• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: Ty se prostě ty chudáky z OneHotBook, co to pak budou číst nahlas, snažíš rozplakat... :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (A jinak kdysi jsem házela tenhle link vedle do auditka - [ BRAMBOREENA @ Vymýšlíme jména postav do knih, her, apod.- od HRDINŮ po BEZEJMENNÉ ... (taktéž jména předmětů, místopisná jména atd.) ] - problém se jmény řeším dlouhodobě... Auditko jinak moc užitečné není, znovu se tam potvrzuje známá pravda o vymýšlení čehokoliv: čím lépe se baví (a více hihňají) autoři při vymýšlení dané věci, tím hůře se baví (a více zubama skřípou) konzumenti výsledného produktu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: skvělé! Páni, děkuju moc! Ale hodinu nad tím neseď, probůh, to bych si jaktěživa neodpustila.
    Já mám ještě jedno tajné kritérium - nová slova vybírat tak, aby začínala na odlišné písmeno než většina stávajících, aby se to pletlo o trochu míň (buďme realisté - lidi to stejně v duchu čtou jako "ten chlap od A" a ženská od "E" nebo "ten hmyzák od G" :D) Čili Hvězdovládci budou wëtrëigaës! (protože od g už je toho tam povícero). To má říz :)

    To, že stávající podklady mnoho nenaznačují, se dá vidět i obráceně - stávající podklady člověka nijak zvlášť neomezují ;)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Dal by se třeba i naprogramovat generátor össenských slov ... to by mohlo být docela zajímavé, i když to znamená rezignaci na nějakou morfologii a podobně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: No já jsem ten typ co nejdřív potřebuje probrat podklady a hodinu nad tím přemýšlet :-) Díval jsem po slovech co by s hvězdovládou mohly mít něco společného. Tož "rawë" jsou "hlasy a hvězdy" - pravděpodobně jde zkráceninu delšího výrazu, takže by se s trochou snahy dalo předpokládat, že "hvězda" bude začínat na něco jako "wë". S trochou kreativity by se slovní základ spojený s "vládou" mohl nacházet ve slově "treighrü". U koncovek a vůbec morfologie tápu, stávající podklady mnoho nenaznačují. Ale jestliže slovo má znamenat současně hvězdovládce i hvězdovládu, tak by koncovka měla (čistě dojmově) sedět na obojí.

    Pár nápadů:

    waëghrinë
    wëtrëigaës
    ghrüwëkaës
    ghrëikawëakön
    wëiköghrükön
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ach pomoc! Kolektivní moudrosti internetu, znalci lingvistiky a maďarštiny, vzývám vás! Potřebuju vymyslet össenské slovo pro "Hvězdovládce"! Zrovna tam píšu:

    "Hvězdovládci nemají tvar, nemají tělo, nemají popis od biologů. Automaticky předpokládáme, že to zřejmě budou nějaké bytosti s vlastní individualitou, snad jakési Duše, ale v originálu Knih pro to žádný podklad není. Kdo ovládáte össein, víte, že ve slově (xx-přehláska-x-to-je-to-slovo-co-potřebuju-a-právě-proto-ho-potřebuju-xxx-přehláska-x) není nijak vyjádřena životnost. Je čistě otázkou kontextu, jestli ten pojem překládat jako Hvězdovládci – anebo jako Hvězdovláda."

    Tak pokud někoho napadá malebný shluk slabik, který by chtěl zvěčnit v Myceliu, prosím prosím, sem s ním! Sedím tu a datluju jak fretka, Lucas se mi zas zaběhl někam do chrámu, už mám v mozku totálně temno, nic mě nenapadá... čili další možnost, jak vymyslet pěkné össenské slovo, už je jenom nastříhat písmenka do pytlíku a jít si do zverimexu půjčit papouška. ;)
    ABGD
    ABGD --- ---
    KAVEN: zalezi na tom jak to dopadne
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Houby ti slíbily že pak přestanou?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mycelium strikes back! Dneska jsme na zahradě skáceli naši milovanou slivoň chloupkatou, kterou napadla a zahubila monilióza, houbová to choroba. Mrtvolku bylo třeba odstranit, než se to rozleze na další kolemjdoucí peckoviny. Beru to nicméně jako znamení osudu - houby se mi budou mstít, dokud je nedopíšu; čili pouštím pilku i sekyrku a vracím se k počítači...
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Mimochodem- Freud prý byl vášňivý houbař - zjevně ho české služky braly sebou na houby.

    Viz rozhlasové pásmo o pohovce - houbová pasáž začíná na 38. minutě.

    Role pohovky v říši nevědomí aneb Velký muž z „malého kumbálu“ na severu Moravy dobývá Vídeň a svět | Publicistika
    http://www.rozhlas.cz/...eb-velky-muz-z-maleho-kumbalu-na-severu-moravy-dobyva-viden-a-svet--1609766
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Dneska jsem v lese našel dva velké hřiby koloděje. Gömeršaül žádný, ten asi roste později :-) Je známo jak vypadají plodnice össenských hub?

    A při té příležitosti jsem odhalil tajemství úspěchu Mycelia - hraje na strunu houbařské vášně dřímající v srdci každého Čecha :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: je to tvé...
    VANEK
    VANEK --- ---
    LIQUID_SOUND: Here is Edward Bear, coming downstairs now, bump, bump, bump, on the back of his head, behind Christopher Robin. It is, as far as he knows, the only way of coming downstairs, but sometimes he feels that there really is another way, if only he could stop bumping for a moment and think about it.* [ VANEK @ Mycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu... ]
    Vilmo, dej mi práva k záhlaví a já přidám FAQ ;-)
    * (Budu si to muset někdy doopravdy přečíst.)
    LIQUID_SOUND
    LIQUID_SOUND --- ---
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Taky zkusím spoilerový tag ...
    Jenže vypravěčka je jakéhokoli rozhodování ušetřena, jelikož její život stejně spočívá v pouhém přehrávání toho, co má napsáno v osudu. Dokonce jestliže je osud daný fyzikálně, tak v osudu bude napsáno nejen co se jí stane, ale co bude dělat ten který atom v tu kterou dobu a podobně, a ona ani nebude mít možnost MYSLET si něco, co v osudu napsáno není. Nikdy nebude přemýšlet způsobem "to je pech že kvůli osudu musím udělat tohle, když bych radši udělala tamto".

    Že jazyk ovlivňuje vnímání je sice pěkné, ale právě v kontextu osudovosti to úplně ztrácí smysl. Jazyk nemohl nic ovlivnit, protože se fyzikálně nemohlo stát nic, co by nebylo předem určené. Kdyby to bylo napsáno v osudu, tak hrdinka klidně může znát budoucnost i kdyby se s heptapody nikdy nesetkala a celý život by psala oghamem.
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Já to kdysi zkusil a (IIRC) prostě jak si v 70. letech představovali špionážní thriller.
    BRAMBOREENA: Někde v
    Themes : Linguistics : SFE : Science Fiction Encyclopedia
    http://www.sf-encyclopedia.com/entry/linguistics
    jsem se dočetl, že Sapir-Whorff už je diskreditovaný; spíš by mě zajímalo, co bys říkala na tu Elginovou.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: Já četla Keller psychotikem a nějak mě to nezarazilo.
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    Zajímavá povídka o psychotronice vyšla v 80 roce v ikarii, napsal to nějaký Ital a jmenovala se cesta za auradou ...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: zato že tam nemáš jasnovidectví, strašně děkuju. Jediný, kde jsou možný paradoxy vyplývající z jasnovidectví popsaný dobře, je Duna.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Další mezera ve vzdělání... Má cenu to číst?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam