BRAMBOREENA: Kdo se nevyhýbá v beletrii politickým tématům, tak se asi nějakým motivem potká občas nutně s tím, co je ve zprávách. Já jsem Snovačku bral spíš jako část historického myšlení o tom, že státy, národy a jiné instituce a koncepty VŽDYCKY někdo vymyslel. Jelikož v těch institucích a konceptech prožíváme životy, jsou pro nás nadlidsky obrovské; tak je zábavné podívat se na ně v jiné perspektivě.
Pro mě jsou to příbuzné myšlenky k tomu, co jsem četl ve vánočním samodárku (Zrod českého státu), kde p. Charvát nabízí závratné hypotézy a souvislosti: třeba se mi velice líbí, že některé evropské národy vznikly +- jako práce pozdně římských politruků, kteří (prý) měli za úkol zlepšit morálku vojenských jednotek tím, že jim dali "etnickou" identitu, včetně národních pověstí. V té souvislosti se ptá, k čemu máme v pověstech p. Kroka, který je pro příběh zcela zbytečný (L+T+K mohly být přímo dcery p. Čecha). Že prý jestli to není náhodou reflexe původem barbarského důstojníka p. Croka (Chroka), který organisoval korunovaci císaře Konstantina v Británii :-)
Dle mého Ortel nemá s těmito ušlechtilými zábavami nic společného :-)