JARMIK: "Zrod českého státu" - píšu si na seznam :) S tím Crokem je to pekelná teorie... když tohle slyším, mám přesně ten pocit osudovosti, jaký člověk zažívá, když se nějaká skálopevná jistota otřese v základch :D Já (z čistě kompozičního hlediska) právě ten mezistupeň v podobě Kroka pokládala za jistý nepatrný argument pro autentičnost té legendy: kdyby to uměle vymýšlel nějaký příčetný scénárista, tak samozřejmě přesně tuhle zbytečnou postavu vynechá, ti starci jsou krapet duplicitní.
Jinak ale mi to připomíná historii anglických zahrad: v osmáctém století tam chodili po budoucích slavných krajinářských parcích zahradní architekti, proháněli dělníky s lopatou a nutili je měnit modelaci terénu (bez nadsázky klidně přestěhovali pahorek o kus vedle, aby vznikla ta správná kompozice). O sto let později romantičtí malíři tentýž park malovali a libovali si, jaká je to prapůvodní neposkvrněná příroda. :D No a mimochodem... tuhle jsem někde četla, že právě ten slavný tropický deštný prales, se kterým se tolik nadělá, vznikl sekundární sukcesí a někdy v neolitu tam byla lidská sídla a normálně obdělávaná kulturní půda; pak něčemu věř :D