dobrá sportovkyně. Já mám tu zkušenost, že sportovci bývají v práci úspěšní, protože jsou zvyklí zařezávat pravidelně, i když se jim nechce. Bez charakteru a kázně se těžko někdo stane vynikajícím sportovcem.

    - Pokud jde o vztahy, tak by mě nepřekvapilo (když se podívám, jak to mají třeba kolegyně), že sportovkyně bude mít špatný vztah; ale měla by v reálu hodně známých (přes které by určitě našla práci). Kdo má kámoše, nebude úplně zoufalý. Tohle v knize nevidíme, protože je to vedlejší postava a zrovna ji poznáváme v krátkém zlomovém období, kdy se reálně může izolovat.

    Tolik má obhajoba sportovců (bohužel jím nejsem).

    V jedničce mě samozřejmě též iritoval ten nedoručený dopis. Chvíli jsem v duchu hulákal "tak už mu to do pytle konečně dej, ty tele!" Ale časem jsem akceptoval, že to celé bude složitější; a ve dvojce a trojce už mě nedoručený dopis nerušil.
    GALE
    GALE --- ---
    Dle mého názoru je Pinkerýnina úloha v tom, aby Lucasovu hrdinskou auru držela trochu při zemi blíže normálním smrtelníkům a zároveň ukázala čtenářům, že jeho povaha se od té otcovy přeci jen trochu liší.
    A taky mu někdo musí foukat bebíčka, i když Lucas rezolutně protestuje.
    (Jediné štěstí, že Pinky nedělá v účtárně nějakého provařeného korporátu.)
    VLCACKA
    VLCACKA --- ---
    BRAMBOREENA: Ale huš, podle tvýho popisu je docela koukatelná, tak mohla dělat kdekoliv nějakou podržtašku.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A mezitím na Facebooku...

    Píše mi Joanna Czaplińská z Polska - jak se ukazuje, opravdu se do toho statečně pustila a Mycelium překládá. Píše o Lodích: "Dospěla jsem k okamžiku, kdy se musím rozhodnout pro polské slovo. Po dlouhých diskusích s manželem tipujeme kogu http://cs.wikipedia.org/wiki/Koga "
    Vedly jsme ještě debatu o tom, že briga i galéra jsou moc pirátské a trampské. Musím říct, že slovo "kogga" se mi líbí :)
    Píše ještě: "Je to středověké, staré, kromě toho má v polské sci-fi už jednu konotaci. Jeden z klasiků polské sci-fi totiž napsal Koggu z černého sluince. Lodní össein bude koganský/kogganský össein."
    Každopádně - Joanna je hrdinka!
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    Grobenius: to už nebylo na Edu, ale na zdejší osazenstvo.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    VALTARI: Eda nikdy nepatřil do Fandomu, jeho zájmy byly jinde, jen ho pár lidí (i z fandomu) znalo a někdy i obdivovalo.
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    BRAMBOREENA: Není to třeba vysvětlovat, tohle vysvětlení k nevysvětlení chápu. Abych já vysvětlil své vysvětlení: původně jsem jen zkoušel, zda Goodreads umožní dělat si poznámky ke knize. To byla ta první, krátká. Umožní, ale pak ji neumím najít a je mi to na nic. Ta druhá, delší, byl výcuc z dvojstránky poznámek, které si dělám z knih, které mi stojí za to si číst. A na to, že měsíčně mám čas přečíst sotva deset knih mimo svůj obor, si musím hodně vybírat.
    Takže jediné mrzuté nakonec je, že jsem přišel na to, že naše spory s E nebyly jen odborné, jak jsem se radostně domníval, ale i lidské. Budiž, stává se mi, že to nerozpoznám. Na druhou stranu se mi tu potvrdilo, že do hlubin fandomu opravdu nehodlám sestupovat. Každá cesta stíny má svou cenu.
    VALTARI
    VALTARI --- ---
    ELHO_CID: postavy by se měly chovat logicky dle příběhu a dle sebe sama. Pokud jsou pozemštané, měli by se chovat pozemšťansky, nebo by mělo být hodně vysvětleno. A v tomto případě mi chování přišlo sice konzistentní, ale ne uvěřitelné. Toť můj problém s dílem

    Krom toho bych neřekl, že třetí díl něco podstatného stran dopisu rozťal, osobně bych soudil, že s ním se ještě trocha legrace užije :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    SARGO: Hlásím se! Jsem Pinky. Nebo spíš jako postava mám dost dobrej character development, takže jsem byla Pinky na 100 a teďka mám jen občasný úzkostný záseky... který sou ovšem tak brutální, že to až nejde.
    ALONSY
    ALONSY --- ---
    SARGO: Jo, můžeš mě zapsat :)
    Je to strašný, ale je to tak.. :D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam