ZUZKAOU: upřímně řečeno... asi jo, stačilo. Když jsem to před osmi lety psala, byla to naprosto menšinová, osamocená, nepravděpodobná "vize" (proto to taky pro mě bylo zajímavé). Dneska se okolní situace vyvinula tak, že Snovačka vlastně "oddriftovala" do středního proudu (a možná skoro k Zemanovi a jeho rádoby "vlasteneckým", ale ve skutečnosti akorát nesnášenlivým plkům). Reedice byla naplánovaná před dvěma roky, vyjít to mělo letos v květnu na veletrh (což byla doba, kdy žádná "uprchlická krize" ještě nebyla) - kniha byla vysázená, obálka namalovaná, všechno v běhu, akorát se to pak kvůli grafice o půl roku zdrželo, no a teď to zkrátka vyšlo vzápětí po Paříži a zařadilo se to do množiny knih typu "Podvolení" a počinů typu "Ortel". Já přece jenom doufám, že Snovačka vyznívá spíš vlastenecky než xenofobně a není to za čárou, nýbrž ještě na té příčetnější straně; ale kdybych se měla rozhodovat až dneska, jestli tu reedici udělat, asi bych se o to nesnažila. Překroutit se dá leccos a xenofobie je kolem už tak dost.