• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: ... což je opravdu velice dobrá analogie Pinky, která je na plazmolyžařské dráze taky sebejistá a suverénní. Ale jinde ne.

    YENNEFER: Protože letní sukni už nestihne? :-)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    a vůbec, moc to tu nepitvejte, nebo nám bramboreena uteče, pořídí si stav a místo dopisování pětky si bude dělat zimní pléd...
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    GAARQ: Hele buď rád. Tyhle Pinky stavy jsou hodně nepříjemný :)
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    MOUNTBATTEN: mně právě pinky moc reálná nepřišla. je až divně "blbá". v mládí jsem taky prováděl leccos, jsa emočně nevyrovnaný, ale tomuhle se zdráhám uvěřit. nicméně pravděpodobně mám jen omezené obzory a představivost :)
    STARE_CASY
    STARE_CASY --- ---
    MOUNTBATTEN: Tohle je přesný. Pinky je skvělá projekce toho, co většina lidí nenávidí sama na sobě. Svým způsobem to je vlastně úplně krásná karikatura nás, čtenářů samotných. Snad každý se v ní aspoň trochu pozná sám.

    Kdo si při čtení prvního dílu (kde je Pinky imho nejnesnesitelnější) nevzpomněl na nějakou svou vlastní situaci, za kterou by si zpětně nakopal kvůli nerozhodnosti nebo odkládání, ať hodí kamenem. ;)
    MOUNTBATTEN
    MOUNTBATTEN --- ---
    Mne Pinky bavi. Nebo teda bavi mne, jak ji ctenari vetsinou nesnasi. Neni to hrdinka. Neni to ani dechberouci zaporak. Je to obycejna tuctova buchta, co chybuje, jako bezny clovek. A to se lidem proste nelibi, je to moc realna postava a aby se libilo to, co clovek na sobe sam nema rad, i kdyz vi, ze takovy proste je? Kazdy by chtel byt lepsi (nebo dokonale prohnilejsi, zlejsi, desivejsi:-) )
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    BRAMBOREENA: nedobře děláš, jaromíre. akademikům se netřeba zavděčovat, akademici jen analyzují, akademici nejsou krvechtiví recenzenti či kritici. akademik vezme formální nástroj, literární teorii, a tu aplikuje na text. trošku jako pitva, je to neutrální. akademik to dělá jako duševní jógu, jeho analýzy nejsou určeny běžným čtenářům a nic jim tak pokazit nemohou. naopak, kritik je spíš sériový vrah - psychopat, vezme pero-nůž a text rozřeže a překládá podle svých představ, vymlouvaje se často na modelového čtenáře a buď se mu přímo podbízí nebo jen dělá dusnou pro ukojení ega.
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: Je suis Pinky, a to jakože i bez psychotronických zásahů, ačkoliv na venek funguju jako Lucas skoro furt. Čili moje Pinky mě teďka dělá potíže ve škole, ale neska seberu Lucase a jdu hrát jako DJ :)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: máš pravdu předsedo... jediné co mi na celém myceliu chybí, je pátý díl :-DD
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ad zkoumání a akademici - mně to připomnělo Tolkiena, který tohle vědecké rozpitvání díla kritizoval. Resp. zdůrazňoval, že literární dílo není slepenec textu určený pro vědecký rozbor, nýbrž primárně celek určený k zapůsobení na posluchače nebo čtenáře. A že rozebráním díla na složky, rozpitváním výrazových prostředků atd. se v díle nutně něco ničí.

    Ad Mycelium a armáda - já jsem neměl nikde pocit že tam armáda chybí. Ona by stejně neměla kde zasáhnout, protože aby mohla konat armáda, musí někdo vydat povel, a k tomu prostě chybí politická vůle. Naopak jsem si říkal jak geniálně jsi odhadla budoucí vývoj skutečného světa, v souvislosti s islámskými uprchlíky. O Silvestru v Kolíně nad Rýnem měla tvrdě zasáhnout policie (na armádu to ještě nebylo), ale nestalo se nic. Ti, co měli zavelet, se báli nadřízených, nechtěli přijít o místo, nechtěli si situaci vůbec připustit a tak dále. V důsledku toho všeho tam bylo policajtů málo, neměli vybavení a nezmohli nic. Jak to chápu já, tak přesně na tohle (jen ve větším měřítku) hrají össeané. A velmi účinně, takže proti nim žádná oficiální silová jednotka prostě nikdy nezasáhne.

    Ad Pinky - Mně teda nevadí, naopak jí docela rozumím. Jo, někdy ta její nerozhodnost byla přehnaná až moc, ale Lucas jí situaci s dopisem rozhodně neulehčoval, a když se do toho připočítají i předpokládané gleewarinské zásahy ... Buď jak buď, ta její vnitřní dilemata mi přišla povědomá, a z vlastní zkušenosti vím, jak člověk dokáže sám sebe paralyzovat protichůdnými myšlenkami, takže neudělá nic. No a stejně dobře vím, že významná, emocionálně vypjatá událost způsobí, že člověk nakonec jakoby dospěje, najde svoji sebedůvěru a začne se konečně chovat rozumně. Takže je hrozně supr, že si tím Pinky prošla ve spojitosti s otěhotněním, a pak skutečně dokázala Lucasovi pomoct, místo aby ho svazovala.

    Rozhodně Pinky přeju nějaký přiměřený happy-end, i když to na něj zase tak nevypadá. Lucas už je natolik prorostlý houbama, že by možná na řezu měl podobně zajímavé obrazce jako to moje dřevo :-) Moc nadějí do budoucna to nedává.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: (Látku na letní šaty kupuju od zimy a furt se nemůžu rozhodnout, jestli ji chci, jestli jí nechci na dvoje šaty a vůbec.)
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    BRAMBOREENA: pinky je hrozná, ale máš za ní obří plus, protože těma silnými emancipovanýma ženama, které jen tak mimochodem sekundují bondovi nebo terminátorovi se to všude tak hemží, že to jednomu leze krkem :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: houby ušima lézt nemůžou.
    Právě jsem nacpala do mrazáku půl konzervy sterilovaných žampionů, aby mi nezplesnivěly.

    No... a že tajné jednotky rychlého i pomalého nasazení nejsou zmíněné - holt pracujou tajně. Pinky mě tak nějak podprahově sere, protože mě tenhle typ lidí tak nějak štve i v reálu. Ale jako někdo musí čistit kanály, tak holt existujou i hodné pečující ženušky, které Lucasovi neřeknou Ty hovado blbý, teď ten zakrvácenej koberec budeš muset vyměnit, dobře ti tak, měl ses pořezat na dlážce.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (je letní, plátěná - musím to stihnout, než začne mrznout!)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GENTIANA: povídej mi o tom, dole v kuchyni mi stojí šicí stroj s rozešitou sukní pro dítě... :D Už měsíc.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: S tím Jakubem jsem se letmo seznámila (= mluvili jsme spolu asi dvě minuty) loni na Fénixconu (scifistické akci, měli jsme tam křest nějaké antologie), šel si tam nechat podepsat Mycelium - no a panika mě chytla už jen při pohledu na ten jeho výtisk: co pár stran vlepené takové ty samolepicí papírky na poznámky, takže se celá ořízka knihy ježila způsobem málem dikobrazím. Obdivuju ho, že to takhle dokázal přežvýkat, fandím mu - ale rozhodně jsem se ještě neodvážila tu práci otevřít a přečíst a dokonce to výslovně záměrně udělat nechci, dokud nebudu mít dopsáno (jestli se odvážím pak, to budu řešit, inu, pak). Když to řeknu hnusně - člověk prostě při psaní nesmí přemýšlet o tom, jak se zavděčit akademikům, protože to je totálně paralyzující.

    Já už teď nečtu ani recenze a názory; na minulého silvestra jsem si to dala jako předsevzetí, že se nepodívám na hodnocení Mycelia na Legii, Goodreads a Kosmasu, a fakt už jsem to rok a půl neudělala. Na začátku jsem to sledovala přímo úpěnlivě, každé ráno jsem se dívala na hvězdičkové skóre a žebříček prodejnosti a tak, a to je cesta do pekel, člověk z toho úplně zmagoří a přidělává si naprosto absurdní stres. Stejně si to píšu po svém, jinak to dělat nechci a nemůžu, a sice mi možná takhle unikne nějaký zajímavý postřeh a dobrá rada, která by mi pomohla se zlepšit atd., a to je jistě škoda; ale racionálně vzato negativa převažují. Nečtu už ani recenze; když se nějaká vynoří, tak ji prolítnu co nejrychleji (spíš abych neměla vůči autorovi morální dluh, plynoucí z toho, že tomu věnoval čas a já nafoukaná obluda si to ani nepřečtu :D) a všude přesdílím na sítích (protože propagace je potřeba vždycky, co kdyby někomu náhodou ještě ty houby nelezly i ušima). V téhle fázi už stejně žádné radikální posuny významu a zásadní kotrmelce v Myceliu dělat nemůžu; nějak je to vymyšlené a rozvržené, poslední scéna je už deset let napsaná, čili musím to dovalit do konce ve stejném stylu a jednotně. Třeba si pak všechny reakce přečtu zpětně a vezmu si z toho nějaké poučení do dalších projektů.

    Ale, mimochodem... člověk se někdy neubrání, třeba když mu někdo názor pošle mailem, že ano; zrovna asi před dvěma týdny jsem si takhle dopisovala s jedním známým, dá se říct kolegou (protože taky píše sci-fi), a ten mi psal rozklad, proč má Pinky úplně strašnou povahu a že je divné, že v Myceliu nehraje žádnou roli armáda (protože v reálu by tam určitě nějaké speciální jednotky naběhly, místo aby všechno řešila velmi omezená skupinka civilistů jako u mě). Pinky mi omlacuje o hlavu kde kdo, a mám na to takový pěkný bonmot: "když si malíř vybere jako model šerednou stařenu, plyne z toho, že maluje mizerně?" Zato ta armáda, ta mě vzala, v tom měl nepochybně pravdu, fakt jsem na ni zapomněla. Pak jsem další den strávila přemýšlením, jak tam do finále ještě narychlo nějakou tu military namontovat (velitelé, můstek, křižníky, výbuchy, děla, práááásk!), no a nakonec jsem si řekla, že na Davida Webera či Johnaka Kotouče stejně nemám, lézt jim do zelí nebudu a holt zůstanu u těch svých psychotronických kouzlíček a lovu beze zbraní :D Následkem toho mám další bonmot: "Ano, svět je plný barev, ale já přesto nemám v šatníku jedinou věc oranžovou, žlutou či skořicovou, protože prostě vím, že tyhle odstíny mi nesluší. Takže v Myceliu holt taky není všechno. Co mi nesedne, to tam nedám."
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mimochodem Bramboreeno, jak je autorovi, když někdo začne jeho dílo odborně zkoumat a hodnotit, jako ten Jakub Laxar v bakalářce? Mně přijde, že takové vědecké zkoumání díla úplně zabíjí pointu.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Nojo, ono se nedá dělat všechno. Taky jsem dřív tkal na stavu a na karetkách, a pral, česal a předl vlnu, a šil slaměné ošatky, ale teď už nemám moc kdy to dělat. Naštěstí v Trutnově na tyhle věci občas dělám kurzy, takže sice se tomu už moc nevěnuju, ale na druhou stranu potřebné grify neztratím.
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BRAMBOREENA: simtě, ani mi nemluv. V koutě mám stav, v druhým koutě pytel fialové, ve třetím červené a ve čtvrtém flekaté vlny, akorát natahování osnovy je voser a navíc není čas a vůbec.
    KAVEN: Já to při nespavosti četla a pak jsem si řekla, že ne, ani omylem, že ty hromady materiálu od rouna po látky čekají na zpracování, takže vocaď pocaď a ještě do toho tahat dřevo, to fakt ne.
    BRAMBOREENA: Jestli se nepletu, tak momentálně Zuzka kvasí čerstvé smrkové výhonky a do toho se hodlám pustit.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: A hele, to je zajímavé. Napíšu jí ... loni mi zbylo trochu medové vody určené na medovinu, co se nevešla do demižonu, tak jsem zkoušel vykvasit ocet. Nějak to dopadlo, ale myslím že to mohlo být lepší, porovnal bych zkušenosti.

    Jinak klasické české kyselé zelí děláme, vždycky na podzim. Kimči ... to vůbec neznám, musel bych to nejdřív ochutnat, aby mě to nalákalo k vyzkoušení.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam