• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Někde se začít musí ;)
    No tak já napíšu i něco normálního...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ok, retweetnu tě svým soukromým účtem po osmé večer. myslím, že tak odhadem 3.5 z mých followerů ten vtip pochopí :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Už, už, už jsem ho použila! Ten hashtag mykopunk! :D

    Mycelium: Led pod kůží: Vilma Kadlečková | Vaše literatura
    http://www.vaseliteratura.cz/audio-knihy/5557-mycelium-led-pod-kuzi
    VANEK
    VANEK --- ---
    SHEALA: Však je to starý scifista; to býval Karel Veselý taky.

    BRAMBOREENA: Proklikat z profilu:
    TečkaCZ
    http://teckacz.cz
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    jeeee Bramboreena infiltrovala psytrance komunitu :D Xchaosu vítej :)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Ad promo: díky, všimla jsem si, hned jsem získala asi pět followerů, to je v mém případě nárůst skoro o deset procent :D

    To, co píšeš v té spoilerové mlze, je pro mě mimořádně zajímavé a hned bych ti s chutí odpověděla, protože ono to v Myceliu "nějak" vymyšlené a naplánované je - ale tím bych dost vyspoilovala ty další díly. Tak jen k těm Lodím - jasně, je to všude, hned mi všichni hlásili ještě taky seriál LEXX. Jenže s össenskými Loděmi je to ještě trochu jinak,
    ona je ve skutečnosti ta "technologie" mnohem univerzálnější a všechno to, co se na začátku jeví jako nakupení různých motivů (houby jako drogy, houby jako konstrukční materiál, živé Lodě, stříbřitý chlad, psychotronika...), má jistý "společný" základ a všechno to navzájem souvisí
    ... ale dost, už ani slovo, já bych to ještě vyžvanila všecko!

    Ad China Miéville - že bych ho ještě vzala na milost? Já četla akorát Krále Krysu a příšerně mě to iritovalo, pak už jsem se tomu vyhýbala obloukem :)

    A ještě k tomu experimentování a míchání motivů - to je moje dávné přesvědčení a odpověď na námitku "všechno už tady bylo vlastně v antice nebo nejpozdějc u Šejkspíra a člověk už nemůže nic nového vymyslet" - ano, to je pravda, základní zápletky jsou dávno dané a prozkoumané, ale právě proto originalita plyne spíš z neobvyklé kombinace motivů. Dá se jí dosáhnout prakticky jenom tím, že člověk dá dohromady věci, které se jevily jako naprosto nesouvisející, a dokáže najít nějakou novou spojitost, která ještě nikoho nenapadla. Čili - ne přidávání prvků, ale přidávání vazeb. Množina věcí, se kterými pracujeme, nenarůstá do šíře, ale spíš se tak nějak... zahušťuje. Z tohoto úhlu pohledu je mi vlastně jedno, jestli už někde byly Lodě nebo kanály nebo whatever, když o nich napíšu nějak "jinak".

    A ještě technická poznámka k recenzím - jakýpak "autorský souhlas"? Kniha vyšla, je daná vplen veřejnosti, a já absolutně nemůžu nikomu zakázat, aby se k ní vyjadřoval :D Můžu říct, že mi bude ctí a národním svátkem, ale můj souhlas k tomu věru nepotřebuješ :)

    A ten tvůj blog by mě zajímal, hoď link! :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: pokusil jsem se na Twitteru o nějaké promo, ale výsledky jsou zatím chabé... tak spíš ať je co retweetovat, to je jistější cesta.... jinak já měl za to, že všemožné online komunity a sociální sítě jsou právě spíš nouzové řešení pro introverty, co socializaci v reálném světě z různých důvodů moc nezvládaj... aspoň u mě to tak bylo.

    "mykopunk" mě napadl jako vtip.... parodie na všechny ty steampunky/dieselpunky/atompunky a biopunky. myslím, že space opera se po vlně cybeberpunku (asi jediný autenticky odlišný žánr sci-fi za posledních 50 let... ty ostatní "subžánry" viz výše jsou nepochopení toho, o co šlo.. že to nebylo jen o jiné estetice tak) vrátily do módy (viz Charless Stross).. a kdo se může pochlubit vlastním světem, co se rozvíjí už snad 20(?) let? (knížku "Na pomezí Eternaalu" jsem měl někdy v 90kách půjčenou od baskytaristy v kapele... provozovali jsme takový booksharing té záplavy, co tehdy vycházela a on měl blíž k českému fandomu - já spíš v dětství kradl rodičům z knihovničky klasiky žánru).


    Tvůk původní "imprint" FTL cestování "kanály" v mimoprostoru mi znovu připomněl nedávný Ambasadov od China Miévile... s jeho dalším světem (Bas-lagem) vůbec máš řadu styčených bodů.. možná ne v té jeho sociální rovině, ale v té imaginaci, v tom obrácení Clarkova slavného výroku naruby ("dostatečně vyspělou magii nejde odlišit od technologie" - tenhle výrok se k argenitu i rituálními oběťmi krmenému myceliu hodí asi úplně nejvíc :-))

    jinak pro úplnost je třeba dodat, že s klonováním hyperpohonů kosmických lodí (byť neživých) přišel už kdysi dávno Jack Vance (5 zlatých kruhů) a lodě jako živé bytosti byly zase organismy zvané Spline v Stephanu Baxterovi a jeho Xeelee sériích. (jenže Baxter, stejně jako třeba Greg Egan, jsou už zase moc nerdi a nedá se to číst). Krádež/okoukání FTL know-how je obecně jedna z ústředních zápletek většiny space oper, takže v tomhle ohledu to skutečně dodržuje kánon (ale co je víc - dokázat okopírovat cizí finty, nebo na to přijít sám? jsem napnutý jako to bude v případě Mycelia :-)

    taky na mě ten vesmír trochu dýchá sci-fi sovětské éry východního bloku... jsou tam motivy z Tarkovského a Lema a Strugackých... prostě takové to kulminování celoživotního psychologického vývoje postav na pozadí futuristických... materialistický obraz světa jako kulisa, za kterou se rýsuje další úroveň pochopení...

    ...každopádně tohle nemá být obvinění z plagiátorství - spíš naopak, z vizionářství - já nepíšu, ale v hudbě jsem experimentoval s DJingem a s cover verzemi a mám rád i remixy a mash-upy... všechno je ovlivněné vším a nejlepší sci-fi se vždycky vyznačovaly zahráváním si s myšlenkou setkání s civilizacemi na naprosto jiném levelu rozvoje, s naprosto odlišnými paradigmaty, ve hře bylo vždy nějaké pozměňování vědomí apod. - naopak béčkové sci-fi je v podstatě akorát cosplay (space fantasy, space western, apod.)

    Celá "argenitový" svět si od začátku říkal o nějaké šmrcnutí drogama a psychedelií... protože psychotronika/parapyschologie jsou prostě od začátku hned vedle sebe (i v našem světě)... a houby byly jako most mezi fyzikální a psychickou realitou sakra dobrá a znepokojivá volba :-) (protože všech "stromolodí" nebo "rybolodí" už tu byly ve sci-fi fakt mraky). jinak FTL cestování jako kognitivní záležitost se zase dotýká některých současných "fringe" fyzikálních teorií, které kromě hmoty a energie hodně berou v úvahu právě informace a informační toky...


    Celkově se to dost dotýká řady mých vlastních strachů a temných asociacií... o životě, vesmíru a vůbec.

    Jestli budu mít "autorský souhlas", můžu tohle povídání rozvést do podoby nějaké recenze na svém e-zine (měl jsem blog ještě v době, než se tomu blog a na sci-fi publikum jsem s ním vždy cílil hodně...). Samozřejmě si ale nejdřív dočtu, co už vyšlo... protože jsem docela zvědavý :-) takže počítám recenze bude min. 5x tak dlouhá :-)
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    VANEK: Vzhledem k aférám s vylupováním některých bitcoin online peněženek (proto mám tu svou taky offline) je to dost trefný popis. :-D
    VANEK
    VANEK --- ---
    BORGDOG: První össenská peněžní: svěřte nám své finance a my se o ně už postaráme! Mycelium, do kterého nemusíte strkat ruce po loket!
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    BRAMBOREENA: Mycelium se mi při vyhledávání nejvíc plete s peněženkou na bitcoiny: https://mycelium.com/mycelium-wallet.html :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: Díky za rady! Pro nás introverty jsou sociální sítě peklo; tady na nyxu odpovídat, to ještě jde, ale jen tak do prostoru něco vypouštět (na fb i na twitteru) mě vždycky stojí spoustu odhodlávání, protože si říkám, že ty stupidní každodenní myšlenky, co mi jen tak prolítnou hlavou, přece nemá smysl někomu vnucovat; no a to je pak těžký s takovým přístupem :D Ale zlepšuju se, už mám celých 31 tvítů! ID je normálně @VilmaKadleckova.
    Mykopunk, to je ale dobrý nápad, mohla bych to tak tagovat. :) #Mycelium je totiž dosti neurčité, existuje kapela toho jména a taky různé knihy o skutečných houbách (Mycelium Running například).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: dočetl jsem první díl série Mycelium a žánrově to musím označit za jasný mykopunk :-)

    Jinak na českém twitteru relativně chcíp pes, ale zlepsuje se to. Důležité je dostat #ffcz v pátek (když budu vedět id, zařídím) a taky se hodně hraje #twibar (aneb osamělí alkoholici, co nemají zrovna co císt).

    Zahraničních sci-fi autorů followuju dost, nekteří jen exhibují, jiní přinaší zajímavé podněty.
    THOMASMORTA
    THOMASMORTA --- ---
    BRAMBOREENA: A jsou nějaké zprávy ohledně vydání třetího dílu audioknihy?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Z OneHotBook mi dneska napsali a mimo jiné poslali odkazy na pěkné recenze na to druhé Mycelium! :)
    Mycelium II. Led pod kůží | Markéta Růžičková
    http://marketaruzickova.cz/audioknizni-mycelium-podruhe-led-pod-kuzi/

    A ještě:
    http://www.schefikuvblog.eu/vilma-kadleckova-led-pod-kuzi/
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    FERRYH: Na to nevypadá :).
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    JANADVORACKOVA: neni to spis opacne?? :)) Vilma se tech hroznejch muzskejch strani... ;O)
    HYPERION
    HYPERION --- ---
    Tak uvidíme, jak si povede ve finálových kolech...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A v bitvě obálek vítězí... Cornholio! :) http://www.casopisxb1.cz/bitva-obalek/bitva-listopad-2015/
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: To byla zrovna chvíle, kdy jsem říkala, že autor je jako sebevražedný terorista. ;)

    Ale vzápětí na "pódium" přiběhl Honza Kovanic, prohlásil, že nás hodlá vyfotit, a brutálně nás sestrkal do těsnějšího hloučku, jako že kompozice. Pak už neměli kam uhnout.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Muži sedí trošku stranou, jako by se něčeho báli :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam