• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Je to tak. Já si to uvědomuju a nestěžuju si, akorát jsem pomyslela na ty marketingové dopady :)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA: To je myslím normální, já taky zaznamenal, že recenze na Calvina s Hobbesem od půlky sebraných spisů prakticky ustaly; asi jde o efekt "jak mám psát už tolikátou recenzi na víc od téhož", přičemž tu bohužel není vůbec relevantní, jestli jde o totéž dobré, nebo totéž špatné :-))
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Neprobírala se už kombucha?
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BRAMBOREENA: Já po sobě recenzi akorát čtu a za chvíli bude na cestě mailem Martinovi :). Trochu mi to trvalo, ale bude... Jen jsem narazila na problém psaní recenze na čtvrtý díl těsně propojeného cyklu, aniž bych se dopustila velkých spoilerů, a zároveň tak, abych vůbec něco užitečného sdělila. Inu, brzy se uvidí, jestli se mi to povedlo.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: \když už jsme u toho, začla jsem uklízet. Teda, spíš kydat. A dostala jsem se k těm barevným houbičkám, co jsem si je nasbírala, že zkusím, jestli barví. Takže mám tři misky (hřiby, lišky a lakovky lakové) a něco barrvnýho to pouští. Vlna do toho půjde zítra, tak uvidime. Další várka budou kuřátka a pavučince. Ale ty roztoky vypadají hnusně a možná i zkvasí.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    Skoro Pád do temnoty. Ale chutná skvěle!

    IDLE
    IDLE --- ---
    BRAMBOREENA: Já si teda pod houbovkou představila polívku. Zvlášť když vře, tak to musí být kapalina. Ale ochutnávat bych to nechtěla.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Tak to je milé, díky bohu za ty dary... :) O čtvrtém dílu nikde není zmínky, ani se mi nedoneslo, že by někdo psal recenzi (akorát JARMIK na svém blogu), na Legii o Vánocích bylo 82 procent (letos už jsem se tam radši ani nedívala) - zkrátka, kdo na tu ságu narazí nově a zjišťuje si, jestli to stojí za čtení, musí mít nutně dojem, že to jde od desítí k pěti či rovnou do kytek (případně pod jehličí k houbám) :D

    Ovšem "houbovka" je nový level (po "vesmírné smaženici" a "houbičkách"). Možná by bylo vhodné k tomu názvu vymyslet taky odpovídající jídlo. Představuju si k tomu slovu něco dosti odporného, nejspíš houby na sladko, možná s karamelem nebo tak :D Ale možná bychom mohli říct ZUZCEOU, jestli se to nedá zkvasit, a vyrobit rovnou houbovici.
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    V lednové Pevnosti potěšil Honza Žlebek, tedy až na ten nadpis Vesmírná houbovka vře:
    ... Čtvrtý díl ságy, jež nemá v současné české produkci obdobu ani konkurenci, graduje... Vidění se starším sourozencům bez obtíží vyrovná řemeslnou precizností a hladce je překoná tím, o kolik posouvá děj kupředu...
    IDLE
    IDLE --- ---
    VANDA__: Hlavně jí nekoukej do očí!
    VANDA__
    VANDA__ --- ---
    Dnešní pošta mě poněkud zaskočila. Mám se začít bát?

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: tak to se musíš démonicky pochechtávat u spousty věcí, nepochybuju, že Mycelium je z pohledu superinteligentních racionálních Vulkánců plné pitomostí :) A začátek je rozhodně silně anti-aspíkovský, když se Lucas složí a emoce z toho tečou i ušima.

    Co se týče doplňujících příběhů - bezprostředně navazující povídky jsou zatím tři, ale ještě mám nápady na pár dalších (o tom, odkud se vzaly na Marsu psychotronické předměty například... a pak o D-alfě a dalším vývoji tam... o dceři nebudu-psát-čí-aby-to-nebyl-spoiler... o synovi nebudu-psát-čím-aby-to-nebyl-spoiler... a taky o uprchlých Lodích, které si na palubě pro potěšení chovají lidi :D), čili možná časem i nějaká povídková sbírka vznikne.

    Jinak každopádně v Argu něco nadhazovali, že výhledově by třeba mohla vyjít nějaká sběratelská a limitovaná bibliofilská edice Mycelia v krabici s mašličkou (s nějakými bonusovými obrázky a tak), ale to je zatím ve fázi zbožného přání.
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    BRAMBOREENA: to je holt ten aspík ve mně. Občas se směju v místech nečekaných, případně nevhodných. V MHD se to ještě dá ustát, protože ostatní (snad) předpokládají, že čtu humoristickou knihu, ale když jsem se takhle párkrát rozesmál v kině při scéně, kterou autor chtěl udělat napínavou, ale plácnul tam nějakou extra ptákovinu, je to horší. Docela jsem uvítal, když jsem se dostal mezi více podobných poděsů (rozuměj matfyzáků na jednom přípravném... hmmm... soustředění?, kde jsme se sborově halasně rozchechtali při sledování večerníčku o kosích bratrech, kteří změnili běh času tím, že rozkývali kyvadlo na opačnou stranu - prostě klasicky vtipná scéna pro běžného osmnáctiletého budoucího matfyzáka). Ale k věci (furt děsně žvaním).

    Vím, že to v knize takhle úplně přímo nezaznělo, nicméně kontext byl příliš blízký a velmi snadno mne to svedlo k nemístným představám. Rozhodně mne neber jako běžného čtenáře. Nijak mi to nekazí dojem z příběhu (ještě aby jo), moc pěkně mi rozbíjíš představy o Lucasovi, pěkně posouváš děj směrem, kterým to ne úplně očekávám (a drze odvádíš linku do bočních linií, navíc zajímavých, abych je nepřeskakoval, a současně abych už už byl za nimi, abych se dozvěděl to podstatné). Jak jsem se tentokrát nemohl do knížky od vánoc zakousnout, tak o to víc mne teď baví a mám radost z každé dopravní zácpy, která mi umožní dočíst si ještě pár stránek.

    A ještě mne tak napadlo - až vyjde i pátý díl, plánuješ nějak otesat a uhladit i ten Silmarilion příběhů kolem? To, co vyšlo už dříve v různých antologiích apod.? Aby z toho pak bylo nějaké pěkné ucelené balení...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (... a chudáci kočky, to je příšerný! :D)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    STARE_CASY: S tím vzduchoprázdnem je holt potíž... ono tam samozřejmě nikdy nepoletuje nic, takže člověk má problém to k něčemu rozumnému přirovnat :D Nějak mě vůbec nenapadlo, že by byl ve vzduchoprázdnu přímo ten kolibřík - představovala jsem si akorát, že Lucas bude poletovat ve vzduchoprázdnu takovým způsobem, jakým by poletoval kolibřík v místech, kde kolibříci obvykle poletují. Ale máš pravdu, legrační to je :)

    Tady je jeden: https://www.facebook.com/video.php?v=1202037859840568
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    Tak jsem se dnes rozesmál nad Myceliem nahlas (spolucestující se tedy dívali docela divně). A může za to moje příliš bujná a přitom fyzikálně nepříjemně přesná představivost.

    Pobavila mme představa kolibříka, kterak se uvnitř Lodi pohybuje vzduchoprázdnem. Obávám se, že bez vzduchu by mu to moc nelítalo a chudák by se tam rozplácnul na podlaze.

    Nicméně mne to přivedlo k představě, jak by se kolibřík (či jakýkoli jiný pták) reálně pohyboval ve stavu beztíže (se vzduchem, samozřejmě). Nu, a nejsem rozhodně sám, koho to napadlo. Jak jsem zjistil, tak NASA to vyzkoušela už před mnoha lety na holubech (a také kočkách). Zcela nepřekvapivě je takový stav velmi překvapil a jejich orientace je naprosto zmatená, holub lítá hlavou dolů, kočka hledá, kam nasměrovat nohy pro dopad... No, nic moc.

    Každopádně teď už zcela přesně chápu Lucasovy pocity uvnitř Lodi. :-)

    Pigeons In Space
    https://www.youtube.com/watch?v=w4sZ3qe6PiI


    Ever wondered how cats and pigeons react in zero gravity
    https://www.youtube.com/watch?v=oW4Q1dKuR5w
    ELHO_CID
    ELHO_CID --- ---
    BRAMBOREENA: Taky tak, Opera šla hrozně dolů, Explorer se hodně zlepšil. Navíc se mi záložky synchronuzují s mobilem, tak jak jsem na to býval zvyklý u Opery. Sorry za OT, opožděně gratulace k svátku.
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Ale všechno to funguje, fakt... otevřené taby, říkáš... slyšelas někdy o záložkách? Prej užitečná věc :-))
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: Tam to taky vidím jako malé čtverečky!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Přešla jsem z Opery na Explorer. Operu mám zaneřáděnou tak strašným množstvím otevřených tabů, které je mi líto zavřít, že jsem ji musela opustit a začít používat nový prohlížeč. Akorát už ho mám zaneřáděný taky...
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: aNIMOVvaný gif. To jsou ty vaše Opery, no komu tím pomůžete, no řekněte komu?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam