• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: pokusil jsem se na Twitteru o nějaké promo, ale výsledky jsou zatím chabé... tak spíš ať je co retweetovat, to je jistější cesta.... jinak já měl za to, že všemožné online komunity a sociální sítě jsou právě spíš nouzové řešení pro introverty, co socializaci v reálném světě z různých důvodů moc nezvládaj... aspoň u mě to tak bylo.

    "mykopunk" mě napadl jako vtip.... parodie na všechny ty steampunky/dieselpunky/atompunky a biopunky. myslím, že space opera se po vlně cybeberpunku (asi jediný autenticky odlišný žánr sci-fi za posledních 50 let... ty ostatní "subžánry" viz výše jsou nepochopení toho, o co šlo.. že to nebylo jen o jiné estetice tak) vrátily do módy (viz Charless Stross).. a kdo se může pochlubit vlastním světem, co se rozvíjí už snad 20(?) let? (knížku "Na pomezí Eternaalu" jsem měl někdy v 90kách půjčenou od baskytaristy v kapele... provozovali jsme takový booksharing té záplavy, co tehdy vycházela a on měl blíž k českému fandomu - já spíš v dětství kradl rodičům z knihovničky klasiky žánru).


    Tvůk původní "imprint" FTL cestování "kanály" v mimoprostoru mi znovu připomněl nedávný Ambasadov od China Miévile... s jeho dalším světem (Bas-lagem) vůbec máš řadu styčených bodů.. možná ne v té jeho sociální rovině, ale v té imaginaci, v tom obrácení Clarkova slavného výroku naruby ("dostatečně vyspělou magii nejde odlišit od technologie" - tenhle výrok se k argenitu i rituálními oběťmi krmenému myceliu hodí asi úplně nejvíc :-))

    jinak pro úplnost je třeba dodat, že s klonováním hyperpohonů kosmických lodí (byť neživých) přišel už kdysi dávno Jack Vance (5 zlatých kruhů) a lodě jako živé bytosti byly zase organismy zvané Spline v Stephanu Baxterovi a jeho Xeelee sériích. (jenže Baxter, stejně jako třeba Greg Egan, jsou už zase moc nerdi a nedá se to číst). Krádež/okoukání FTL know-how je obecně jedna z ústředních zápletek většiny space oper, takže v tomhle ohledu to skutečně dodržuje kánon (ale co je víc - dokázat okopírovat cizí finty, nebo na to přijít sám? jsem napnutý jako to bude v případě Mycelia :-)

    taky na mě ten vesmír trochu dýchá sci-fi sovětské éry východního bloku... jsou tam motivy z Tarkovského a Lema a Strugackých... prostě takové to kulminování celoživotního psychologického vývoje postav na pozadí futuristických... materialistický obraz světa jako kulisa, za kterou se rýsuje další úroveň pochopení...

    ...každopádně tohle nemá být obvinění z plagiátorství - spíš naopak, z vizionářství - já nepíšu, ale v hudbě jsem experimentoval s DJingem a s cover verzemi a mám rád i remixy a mash-upy... všechno je ovlivněné vším a nejlepší sci-fi se vždycky vyznačovaly zahráváním si s myšlenkou setkání s civilizacemi na naprosto jiném levelu rozvoje, s naprosto odlišnými paradigmaty, ve hře bylo vždy nějaké pozměňování vědomí apod. - naopak béčkové sci-fi je v podstatě akorát cosplay (space fantasy, space western, apod.)

    Celá "argenitový" svět si od začátku říkal o nějaké šmrcnutí drogama a psychedelií... protože psychotronika/parapyschologie jsou prostě od začátku hned vedle sebe (i v našem světě)... a houby byly jako most mezi fyzikální a psychickou realitou sakra dobrá a znepokojivá volba :-) (protože všech "stromolodí" nebo "rybolodí" už tu byly ve sci-fi fakt mraky). jinak FTL cestování jako kognitivní záležitost se zase dotýká některých současných "fringe" fyzikálních teorií, které kromě hmoty a energie hodně berou v úvahu právě informace a informační toky...


    Celkově se to dost dotýká řady mých vlastních strachů a temných asociacií... o životě, vesmíru a vůbec.

    Jestli budu mít "autorský souhlas", můžu tohle povídání rozvést do podoby nějaké recenze na svém e-zine (měl jsem blog ještě v době, než se tomu blog a na sci-fi publikum jsem s ním vždy cílil hodně...). Samozřejmě si ale nejdřív dočtu, co už vyšlo... protože jsem docela zvědavý :-) takže počítám recenze bude min. 5x tak dlouhá :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Mycelium se mi při vyhledávání nejvíc plete s peněženkou na bitcoiny: https://mycelium.com/mycelium-wallet.html :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Díky za rady! Pro nás introverty jsou sociální sítě peklo; tady na nyxu odpovídat, to ještě jde, ale jen tak do prostoru něco vypouštět (na fb i na twitteru) mě vždycky stojí spoustu odhodlávání, protože si říkám, že ty stupidní každodenní myšlenky, co mi jen tak prolítnou hlavou, přece nemá smysl někomu vnucovat; no a to je pak těžký s takovým přístupem :D Ale zlepšuju se, už mám celých 31 tvítů! ID je normálně @VilmaKadleckova.
    Mykopunk, to je ale dobrý nápad, mohla bych to tak tagovat. :) #Mycelium je totiž dosti neurčité, existuje kapela toho jména a taky různé knihy o skutečných houbách (Mycelium Running například).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: dočetl jsem první díl série Mycelium a žánrově to musím označit za jasný mykopunk :-)

    Jinak na českém twitteru relativně chcíp pes, ale zlepsuje se to. Důležité je dostat #ffcz v pátek (když budu vedět id, zařídím) a taky se hodně hraje #twibar (aneb osamělí alkoholici, co nemají zrovna co císt).

    Zahraničních sci-fi autorů followuju dost, nekteří jen exhibují, jiní přinaší zajímavé podněty.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BRAMBOREENA: A jsou nějaké zprávy ohledně vydání třetího dílu audioknihy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Z OneHotBook mi dneska napsali a mimo jiné poslali odkazy na pěkné recenze na to druhé Mycelium! :)
    Mycelium II. Led pod kůží | Markéta Růžičková
    http://marketaruzickova.cz/audioknizni-mycelium-podruhe-led-pod-kuzi/

    A ještě:
    http://www.schefikuvblog.eu/vilma-kadleckova-led-pod-kuzi/
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    FERRYH: Na to nevypadá :).
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    JANADVORACKOVA: neni to spis opacne?? :)) Vilma se tech hroznejch muzskejch strani... ;O)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Tak uvidíme, jak si povede ve finálových kolech...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A v bitvě obálek vítězí... Cornholio! :) http://www.casopisxb1.cz/bitva-obalek/bitva-listopad-2015/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: To byla zrovna chvíle, kdy jsem říkala, že autor je jako sebevražedný terorista. ;)

    Ale vzápětí na "pódium" přiběhl Honza Kovanic, prohlásil, že nás hodlá vyfotit, a brutálně nás sestrkal do těsnějšího hloučku, jako že kompozice. Pak už neměli kam uhnout.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Muži sedí trošku stranou, jako by se něčeho báli :).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak teď na Pragoffest!
    (Beseda je od čtyř.)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak rovnou trochu toho duševního bohatství, jo? :)

    Daniel vystoupil z taxíku a vešel do temného domu. Na jídelním stole ležela domácí bábovka a displej se vzkazy od jeho dvou dcer: Leni alias Puštík psala, že se učí na zkoušku u spolužáka a přijde až ráno (Až! Ráno!), zatímco mladší Niobe alias Buřtík posílala dvanáctistránkový deníček a prvních sto dvacet sedm fotek z prázdnin, které trávila u své matky v Jižní Americe. Danielovu bývalku postihlo šílenství; psala vědecké práce z oboru entomologické gastronomie a celoročně prováděla v bolívijském deštném pralese výzkum na téma Hmyz jako hlavní složka lidské stravy. Daniel už dávno neřešil, jestli ji k tomu mohl přivést odpor k němu, k össeistice obecně nebo ke Hmyzímu bohu zvláště. Namátkou otevřel a zase zavřel tři fotky mokrých stromů v mlze, načež usoudil, že to je na deštný prales právě akorát a že doopravdy nechce vidět hmyz jako hlavní složku stravy kohokoliv - což je námět, který jistě bude na všech ostatních.
    ROMI
    ROMI --- ---
    BRAMBOREENA: jen dusevne zatim, tak sup sup rychle psat, at i financne :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Jsem bohatá! Konečně!!! :D
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Vilmě Kadlečkové může většina českých žánrových autorů závidět vyzrálost a duševní bohatství.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Rozumím; ale jak praví staré přísloví: Kladné recenzi na metafory nekoukej! ;)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Jak mám kolegu Žlebka rád, "A kročeje sudby už jim šlapou na paty." mi taky přijde jako pleonasticky smíšená metafora ;-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A náhodou je to moc milé a konzistentní a pěkné, obojí to má hlavu a patu, RICARDERON z toho vynípl tu nejhorší větu, která je tam holt jako úlitba mladší generaci. :) Věru si nemám na co stěžovat, když o té knížce píšou takhle hezky...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam