Kdo neví co je to mázdra? Kdo tady nikdy nečinil kůže? Šup, vzdělávat -
http://www.kozeluzstvi.cz/obecne-informace/slozeni-kuze.html :-)
Mžurka je třetí oční víčko, mají ho ptáci. Ve spojení s tou žulou to působí dokonalým dojmem :-)
A teď pro změnu něco myceliálního. Sühëhl je takový dvoj- až vícesečný. Pro člověka, který netouží po žádných proměnách a astrálních zážitcích, to může působit jako spása, útočiště, úkryt před pěticí. Ale na druhou stranu pokud po tom někdo (jako Lucas) touží, pak je sühehl naopak konec všech nadějí, něco, co ho nadosmrti přikove k "normálnosti". Proto se mi líbí ten závoj (jen něco zakryje; může to být dobře, ale i špatně, nevnucuje to hodnocení) a hradby (můžou být chápány jako ochrana člověka před zlem, ale taky jako něco, co mi brání proniknout k jádru věci).
Těžko říct, ale soudím, že tvůrci pětice by sühëhl chápali opravdu spíš jako pouta než jako osvobození.
XCHAOS: No, už jsem si taky uvědomil, že ta temnota na össe zase není vnímána tak špatně. Ohledně pětice nevíme (nebo já teda nevím), jestli ten kult smrti kolem ní vzniknul až dodatečně, a nebo s tím záměrem už vznikla. Nicméně věřící se rádi skrývají do Akkütlixova stínu, a vzývají "nechť přijde tma, nechť ke mě přijde tma", a má to něco společného se skrýváním se před hvězdovládci ... Takže kdyby někdo řadovému věřícímu nabídl "závoj temnoty", tak ten by zajásal a hned si ho koupil dvakrát, protože přesně k tomu se celou dobu modlí. Ale z hradeb by mohl mít hrůzu, protože by ho mohly "oddělit" od Akkütlixe. A co teprve kdyby byly žulové! :-D