BRAMBOREENA: Ad zkoumání a akademici - mně to připomnělo Tolkiena, který tohle vědecké rozpitvání díla kritizoval. Resp. zdůrazňoval, že literární dílo není slepenec textu určený pro vědecký rozbor, nýbrž primárně celek určený k zapůsobení na posluchače nebo čtenáře. A že rozebráním díla na složky, rozpitváním výrazových prostředků atd. se v díle nutně něco ničí.
Ad Mycelium a armáda - já jsem neměl nikde pocit že tam armáda chybí. Ona by stejně neměla kde zasáhnout, protože aby mohla konat armáda, musí někdo vydat povel, a k tomu prostě chybí politická vůle. Naopak jsem si říkal jak geniálně jsi odhadla budoucí vývoj skutečného světa, v souvislosti s islámskými uprchlíky. O Silvestru v Kolíně nad Rýnem měla tvrdě zasáhnout policie (na armádu to ještě nebylo), ale nestalo se nic. Ti, co měli zavelet, se báli nadřízených, nechtěli přijít o místo, nechtěli si situaci vůbec připustit a tak dále. V důsledku toho všeho tam bylo policajtů málo, neměli vybavení a nezmohli nic. Jak to chápu já, tak přesně na tohle (jen ve větším měřítku) hrají össeané. A velmi účinně, takže proti nim žádná oficiální silová jednotka prostě nikdy nezasáhne.
Ad Pinky - Mně teda nevadí, naopak jí docela rozumím. Jo, někdy ta její nerozhodnost byla přehnaná až moc, ale Lucas jí situaci s dopisem rozhodně neulehčoval, a když se do toho připočítají i předpokládané gleewarinské zásahy ... Buď jak buď, ta její vnitřní dilemata mi přišla povědomá, a z vlastní zkušenosti vím, jak člověk dokáže sám sebe paralyzovat protichůdnými myšlenkami, takže neudělá nic. No a stejně dobře vím, že významná, emocionálně vypjatá událost způsobí, že člověk nakonec jakoby dospěje, najde svoji sebedůvěru a začne se konečně chovat rozumně. Takže je hrozně supr, že si tím Pinky prošla ve spojitosti s otěhotněním, a pak skutečně dokázala Lucasovi pomoct, místo aby ho svazovala.
Rozhodně Pinky přeju nějaký přiměřený happy-end, i když to na něj zase tak nevypadá. Lucas už je natolik prorostlý houbama, že by možná na řezu měl podobně zajímavé obrazce jako to moje dřevo :-) Moc nadějí do budoucna to nedává.