• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    prej je to vyšívaný mycelium. Autor je nějaká Elin Thomas.

    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    SHEALA: jako že Řádně ovegetíme = Mossad zlikvidoval zájmovou osobu?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Přísahám na atlas hub!!! :-)))
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GENTIANA: tal Lucas možná nějaký mimáč nějak využívá ke svým cílům.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    XCHAOS: Představila jsem si Aš-šáda a Lucase na mimibazaru, totiž.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BORGDOG: Vědomí by člověk ztratil už pod minutu, přežil by bez pravděpodobných závažných poškození zdraví nejspíš cca minutu a něco. Po pár minutách by se možná ještě dal zachránit a při veliké dávce štěstí by neutrpěl výrazné poškození plic, sliznic a kvůli nedostatku kyslíku i mozku.
    Mimochodem, jak je v béčkových filmech oblíbený obraz člověka explodujícího při změně tlaku z atmosféry na vakuum (což je samozřejmě blbost), skutečně se něco takového stalo při nehodě na těžařské stanici, kdy došlo k rychlému úniku tlaku z přetlakové komory, v níž pracovali někteří zaměstnanci (za tlaku osmi atmosfér - rozdíl sedmi barů už je pořádný); to jsem předtím nevěděla. Ale to už hodně odbíhám; promiň mi OT, Vilmo!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: k ženskému psaní se nebudu s dovolením vyjadřovat, ale něco surrealistického od tebe bych si někdy určitě přečetl se zájmem :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: No nevím nevím s těmi asociacemi, tenhle týden jsem nadrásala jednu povídku, která je dloooooouhým výblitkem volných asociací (je totiž určená do antologie, zaměřené na ženské psaní), a je to teda těžký surrealismus a nejsem si jistá, jestli to někdo ve zdraví přežije; rychle zpátky k poměrně příčetnému a racionálnímu Myceliu, kde je jenom aura, drogy a emzáci!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: je tam spousta problémů i s poklesem bodu varu vody při poklesu tlaku. vakuum navíc tepelně izoluje. bublinky páry v krvi nic moc. takže dobře děláš.

    na druhou stranu, ten nouzový vypínač generátorů antigravitačního pole za sklem úplně vidím - přesně jako v původních socialistických vagónech pražského metra - určitě vedle toho skla bylo i to kladívko, že jo :-)

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BORGDOG: Taky jsem to kvůli něčemu hledala... a prý i poměrně dlouho, ale musí při dekompresi VYDECHNOUT, místo aby zadržoval dech, což je takové neintuitivní. No odnesla jsem si z toho, že mám své hrdiny příliš ráda, než abych je nechávala takhle trpět :D
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    já bych řekl, že prostě v téhle tématice máme potenciální dobrý český vývozní artikl :-)
    Mind Machines - The Prague Post
    http://www.praguepost.cz/archivescontent/32141-mind-machines.html

    GENTIANA: ano, schopnost dát průchod toku volných asociací prostě dělá dobrého autora :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: obchod s balakrylem!!!!!!
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    JULIANNE: Už je to sice pasé, ale rozhodně uvítám. Měl jsem tenkrát těch teorií asi pět, s rozptylem od nuly po deset minut. :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BORGDOG: zrovna o tomhle jsem četl taky :-) nějaká nanotechnologická kombinéza, nejlépe na jinak nahém těle, to může být sexy :-) to jistí, ale co z toho? pointa je, že dobrý příběh se dá vyprávět i bez těhle detailů. "muž přes palubu" se historicky dříve spíše utopil, zatímco my dnes běžně umíme plavat a pár minut až desítek minut bychom zřejmě vydrželi. dobrý dobrodružný román a le tenhle detail vůbec nemusí řešit... dramatický moment "země na obzoru" vůbec nezávisí na tom, jestli v tom X-tém století řadový člen posádky uměl nebo neuměl plavat: tak ho prostě radši nenecháme přes tu palubu padat, když si nejsme jistí, a vytvoříme napětí úplně jinak.

    no nic, nebudu to tady spamovat. až přečtu 4.díl, napíšu recenzi a tu sem nalinkuju.
    JULIANNE
    JULIANNE --- ---
    BORGDOG: Zrovna tohle před nějakou dobou vcelku úspěšně rešeršoval Tomáš Petrásek a před dvěma týdny se o tom i zmiňoval v přednášce. Bude online, klidně ti pak pošlu odkaz :).
    BORGDOG
    BORGDOG --- ---
    XCHAOS: To není jenom tohle. Narazíš na to i v místech, kde bys nečekal - není to dávno, co jsem se usilovně snažil zjistit, zda nebo jak dlouho dokáže člověk vydržet v kosmickém prostoru bez skafandru, aniž by ztratil vědomí, zemřel nebo utrpěl trvalé následky. Divil by ses, jak velký problém to je a kolik často úplně protichůdných, ale přitom vědecky navenek dobře podložených variant se k tomu dá najít. Nakonec jsem to prostě vyhodil úplně, protože jsem těch teorií měl tolik a tak protichůdných, že jsem prostě nedokázal laicky určit, který je nejsprávnější. A nechtěl jsem dostat přes čenich...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: ok, těším se.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: no já dočetl třetí, čtvrtý si asi jdu koupit hned po víkendu :-) to jen tak na okraj.

    s těma barvama teď o tom píšu (jo: celkem se dalo uhádnout, že je uhádne...): fakticky už po třech knihách je jasné, že aura tam bude hrát značnou roli, přesto, že je ze začátku zesměšňována. takže je to sci-fi, nebo eso-fi? (esoteric fiction? :-)

    popravdě, celý Tvůj svět má v sobě dost fungujících fíglů, aby prostě .. fungoval. dějí se tam zajímavé věci a je přímo naznačeno, že by se na ně šlo koukat z různých úhlů pohledu. dá se čekat, že někteří lidi jsou zvědaví na detaily, které tebe třeba ani nenapadly jako podstatné, a jsou to pro tebe jen šmouhy, pomocí kterých si narychlo načrtla pozadí příběhu...

    mimochodem, k psycho-astrofyzikálním jevům: nikdo další, kromě 18ti kosmonautů Apolla (několik málo letělo za hranice radiačních pásů opakovaně, takže v absolutních číslech méně) před dnes už více než 50 lety nepozoroval jev přímého vnímání kosmického záření: vlastně se asi ani pořádně neví, jestli to vznikalo interakcí kosmického záření s mozkem, či se sítnící. v podstatě se tam od té doby radši nelétá a dnes vyhlášené termíny jsou pořád léta v budoucnosti a ne zcela jisté..

    Cosmic ray visual phenomena - Wikipedia, the free encyclopedia
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_ray_visual_phenomena
    tady máš psycho-astrofyzikální jev, který v celé historii lidstva mělo šanci vidět méně než 18 lidí a navíc z dnešního hlediska je to už téměř jen historický mýtus... jo, a od té doby se mimochodem nelétá (ani kousek ven z magnetosféry, což by přitom bylo překvapivě levné.. rozhodně ne dražší, než třeba superdrahý provoz ISS...)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: To je přesná trefa; to míchání motivů (obzvlášť protichůdných) je potřeba, a nejen tak nějak z vypočítavosti, aby se člověk zavděčil co nejvíce různým skupinám, ale hlavně proto, že v principu je nejzajímavější vždycky to, co je ambivalentní.

    Jinak ale souhlasím s BORGDOG. Ještě je tu ten aspekt, že "generovat technobláboly" je ve skutečnosti pro autora dost snadné a číst to je pro čtenáře dost nudné. To prostě nemá smysl psát. Škoda času pro autora i pro čtenáře. Tak jako jsem s přibývajícím věkem přestala do knížek kreslit mapičky, tak i tohle už mě dost omrzelo.

    Nicméně - v pátém dílu trochu té "nerdovské" složky přece jen bude, protože bych pokládala za nepoctivé nevysvětlit, jak ten svět funguje. To jsou spíš tedy "teze a konstrukce" než vyloženě "technobláboly", ale jistá míra odtržení od reálného světa se v tom dá pozorovat taky; zkrátka, když mám vysvětlit, jak se to stalo, že nějaká civilizace uctívá Hvězdovládce a fetuje houby, tak to samozřejmě moc nepřipomíná věci, které zažije běžný občan ráno cestou do práce. ;) No tak si třeba přijdeš na svý... :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: To je těžká věc, zrovna ten krejčovský salón je do budoucna dost důležitá scéna - ve třetím dílu hraje určitou roli Gerdánka Yeegonei (třetí díl je hodně o Gerdáncích a jejich plánech), takže bylo potřeba ji uvést do děje, a ve čtvrtém dílu se zase ukáže jako zásadní, že Lucas "uhodl" Aš-šádovy barvy. Mohla jsem je chudáky nahnat někam jinam, kde jsou nějaké barvy k vidění (do galerie? Do obchodu s balakrylem? Na technoparty...?), ale ty hadry mi připadaly nakonec ještě nejlogičtější.

    Co se týče Lodí a Sgenů atd. - ano. Vymyšlené to je a vysvětlené to bude.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam