• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BRAMBOREENA: zato že tam nemáš jasnovidectví, strašně děkuju. Jediný, kde jsou možný paradoxy vyplývající z jasnovidectví popsaný dobře, je Duna.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GROBENIUS: Další mezera ve vzdělání... Má cenu to číst?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Svoboda je poznaná nutnost, neasi :D
    No tak vážně: já s těmi ideovými východisky taky nesouhlasím a predestinace je mi proti srsti, ale ta povídka mi připadala nesmírně působivá
    za což samozřejmě může hlavně fakt, že vypravěčka celou dobu ví, že její dcera zemře - to je pro čtenáře otřesné dokonce hned dvakrát; poprvé při pomyšlení, že dítě teprve počnou, a přitom už předem vědí, jak dlouhý (respektive krátký) jeho život bude - a podruhé když člověku dojde, že tohle přece vlastně děláme všichni, když máme děti, že ano... ale uznávám, že tohle zrovna s lingvistikou nesouvisí :D
    . No a zajímavá je myšlenka, že jazyk přímo ovlivňuje vnímání - o tom se samozřejmě dávno mluví i mimo sci-fi, jak moc charakter jazyka a dostupnost výrazů pro různé pojmy determinuje způsob myšlení lidí, kteří ten jazyk užívají. Tady je to dovedené do důsledků - a to je správná spekulativní sci-fi, tak to má vypadat, ne nějaké usekávání chapadel a vůbec! :D

    A v argenitovém vesmíru je přímo součástí "pravidel", že žádné jasnovidectví není možné; tak je ten vesmír nadefinovaný a hotovo, protože znalost budoucnosti (což je vlastně, když se to tak vezme, jen zvláštní případ časového paradoxu, jak ho popisují různé sci-fi o cestování časem) nadělá ve vymyšleném vesmíru hroznou paseku.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: To jo. A jo, je to napsané pěkně, celou dobu jsem byl zvědavý co z těch heptapodů vyzkoumají. Ale "predestinaci" prostě nemám rád; zkousnu ještě tak fomalhiwské hrátky s Astuanerem, jelikož tam se nikdo netváří že ví co v budoucnosti bude.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    VANEK: Teda to je hrozná tichá pošta, už jsem si chtěla dělat poznámky o tom, jak se Keller mění v new age gurua (teda ne že by jím skutečně částečně nebyl). To by byla teprv síť dezinformací - od čtení myšlenek před Madeleine Allbrightovou až po "českého psychotronika Jana Kellera".
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: tohle, tuším
    Souboj mozků --- LEGIE - databáze knih Fantasy a Sci-Fi
    http://www.legie.info/kniha/3127-souboj-mozku
    bylo kdysi inzerováno jako psychotronický román...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    VANEK: Není mrtvá! Nakladlo to vajíčka! :)
    VANEK
    VANEK --- ---
    Heleme, psychotronikologie (nebo aspoň -historie) žije, o tom Valdemarovi jsem to nevěděl! (Ostatně, nečítala Saša taky zamlada sci-fi?)
    Tomáš Tožička: Keller psychotronikem - Deník Referendum
    http://denikreferendum.cz/clanek/23105-keller-psychotronikem
    Dokud se psychotronickými jevy nezačal zabývat profesor sociologie a poslanec Evropského parlamentu Jan Keller, zdálo se, že česká psychotronika je mrtvá. V sedmdesátých a osmdesátých letech měla psychotronika/psychoenergetika své místo mezi vědami. Profesor František Kahuda, fyzik, matematik, teoretik netradičních vzdělávacích metod a ministr školství, byl až do svého skonu v roce 1987 ředitelem Psychoenergetické laboratoře Fakulty chemického inženýrství VŠCHT v Praze.
    Poté vedení laboratoře nakrátko převzal Valdemar Grešík, který si po roce 1990, když byla psychoenergetika novými strukturami jako věda zase zrušena, otevřel v Děčíně krámek s bylinkami. Dotáhl to až na českého velkokrále léčivých čajů. Třeba takový jeho čaj Flegmatik dokáže skutečné divy. Nerozhází vás ani to, když s psychotronikou začne koketovat Jan Keller.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    RIP: *is it .. kdyz uz tady mame to jazykove okenko :-D
    RIP
    RIP --- ---
    KAVEN: No, to, že v beletrii málokdy jde o totéž jako ve vědě samotné, není úplně převratný objev, isn´t it? :-)
    RIP
    RIP --- ---
    SARGO: V poho, já si někdy stahuji i vlastní překlady :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: To samozřejmě vůbec není hezké vůči nakladateli ani autorovi a tak dále ...

    No dobře, přečetl jsem si to :-) Zajímavé, i když tam spíš než o lingvistiku jde o fyzikálně-filosofické úvahy. Osobně mám problémy s tou svobodnou vůlí - závěr je, že svobodná vůle v podstatě neexistuje. Buď budoucnost znám a v tom případě nemám jinou možnost než ji vykonávat; a nebo ji neznám, a pak dělám totéž, jenom o tom nevím. Celé by to vedlo k fatalismu, a potažmo ztrátě jakékoli motivace, a to nemusím. Vykonávání předem daného scénáře za dobrou životní náplň nepovažuju (a vsadím se, že Lucasovi Hildebrandtovi by se to taky nelíbilo :-) )

    Jinak teda doufám že össein je jazykem sice úchylným, ale pořád ještě "lidským". Jednou z krás Mycelia je, že všechny jeho kulisy jsou dostatečně "normální", aby se člověk do příběhu mohl velmi snadno ponořit.
    EDERA
    EDERA --- ---
    BRAMBOREENA: A hlavně - nad krbem je místo jen pro pátý obraz.:-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    RIP: Obávám se, že když elektronická verze není (i když teda hledala jsem jen zběžně) a papírová je rozebraná, tak člověk ani nemusí být chud, aby hrábnul do bahýnka ilegálů :-)) A on ten popis v databázi zněl tak lákavě! :-))
    RIP
    RIP --- ---
    No, když někdo vyloudí dost servilní kvílení a předloží dokument o zařazení na seznam obecních chudých, tak mu samozřejmě můžu český text poslat rovnou, uložto neuložto :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: (Ale v tom případě se těším dvojnásob. :-))
    SARGO
    SARGO --- ---
    BRAMBOREENA: On si začal! :-D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    SARGO: to RIPa nepotěší, ten to překládal O:-) Ale naštěstí je povaha silná, na protivenství zvyklá :D
    SARGO
    SARGO --- ---
    RIP: Pro slabé povahy i česky na uloz.to O:-)
    RIP
    RIP --- ---
    BRAMBOREENA:
    KAVEN:
    Mno, je dostupná takto:
    https://mathisgasser.files.wordpress.com/2014/12/ted-chiang_story-of-your-life_2000.pdf
    (I když bože chraň, abych kazil nakladateli kšefty; je fakt třeba si to koupit, neb to jest pěkné...)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam