• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (je letní, plátěná - musím to stihnout, než začne mrznout!)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: povídej mi o tom, dole v kuchyni mi stojí šicí stroj s rozešitou sukní pro dítě... :D Už měsíc.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: S tím Jakubem jsem se letmo seznámila (= mluvili jsme spolu asi dvě minuty) loni na Fénixconu (scifistické akci, měli jsme tam křest nějaké antologie), šel si tam nechat podepsat Mycelium - no a panika mě chytla už jen při pohledu na ten jeho výtisk: co pár stran vlepené takové ty samolepicí papírky na poznámky, takže se celá ořízka knihy ježila způsobem málem dikobrazím. Obdivuju ho, že to takhle dokázal přežvýkat, fandím mu - ale rozhodně jsem se ještě neodvážila tu práci otevřít a přečíst a dokonce to výslovně záměrně udělat nechci, dokud nebudu mít dopsáno (jestli se odvážím pak, to budu řešit, inu, pak). Když to řeknu hnusně - člověk prostě při psaní nesmí přemýšlet o tom, jak se zavděčit akademikům, protože to je totálně paralyzující.

    Já už teď nečtu ani recenze a názory; na minulého silvestra jsem si to dala jako předsevzetí, že se nepodívám na hodnocení Mycelia na Legii, Goodreads a Kosmasu, a fakt už jsem to rok a půl neudělala. Na začátku jsem to sledovala přímo úpěnlivě, každé ráno jsem se dívala na hvězdičkové skóre a žebříček prodejnosti a tak, a to je cesta do pekel, člověk z toho úplně zmagoří a přidělává si naprosto absurdní stres. Stejně si to píšu po svém, jinak to dělat nechci a nemůžu, a sice mi možná takhle unikne nějaký zajímavý postřeh a dobrá rada, která by mi pomohla se zlepšit atd., a to je jistě škoda; ale racionálně vzato negativa převažují. Nečtu už ani recenze; když se nějaká vynoří, tak ji prolítnu co nejrychleji (spíš abych neměla vůči autorovi morální dluh, plynoucí z toho, že tomu věnoval čas a já nafoukaná obluda si to ani nepřečtu :D) a všude přesdílím na sítích (protože propagace je potřeba vždycky, co kdyby někomu náhodou ještě ty houby nelezly i ušima). V téhle fázi už stejně žádné radikální posuny významu a zásadní kotrmelce v Myceliu dělat nemůžu; nějak je to vymyšlené a rozvržené, poslední scéna je už deset let napsaná, čili musím to dovalit do konce ve stejném stylu a jednotně. Třeba si pak všechny reakce přečtu zpětně a vezmu si z toho nějaké poučení do dalších projektů.

    Ale, mimochodem... člověk se někdy neubrání, třeba když mu někdo názor pošle mailem, že ano; zrovna asi před dvěma týdny jsem si takhle dopisovala s jedním známým, dá se říct kolegou (protože taky píše sci-fi), a ten mi psal rozklad, proč má Pinky úplně strašnou povahu a že je divné, že v Myceliu nehraje žádnou roli armáda (protože v reálu by tam určitě nějaké speciální jednotky naběhly, místo aby všechno řešila velmi omezená skupinka civilistů jako u mě). Pinky mi omlacuje o hlavu kde kdo, a mám na to takový pěkný bonmot: "když si malíř vybere jako model šerednou stařenu, plyne z toho, že maluje mizerně?" Zato ta armáda, ta mě vzala, v tom měl nepochybně pravdu, fakt jsem na ni zapomněla. Pak jsem další den strávila přemýšlením, jak tam do finále ještě narychlo nějakou tu military namontovat (velitelé, můstek, křižníky, výbuchy, děla, práááásk!), no a nakonec jsem si řekla, že na Davida Webera či Johnaka Kotouče stejně nemám, lézt jim do zelí nebudu a holt zůstanu u těch svých psychotronických kouzlíček a lovu beze zbraní :D Následkem toho mám další bonmot: "Ano, svět je plný barev, ale já přesto nemám v šatníku jedinou věc oranžovou, žlutou či skořicovou, protože prostě vím, že tyhle odstíny mi nesluší. Takže v Myceliu holt taky není všechno. Co mi nesedne, to tam nedám."
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mimochodem Bramboreeno, jak je autorovi, když někdo začne jeho dílo odborně zkoumat a hodnotit, jako ten Jakub Laxar v bakalářce? Mně přijde, že takové vědecké zkoumání díla úplně zabíjí pointu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Nojo, ono se nedá dělat všechno. Taky jsem dřív tkal na stavu a na karetkách, a pral, česal a předl vlnu, a šil slaměné ošatky, ale teď už nemám moc kdy to dělat. Naštěstí v Trutnově na tyhle věci občas dělám kurzy, takže sice se tomu už moc nevěnuju, ale na druhou stranu potřebné grify neztratím.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: simtě, ani mi nemluv. V koutě mám stav, v druhým koutě pytel fialové, ve třetím červené a ve čtvrtém flekaté vlny, akorát natahování osnovy je voser a navíc není čas a vůbec.
    KAVEN: Já to při nespavosti četla a pak jsem si řekla, že ne, ani omylem, že ty hromady materiálu od rouna po látky čekají na zpracování, takže vocaď pocaď a ještě do toho tahat dřevo, to fakt ne.
    BRAMBOREENA: Jestli se nepletu, tak momentálně Zuzka kvasí čerstvé smrkové výhonky a do toho se hodlám pustit.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: A hele, to je zajímavé. Napíšu jí ... loni mi zbylo trochu medové vody určené na medovinu, co se nevešla do demižonu, tak jsem zkoušel vykvasit ocet. Nějak to dopadlo, ale myslím že to mohlo být lepší, porovnal bych zkušenosti.

    Jinak klasické české kyselé zelí děláme, vždycky na podzim. Kimči ... to vůbec neznám, musel bych to nejdřív ochutnat, aby mě to nalákalo k vyzkoušení.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Díky za nabídku :) Ne hned, ale časem ji možná využiju! Koníčky jsou zkrátka nakažlivé. (Mimochodem, před časem jsem se takhle - virtuálně a díky Myceliu - seznámila s ID ZUZKAOU, která má blog Zkvašeno, a už díky ní podomácku vyrábím kvašené zelí a kimči. To možná stojí za prozkoumání, to jediné ti snad ještě v portfoliu starých řemesel chybí ;) ).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Bodejť, koníčky jsou povolené až po vydání posledního Mycelia. Ale pak už soustružení plně podporuju :-) Můžeš se pak pro know-how stavit u nás ve Chvalči, lidi to tak dělají; ono se v Čechách pružinovému soustružení věnuje dost málo lidí, takže když se to chce někdo naučit a z webu to nedá, tak obvykle stejně skončí u mě.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Aha, tak on to nebyl vtip, soustružení je fakt soustružení jakože soustružení! :-o Tak jsem si rozšířila obzory o mramorování dřeva :) Sice jsem věděla, že houby tu kresbu dělaj, ale nenapadlo by mě, že se to dá použít tímhle způsobem k dekorativním účelům. Misky jsou fakt krásné! (Teda... že bych kromě šití a zahrad a malování a jógy a orientálních tanců a vyrábění z Fima taky zkusila něco dlabat? Ne, ne, ne, tisíckrát ne, hlavně žádné další koníčky, ani rychlou lukostřelbu ne, my Blíženci musíme se svou povahou aktivně bojovat a touhu všechno vyzkoušet ihned zadupávat v zárodku, jinak nikdy nic nedoděláme! :D Ale v důchodu si to zkusím, vážně; to musí být úžasný pocit, když člověku taková miska vzniká pod rukama...)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    VANEK: njn. Já pochytila už pouze falešnou ruštinu od lidí, co se ji neochotně učili a ochotně ji pizdili.
    VANEK
    VANEK --- ---
    GENTIANA: Když jsme v tom offtopicu., má praneteř onehdá k narozeninám své babičky vyrobila něco podobného a velmi obdivovaného, ale oválného a tedy výhradně ručním dlabáním; můžu se poptat, jestli by náhodou. (Jak jsou ty vaše tlusté?) ((Kroměřížsko, Olomouc máme při cestě vlakem.))
    GENTIANA: Znájet; -ť jsou infinitivy (české znáť už je zase jinde).
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tak to je poněkud z ruky. O nikom nevím, tak si budeš muset postavit soustruh a zpracovat sama :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Olomouc, no. Ale kdybys o někom věděl...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Ale vlastně ... Ty misky jsou z javoru a buku. Obě dřeva jsou za normálních okolností prakticky výhradně bílá. Takže odkud se vzaly ty zajímavé kresby a barvy? Jako obvykle - za všechno můžou houby. Tady konkrétně byl špalek ponechán několik měsíců v kůře a vlhku pohozený venku. Dřevo proroste dřevokaznými houbami; těm trvá dlouho něž dřevo rozloží do nepoužití, ale poměrně rychle ho zbarví. Typicky vznikají hnědé a bílé oblasti, často orámované černými liniemi - ty černé linie si údajně jedna kolonie hub vztyčuje na okraji své působnosti jako obranu před druhou kolonií hub. Navíc v každém dřevě rostou jiné houby, takže jiná dřeva udělají jiné efekty. No a když se dřevo včas vezme a vysoustruží, tak je krásně barevné, na běžné použití pořád dost pevné (na omak to člověk nepozná), a jakmile uschne, tak už se dál nerozkládá.

    Česky se tomuto efektu říká "mramorování", anglicky "spalting".
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Teda, pardon, takhle obrovský obrázek jsem nechtěl, netušil jsem že se to zobrazí takhle. Honem se dejte něco myceliálního, ať to nevypadá jako příliš vlezlý offtopic.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Mno, já soustružím středověkým způsobem na pružinovém soustruhu, plus mínus je to zachycené tady: soustružte pružinově. A používám prakticky výhradně to, co nám tady roste kolem baráku; jednak se k exotickým dřevům stejně normálně nedostanu, ale druhak taky mám pocit že to k lidovému historickému soustružení líp sedí. Jestli nebydlíš někde blízko u Trutnova, tak by doprava dřeva byla zbytečně složitá.

    Zkusím tady přiložit fotku nějakých výrobků

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: no nevím, jestli to pojímá až tak naturalisticky :)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    KAVEN: Domácí soustružení? Nechtěli by exotickou dřevinu? Máme nějaké tújoidy původem z Kalifornie, musim se zeptat botanika, jak to na katedře určili, akorát nám přerostly přes hlavu a je mi líto nasekat to a spálit. Teda, zatím jsou na stojáka a čort znájeť, jaký to má dřevo, ale...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Hergot, teď z toho zpychnu :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam