Toto myslím paní domácí i některé štamgastky potěší (a celý rozhovor je povedený):
Co zavinil Vinnetou. Etnoložka vyvrací mýty o indiánech | Týden.cz
http://www.tyden.cz/.../cestovani/co-zavinil-vinnetou-etnolozka-vyvraci-myty-o-indianech_313747.html
New age si krade leccos, vyzobává, co se mu hodí. Jeden čas byl v módě buddhismus, teď jsou v kurzu hlavně Toltékové a Mayové, pak třeba přijde řada na Aborigince (původní obyvatelé Austrálie, pozn. red.). New age je především výpovědí o naší současné společnosti. Podle mě je to důkaz, že společnost nemůže fungovat bez náboženství, takže když zdiskreditujeme křesťanství, hledáme něco jiného, v co bychom mohli věřit.
- Sama tomu říkám instantní duchovno.
- Také to tak vnímám. Devadesát procent z toho jsou nesmysly a deset procent je vytrženo z kontextu. Třeba slavní Toltékové nejspíš nikdy neexistovali.
- Myslíte údajný odkaz Toltéků z knihy Čtyři dohody, kterou v Česku zpopularizoval mimo jiné herec Jaroslav Dušek?
- Ano. Moudrost Toltéků, to je, jako by někdo přišel s tím, že Slavníkovci byli brutálně potlačeni Přemyslovci, protože uchovávali prastarou moudrost. Ta moudrost byla zčásti zničená, ale zbytky se uchovaly v nějaké lidové tradici, překonaly i zlé Habsburky a Marii Terezii, která nám vnutila školskou učenost. A já teď půjdu a budu sbírat ty střípky slavníkovské učenosti a vydám to jako soubor moudrosti. Na Toltéky se Aztékové odvolávali jako na své mytické předky, ale tím si jen legitimizovali vládu nad Mexickým údolím. Celé to stojí na vodě.
- Ale hezky to zní...
- Kdyby někdo napsal knihu Přišel jsem na to, jak se k sobě mají lidi chovat slušně, nikdo by to nečetl, ale když to prohlásíte za moudrost starých Toltéků, je to trhák.