• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    EDERA
    EDERA --- ---
    RICARDERON: Přivstat? Aby byla rychlejší než Ty v půl jedenácté? Koukám, že mám o přivstání poněkud zkreslené představy.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA: Na houby si musíš přivstat, děvčico...
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    RICARDERON: zrovna sem s tím jdu.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    !!!
    Britského dudáka zabily jeho dudy. Vyrostly v nich cizopasné houby - iDNES.cz
    http://zpravy.idnes.cz/...-nich-cizopasne-houby-10o-/zahranicni.aspx?c=A160824_065511_zahranicni_pas
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    BRAMBOREENA: Děkuji, myslela jsem toho chlapečka :-) připadalo nám to poněkud nedořečené a spřádali jsme tu s manželem různé možnosti.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: S kterým konkrétně? Jedno má Pinky v břiše (a to tam pořád je a ještě dlouho bude). Další mimino se vyskytovalo v jedné povídce před dějem Mycelia (nenarozený syn Xantiena Haara a Ülwë). V Myceliu jako takovém si ani jedno nezahraje (to se prostě nestihne - co díl, to pět týdnů "herního" času), ale
    zmínka bude v epilogu, což bude poslední krátká scéna po dvou letech, ve které se dořekne, jak to s Lucasovou dcerou dopadlo. Kromě toho mám někde v hloubi počítače poznámky k povídce, která by se mohla odehrávat dvacet let po ději Mycelia a v níž by se obě zmiňovaná mimina setkala (ne už tedy moc jako mimina) na D-alfě a řešila průšvih s karwilem... tak jestli mě nic neklepne, časem to napíšu :)

    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    Úředník, který povolil Konvičkovi nedělní akci na Staromáku, by měl být podle Krnáčové potrestán, protože projevil málo senzibility.
    Takže, nejenže měl Aš~šád pravdu o velkém rozšířenosti mimosmyslových schopností mezi pozemšťany, na pražském magistrátu jsou dokonce povinné. (Ledacos se tím vysvětluje :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    Neruším?
    Už strašně strašně dlouho hynu zvědavostí a ani přečtení všeho co zatím vyšlo mi nepomohlo, dozvím se prosím, co se stalo s tím miminem? Nechci teď vědět co, stačí mi jen zda ano či nikoliv :-))

    :-)
    Stopy v prachu, Popel a dým, Mlžný vír, Plášť z jisker, Ustrnutí, Hadí slzy, Závan ticha, Zadní vrátka...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    RIP: chceš říct - nechat Argo, ať si to pojmenujou sami :)

    Autorka je bezradná, proto tady prosila o pomoc, a je za ni vděčná a nějaké rýsující se možnosti teď vidí. :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    RIP: No však jo, teď už jen probíráme houby a teologii
    RIP
    RIP --- ---
    Skoro se to bojím říct, ale další možnost je nechat autorku, ať si to pojmenuje sama :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    Případně by se 6.díl mohl jmenovat "Vyhubení"....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:
    XCHAOS: já jsem taky kdysi použil přirovnání, že psychiatři se snaží duševně nemocným "vypíchnout třetí oko" :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN: no právě podstatou toho strašení je, že po nás tu zůstanou jen houby,krysy a švábi :-) jako obecná marnost až komičnost takových těch varovných aktivistických sekt je dobře demonstrovaná koneckonců i v šestidílné pentalogii Mycelium :-)) (
    zatím jsem napočítal min. dvě aktivistické, z toho jednu apokalyptickou, a jednu ezoterickou, pokud nepočítám tu oficiální, teda
    ) ale jako to, že řešením problému není založit nějakou sektu či hnutí a chodit demonstrovat to neznamená, že problém neexistuje...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ještě k tomu sühëhlu - tak s takovýmto vysvětlením by pro sühëhl bylo lepší analogií rušné tržiště za slunečného dne. Hm, tady se teda pomalu ztrácíme v teologii ... Je třeba ticho špatné (protože neslyšíš nic, ani hlas z vesmíru) nebo dobré (protože hluk ten hlas z vesmíru přehluší)? Jakože takové úvahy bych klidně přenechal össenským scholastikům, ale každý pontenciální název sühëhlu se dá vyložit tak, že to dává i nedává smysl.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Tak už jsem z kůží škrabal leccos, ale mázdru opojení ještě ne :-) Slovník cizích slov ( http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/mazdra ) udává jako možný význam slova i tenký povlak, škraloup, blána. To jsem nevěděl zase já. No, žijme a učme se ...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Teď jsem si to pročetl. Biotechnologie obecně jsou děsně zajímavé, a stavební materiály z hub jsou vtipný nápad. Nicméně článek hraje až moc na moderně ekologickou notu. Co je tak skvělého na tom mít dům z "biodegradable" materiálu? Účastnil jsem se kdysi za studií stavby ranně středověkého hradiště, a to bylo taky biodegradable. Je neskutečně depresivní když postavíte kus palisády, a ona vám za dva roky zase shnije a spadne.

    Stejně tak to dokládá zbytečnost ekologického strašení o tom jak lidstvo zničí Zemi, a že máme poslední možnost s tím něco udělat. Ani náhodou, po nás tady budou houby vegetit na ropných produktech a radioaktivním materiálu, a Země si ani nevšimne že se něco změnilo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Slovo "mázdra" jsem se někdy ve třinácti letech naučila z Poeovy povídky o sudu vína amontilladského, kde byla věta (zhruba): "oči měl zastřené mázdrou opojení" - a já si z kontextu vyvodila, že to tedy asi bude cosi jako mžurka :D Proto mě to teď napadlo.

    K Össeanům a temnotě: oni holt nejsou pod vlivem křesťanské mystiky (která přiřazuje tma=zlo=Satan a světlo=dobro=Ježíš), chápou to spíš v takovém psychologickém smyslu (tma je nutná k soustředění a ponoření do sebe, v ní se skrývá nějaké to niterné poznání - zatímco světlo člověka akorát rozptyluje, protože ve světle je vidět spousta podružností, na kterých zbytečně ulpívá pozornost). No a taky tma=podvědomí, světlo=rozum, čili veškeré náboženské zkušenosti pro ně spadají spíš do té sféry tmy.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Kdo neví co je to mázdra? Kdo tady nikdy nečinil kůže? Šup, vzdělávat - http://www.kozeluzstvi.cz/obecne-informace/slozeni-kuze.html :-)

    Mžurka je třetí oční víčko, mají ho ptáci. Ve spojení s tou žulou to působí dokonalým dojmem :-)

    A teď pro změnu něco myceliálního. Sühëhl je takový dvoj- až vícesečný. Pro člověka, který netouží po žádných proměnách a astrálních zážitcích, to může působit jako spása, útočiště, úkryt před pěticí. Ale na druhou stranu pokud po tom někdo (jako Lucas) touží, pak je sühehl naopak konec všech nadějí, něco, co ho nadosmrti přikove k "normálnosti". Proto se mi líbí ten závoj (jen něco zakryje; může to být dobře, ale i špatně, nevnucuje to hodnocení) a hradby (můžou být chápány jako ochrana člověka před zlem, ale taky jako něco, co mi brání proniknout k jádru věci).

    Těžko říct, ale soudím, že tvůrci pětice by sühëhl chápali opravdu spíš jako pouta než jako osvobození.

    XCHAOS: No, už jsem si taky uvědomil, že ta temnota na össe zase není vnímána tak špatně. Ohledně pětice nevíme (nebo já teda nevím), jestli ten kult smrti kolem ní vzniknul až dodatečně, a nebo s tím záměrem už vznikla. Nicméně věřící se rádi skrývají do Akkütlixova stínu, a vzývají "nechť přijde tma, nechť ke mě přijde tma", a má to něco společného se skrýváním se před hvězdovládci ... Takže kdyby někdo řadovému věřícímu nabídl "závoj temnoty", tak ten by zajásal a hned si ho koupil dvakrát, protože přesně k tomu se celou dobu modlí. Ale z hradeb by mohl mít hrůzu, protože by ho mohly "oddělit" od Akkütlixe. A co teprve kdyby byly žulové! :-D
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam