• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Díky za nabídku :) Ne hned, ale časem ji možná využiju! Koníčky jsou zkrátka nakažlivé. (Mimochodem, před časem jsem se takhle - virtuálně a díky Myceliu - seznámila s ID ZUZKAOU, která má blog Zkvašeno, a už díky ní podomácku vyrábím kvašené zelí a kimči. To možná stojí za prozkoumání, to jediné ti snad ještě v portfoliu starých řemesel chybí ;) ).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Bodejť, koníčky jsou povolené až po vydání posledního Mycelia. Ale pak už soustružení plně podporuju :-) Můžeš se pak pro know-how stavit u nás ve Chvalči, lidi to tak dělají; ono se v Čechách pružinovému soustružení věnuje dost málo lidí, takže když se to chce někdo naučit a z webu to nedá, tak obvykle stejně skončí u mě.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Aha, tak on to nebyl vtip, soustružení je fakt soustružení jakože soustružení! :-o Tak jsem si rozšířila obzory o mramorování dřeva :) Sice jsem věděla, že houby tu kresbu dělaj, ale nenapadlo by mě, že se to dá použít tímhle způsobem k dekorativním účelům. Misky jsou fakt krásné! (Teda... že bych kromě šití a zahrad a malování a jógy a orientálních tanců a vyrábění z Fima taky zkusila něco dlabat? Ne, ne, ne, tisíckrát ne, hlavně žádné další koníčky, ani rychlou lukostřelbu ne, my Blíženci musíme se svou povahou aktivně bojovat a touhu všechno vyzkoušet ihned zadupávat v zárodku, jinak nikdy nic nedoděláme! :D Ale v důchodu si to zkusím, vážně; to musí být úžasný pocit, když člověku taková miska vzniká pod rukama...)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: njn. Já pochytila už pouze falešnou ruštinu od lidí, co se ji neochotně učili a ochotně ji pizdili.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Když jsme v tom offtopicu., má praneteř onehdá k narozeninám své babičky vyrobila něco podobného a velmi obdivovaného, ale oválného a tedy výhradně ručním dlabáním; můžu se poptat, jestli by náhodou. (Jak jsou ty vaše tlusté?) ((Kroměřížsko, Olomouc máme při cestě vlakem.))
    GENTIANA: Znájet; -ť jsou infinitivy (české znáť už je zase jinde).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tak to je poněkud z ruky. O nikom nevím, tak si budeš muset postavit soustruh a zpracovat sama :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Olomouc, no. Ale kdybys o někom věděl...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ale vlastně ... Ty misky jsou z javoru a buku. Obě dřeva jsou za normálních okolností prakticky výhradně bílá. Takže odkud se vzaly ty zajímavé kresby a barvy? Jako obvykle - za všechno můžou houby. Tady konkrétně byl špalek ponechán několik měsíců v kůře a vlhku pohozený venku. Dřevo proroste dřevokaznými houbami; těm trvá dlouho něž dřevo rozloží do nepoužití, ale poměrně rychle ho zbarví. Typicky vznikají hnědé a bílé oblasti, často orámované černými liniemi - ty černé linie si údajně jedna kolonie hub vztyčuje na okraji své působnosti jako obranu před druhou kolonií hub. Navíc v každém dřevě rostou jiné houby, takže jiná dřeva udělají jiné efekty. No a když se dřevo včas vezme a vysoustruží, tak je krásně barevné, na běžné použití pořád dost pevné (na omak to člověk nepozná), a jakmile uschne, tak už se dál nerozkládá.

    Česky se tomuto efektu říká "mramorování", anglicky "spalting".
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Teda, pardon, takhle obrovský obrázek jsem nechtěl, netušil jsem že se to zobrazí takhle. Honem se dejte něco myceliálního, ať to nevypadá jako příliš vlezlý offtopic.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Mno, já soustružím středověkým způsobem na pružinovém soustruhu, plus mínus je to zachycené tady: soustružte pružinově. A používám prakticky výhradně to, co nám tady roste kolem baráku; jednak se k exotickým dřevům stejně normálně nedostanu, ale druhak taky mám pocit že to k lidovému historickému soustružení líp sedí. Jestli nebydlíš někde blízko u Trutnova, tak by doprava dřeva byla zbytečně složitá.

    Zkusím tady přiložit fotku nějakých výrobků

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: no nevím, jestli to pojímá až tak naturalisticky :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Domácí soustružení? Nechtěli by exotickou dřevinu? Máme nějaké tújoidy původem z Kalifornie, musim se zeptat botanika, jak to na katedře určili, akorát nám přerostly přes hlavu a je mi líto nasekat to a spálit. Teda, zatím jsou na stojáka a čort znájeť, jaký to má dřevo, ale...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Hergot, teď z toho zpychnu :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Další össenské slovo z generátoru jsem právě použila: "ewaëni" teď v össeinu znamená "nikdo". Třikrát sláva Kavenovi! :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ve Švédsku našli záhadný meteorit. Jeho materiál věda zatím nepoznala – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...-ve-svedsku-nasli-zahadny-meteorit-jeho-material-veda-zatim-nepoznala.html

    Argenit?
    RIP
    RIP --- ---
    GARAGUN: Ani to by ovšem nebyl jednoznačný kandidát na titul Nejcáklejší crossover roku, protože jsme jsem se dozvěděl, vyjde česky komiks, kde je dohromady Scooby-Doo a Batman. :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    GARAGUN: a nebude lepší ho unést a mučit, aby nic neprozradil? :-)
    IDLE
    IDLE --- ---
    GARAGUN: Aha, takže pátý díl se odkládá proto, že autorka průběžně vytváří kouřovou clonu sepisováním falešných závěrů? A bude pak souboj Aš~šáda s Godzillou přiložený jako bonus? Budeme si moct vybrat z pěti alternativních konců?
    GARAGUN
    GARAGUN --- ---
    GAARQ: Plus bych se bál, že mu autorka z opatrnosti poslala pátý díl s jistými úpravami, například, že je na konci souboj Aš~šáda s Godzillou. A to by pak nebylo extra k něčemu...
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    GARAGUN: s tím násilím pozor. výhodou filologů jsou velké a tlusté slovníky, já bych king-fu (卷夫) úplně nepodceňoval.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam