XCHAOS: Ad promo: díky, všimla jsem si, hned jsem získala asi pět followerů, to je v mém případě nárůst skoro o deset procent :D
To, co píšeš v té spoilerové mlze, je pro mě mimořádně zajímavé a hned bych ti s chutí odpověděla, protože ono to v Myceliu "nějak" vymyšlené a naplánované je - ale tím bych dost vyspoilovala ty další díly. Tak jen k těm Lodím - jasně, je to všude, hned mi všichni hlásili ještě taky seriál LEXX. Jenže s össenskými Loděmi je to ještě trochu jinak,
ona je ve skutečnosti ta "technologie" mnohem univerzálnější a všechno to, co se na začátku jeví jako nakupení různých motivů (houby jako drogy, houby jako konstrukční materiál, živé Lodě, stříbřitý chlad, psychotronika...), má jistý "společný" základ a všechno to navzájem souvisí
... ale dost, už ani slovo, já bych to ještě vyžvanila všecko!
Ad China Miéville - že bych ho ještě vzala na milost? Já četla akorát Krále Krysu a příšerně mě to iritovalo, pak už jsem se tomu vyhýbala obloukem :)
A ještě k tomu experimentování a míchání motivů - to je moje dávné přesvědčení a odpověď na námitku "všechno už tady bylo vlastně v antice nebo nejpozdějc u Šejkspíra a člověk už nemůže nic nového vymyslet" - ano, to je pravda, základní zápletky jsou dávno dané a prozkoumané, ale právě proto originalita plyne spíš z neobvyklé kombinace motivů. Dá se jí dosáhnout prakticky jenom tím, že člověk dá dohromady věci, které se jevily jako naprosto nesouvisející, a dokáže najít nějakou novou spojitost, která ještě nikoho nenapadla. Čili - ne přidávání prvků, ale přidávání vazeb. Množina věcí, se kterými pracujeme, nenarůstá do šíře, ale spíš se tak nějak... zahušťuje. Z tohoto úhlu pohledu je mi vlastně jedno, jestli už někde byly Lodě nebo kanály nebo whatever, když o nich napíšu nějak "jinak".
A ještě technická poznámka k recenzím - jakýpak "autorský souhlas"? Kniha vyšla, je daná vplen veřejnosti, a já absolutně nemůžu nikomu zakázat, aby se k ní vyjadřoval :D Můžu říct, že mi bude ctí a národním svátkem, ale můj souhlas k tomu věru nepotřebuješ :)
A ten tvůj blog by mě zajímal, hoď link! :)