BRAMBOREENA: pokusil jsem se na Twitteru o nějaké promo, ale výsledky jsou zatím chabé... tak spíš ať je co retweetovat, to je jistější cesta.... jinak já měl za to, že všemožné online komunity a sociální sítě jsou právě spíš nouzové řešení pro introverty, co socializaci v reálném světě z různých důvodů moc nezvládaj... aspoň u mě to tak bylo.
"mykopunk" mě napadl jako vtip.... parodie na všechny ty steampunky/dieselpunky/atompunky a biopunky. myslím, že space opera se po vlně cybeberpunku (asi jediný autenticky odlišný žánr sci-fi za posledních 50 let... ty ostatní "subžánry" viz výše jsou nepochopení toho, o co šlo.. že to nebylo jen o jiné estetice tak) vrátily do módy (viz Charless Stross).. a kdo se může pochlubit vlastním světem, co se rozvíjí už snad 20(?) let? (knížku "Na pomezí Eternaalu" jsem měl někdy v 90kách půjčenou od baskytaristy v kapele... provozovali jsme takový booksharing té záplavy, co tehdy vycházela a on měl blíž k českému fandomu - já spíš v dětství kradl rodičům z knihovničky klasiky žánru).
Tvůk původní "imprint" FTL cestování "kanály" v mimoprostoru mi znovu připomněl nedávný Ambasadov od China Miévile... s jeho dalším světem (Bas-lagem) vůbec máš řadu styčených bodů.. možná ne v té jeho sociální rovině, ale v té imaginaci, v tom obrácení Clarkova slavného výroku naruby ("dostatečně vyspělou magii nejde odlišit od technologie" - tenhle výrok se k argenitu i rituálními oběťmi krmenému myceliu hodí asi úplně nejvíc :-))
jinak pro úplnost je třeba dodat, že s klonováním hyperpohonů kosmických lodí (byť neživých) přišel už kdysi dávno Jack Vance (5 zlatých kruhů) a lodě jako živé bytosti byly zase organismy zvané Spline v Stephanu Baxterovi a jeho Xeelee sériích. (jenže Baxter, stejně jako třeba Greg Egan, jsou už zase moc nerdi a nedá se to číst). Krádež/okoukání FTL know-how je obecně jedna z ústředních zápletek většiny space oper, takže v tomhle ohledu to skutečně dodržuje kánon (ale co je víc - dokázat okopírovat cizí finty, nebo na to přijít sám? jsem napnutý jako to bude v případě Mycelia :-)
taky na mě ten vesmír trochu dýchá sci-fi sovětské éry východního bloku... jsou tam motivy z Tarkovského a Lema a Strugackých... prostě takové to kulminování celoživotního psychologického vývoje postav na pozadí futuristických... materialistický obraz světa jako kulisa, za kterou se rýsuje další úroveň pochopení...
...každopádně tohle nemá být obvinění z plagiátorství - spíš naopak, z vizionářství - já nepíšu, ale v hudbě jsem experimentoval s DJingem a s cover verzemi a mám rád i remixy a mash-upy... všechno je ovlivněné vším a nejlepší sci-fi se vždycky vyznačovaly zahráváním si s myšlenkou setkání s civilizacemi na naprosto jiném levelu rozvoje, s naprosto odlišnými paradigmaty, ve hře bylo vždy nějaké pozměňování vědomí apod. - naopak béčkové sci-fi je v podstatě akorát cosplay (space fantasy, space western, apod.)
Celá "argenitový" svět si od začátku říkal o nějaké šmrcnutí drogama a psychedelií... protože psychotronika/parapyschologie jsou prostě od začátku hned vedle sebe (i v našem světě)... a houby byly jako most mezi fyzikální a psychickou realitou sakra dobrá a znepokojivá volba :-) (protože všech "stromolodí" nebo "rybolodí" už tu byly ve sci-fi fakt mraky). jinak FTL cestování jako kognitivní záležitost se zase dotýká některých současných "fringe" fyzikálních teorií, které kromě hmoty a energie hodně berou v úvahu právě informace a informační toky...
Celkově se to dost dotýká řady mých vlastních strachů a temných asociacií... o životě, vesmíru a vůbec.
Jestli budu mít "autorský souhlas", můžu tohle povídání rozvést do podoby nějaké recenze na svém e-zine (měl jsem blog ještě v době, než se tomu blog a na sci-fi publikum jsem s ním vždy cílil hodně...). Samozřejmě si ale nejdřív dočtu, co už vyšlo... protože jsem docela zvědavý :-) takže počítám recenze bude min. 5x tak dlouhá :-)