• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Hmmm, co třeba nějakou parafrázi na onen známý žalm o rokli šeré smrti. Tedy vím, že je to na placku dlouhé, ale něco ve stylu:
    Do hlavy mi vlezeš (i když nechci)
    bylinky na uklidnění nosíš (v množství větším, než malém)
    v myceliu útěchu hledám a nebojím se, protože ty se mnou jsi...
    I když půjdu roklí šeré smrti... atd, atd...
    Celek mě nenapadá, ale koukám na ten žalm a úplně to láká ke zneužití :).
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    GENTIANA: Nebo "na zácpu je nejlepší Mycelium".
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: Pořiďte si i vy svého nitrožilního parazita nebo něco takového už bylo, tuším, a přijde mi to docela dobré.

    Nebo variace na inseráty z dob národního obrození, něco typu Neberte náhražky, berte Pětici.
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    jedine co me jako SF houbare ted napadlo... :))
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    Mycelium s vejcem = dobrá SF smaženice!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak mám z Arga půjčenou plackovačku. Počítala jsem, že v sobotu vyrobím hrstečku placek na Festival fantazie, a místo toho tady teprve vymýšlím hesla o Akkütlixovi... Zatím jsem vymyslela akorát:

    Mycelium je způsob smrti! (jako parafráze na It's a way of life!, ale teda česky to tak nevyzní)
    Mycelium samo je cílem
    Akkütlix tě vidí
    Hmyzí bůh ti rozumí
    Přes Mycelium ke hvězdám
    Akkútlix - bůh s nelidskou tváří

    ale nic z toho se mi nelíbí natolik, abych tím prznila nebohou placku. Ani evangelizační weby (třeba http://www.net-burst.net/quips/punchy.htm ), kde na BorgDogovu dávnou radu hledám inspiraci, zatím žádné perly ducha nepřinesly. Omluvou mi budiž, že je vedro a já u toho žehlím, no ale stejně je to bída. Asi zůstaneme u starého dobrého "Mycelium mám v krvi" od ID SHADOWALKER...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Máš pravdu, vyznívá to krapet nesrozumitelně... A možná jsem to i nesrozumitelně řekla, nebyl čas moc to rozebírat, jen jsem to tam dvěma větami zmínila.

    Ve skutečnosti jde o toto: když máme nějaké úplně cizí civilizace, které spolu ve vzdálené budoucnosti bojují (třeba Igeřani a floraíni kolem roku 9000), je nelogické používat k tomu náš současný letopočet, odvíjející se od Kristova narození (když se zároveň celé křesťanství v tom světě ponechává stranou a původ toho letopočtu se nevysvětlí); ale zároveň když nebudu v tom světě žádný univerzální letopočet mít nebo bude výrazně jiný než ten náš, budou v tom mít zmatek čtenáři a je to otravné. Tak jsem to obešla následující flignou: Igeřani mají letopočet vlastní, počítaný od startu jejich prvního sputniku, což byl SHODOU OKOLNOSTÍ rok 112 našeho (křesťanského, pozemského) letopočtu. Čas počítali nějak jinak a po svém, ale když posléze (kolem pozemského roku 4000) dobyli Zemi, zalíbil se jim tamní způsob počítání na roky (protože byli zvyklí neustále asimilovat a přebírat všechno, co jimi porobené civilizace vymyslely); čili z čistého hipsterství zavedli "letopočet Země", navázaný ale na zmiňovaný rok 112. Tím pádem jsou všechny časové údaje v argenitovém vesmíru uváděny v letech "ltZ" čili "letopočtu Země", který je oproti našemu křesťanskému mírně posunutý o 112 let (což má tu výhodu, že letopočty jsou čtenáři tak nějak instinktivně povědomé a dobře představitelné, a přitom je aspoň trochu vysvětleno, proč se za deset tisíc let ještě někdo takovým kalendářem řídí, když přitom Země je vcelku bezvýznamná planeta a křesťanství se nijak nerozšířilo.) V Myceliu je rok 2609 - v traileru se píše, že je to rok 2609 ltZ, což znamená, že podle NAŠEHO LETOPOČTU by to vlastně správně měl být rok 2721 (AD); ale zde už právě hřeším na to, že stoletého rozdílu u vymyšlené budoucnosti si beztak nikdo nevšimne, čili to dále nerozmazávám a nic nevysvětluju :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: WTF "Nelze (tedy lze, ale není to rozumné) používat jako časovou osu naši dobu, př.n.l. a n.l., pokud nějak nezmíníme křesťanství, od kterého se to odvíjí, takže doby Mycelia je oproti našemu posunuta. Je skvělé myslet i na takové detaily!"???

    Též možno zaheslovat na Uložto (nebo tak někam na systém, kde není vyhledávání).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Reportáž z Liberce na blogu jedné z účastnic: http://rachel-roo.blogspot.cz/2014/06/beseda-s-vilmou-kadleckovou.html

    AOTEAROA: totiž já jim radši napřed napíšu mail a zeptám se, jestli to můžu šířit. Pak bych to rovnou dala ke stažení k sobě na web, kde nebude počet stažení limitovaný jako v Úschovně, a sem do auditka link.
    AOTEAROA
    AOTEAROA --- ---
    BRAMBOREENA: už je to bohužel vyčerpáno, ale určitě by to tam šlo nahrát znovu ;)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Právě Jana Stryková se mi líbila nejvíc. Kamëlëin pohrdavý monolog o Pinky je naprosto skvostný.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GALE: Tak to jsem ráda (i když na tom sama zásluhu nemám) :)

    Po pravdě řečeno jsem měla obavy taky, vůbec jsem si nedovedla představit, co z toho nakonec vyleze, a poněkud jsem se toho děsila. Představa, že se to nahlas čte (obzvlášť třeba scény, kde je Lucasovi blbě) ve mně vyvolává rozpaky - tohle je spíš něco, co člověk čte někde zalezlý v koutku s dekou přetaženou přes hlavu :D Ale pak jsem na besedě (na lodi) slyšela Janu Strykovou (která tam přišla a kousek přečetla přímo na místě naživo) a to mě trochu uklidnilo, ta má démonicky uhrančivý hlas a najednou ten text dostal úplně nový rozměr. Znělo to v jejím podání tak magicky, že to přebilo můj nepříjemný pocit z toho, že se nějaké moje niterné výplody mají přetřásat nahlas a na veřejnosti. (JS je v ukázce v té poslední třetině - Kamëlë). Asi je to holt další level: napřed člověk sbírá odvahu svěřit to vůbec papíru, pak sbírá odvahu dát to někomu poprvé přečíst, no a nakonec to od jiných slyšet.
    A jinak líbí se mi hudba, podbarvuje to tak akorát.

    Jestli se mi dostane do spárů nějaký úryvek od velekněžky, tak ho sem taky dám.
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Poslechla jsem ukázku si asi 4x a musím uznat, že mi podání velmi vyhovuje. Hezci byli skvěle zvolení, dávají do čtení právě takové množství emocí, aby naznačili náboj příběhu, ale neruší to zažitek z "četby". Toho rušivého vlivu jsem se popravdě bála nejvíc. Audiokniha velmi předčila moje očekávání a přiznám se, že si knihu na základě této ukázky koupím.

    P.S. Ještě by mě zajímala Valerie Zawadská jako velekněžka.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Safra, to je smůla! 30.6. by se mi to na ty tři hodiny v autě hodilo... a pak na cestu zpět... ale hádám, že to si někde dopoledne těžko splaším :-D
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Aááá, díky, nasála jsem :). Je to sympatické.
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    IDLE: A zní to výborně. Slyšela jsem kousek na pořadu o Argenitovém vesmíru v Liberci a moc se mi to líbilo.
    KAROLINA_F
    KAROLINA_F --- ---
    BRAMBOREENA: Ach to je škoda, tak s námi na dovolenou přece jen nepojede :-(
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tady je (neveřejná) ukázka, kterou jsem dostala z OneHotBook k dispozici na besedu v Liberci (kde jsem ji přítomným pouštěla). Uložená je do 2. 7, zbývá ještě 18 stažení, čili kdo jste zvědav, můžete nahlédnouti a nasáti: http://www.uschovna.cz/zasilka/ACBV4C94U3VFE4YL-NUI . Jen to prosím nešiřte mimo toto auditko, protože je to zatím spíš pracovní verze, možná s tím ještě ve vydavatelství plánují něco dělat a nejsem s nimi domluvená, že to dám na web. (Nyx beru jako aspoň částečně soukromý prostor.) Oficiální ukázka teprve bude, tu jistě pak bude možné šířit po libosti. Jsou tam tři hlasy z kapitoly o čajovně - schválně jsem si vyžádala do Liberce tuhle scénu, protože čtení bylo taktéž v čajovně. Sedlo to pěkně, atmosféra dokonalá :) Tak to asi chce uvařit si k tomu čaj, má to osmnáct minut. :)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    IDLE: Zvědavá určitě jsem.
    IDLE
    IDLE --- ---
    JANADVORACKOVA: Tohle bude asi nebude tak velký rozdíl, protože herci se nestřídají: každý čte vždycky celou scénu podle toho, z pohledu které postavy je to zrovna vyprávěné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam