• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    XCHAOS: kost máš z B5? :)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (no, možná odpověď na něco, z toho na co se ptám, už v předchozích dílech zazněla a jen se to neopakuje teď v pátem dílu... každopádně je to celé zahalené takovým oparem kvantové neurčitosti: čím víc detailů se dozvídáme o jednom aspektu, tím je to rozmlženější v jiném :-)

    a nejhorší je, že nevíme, jestli transmutujícímu Lucasovi narostou také obrovské uši, včetně ráhnové kosti!! - nebo jsem četl moc rychle a zběsile a něco přeskočil?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENTIANA: no ano!

    třeba tohle je nadčasové téma celé hexalogie a ne jen posledního dílu, ale stejně to radši budu maskovat jako spoiler:


    tak jak je to sakra s pěticí: spíš symbiont, nebo spíš droga? odpovídá vždy jedné houbové odrůdě právě jedna psychoaktivní látka, která jí produkuje? a když jí pak už produkuje symbiont přímo v těle, k čemu je dobré doplňovat si hladinku těmi různými čajíčky a odvary? nebo je hladina látky produkovaná symbiontem nedostatečná a postačuje tak stěží na zahnání abstinenčních příznaků - takže je stejně nutné hledat zdroje jinde?

    a mají být jednotlivé "stupně" paralelami k některým psychoaktivním látkám dostupným na Zemi? (některé popisované účinky jsou skoro jak "z příbalových letáků"...). pokud ano, tak je to jasná reklama na multi-drug-abuse :-)

    nebo ještě jinak: je interakce mycelia s hostitelem spíš neurochemická, nebo spíš psychotronická? (telepatická?). mycelium je přece psychoaktivní organismus sám o sobě - má teda symbiotická houba nějaké vlastní vědomí, nezávislé na hostiteli? (a uvolňovanými látkami jenom zlepšuje šance na to, že u hositele probudí vnímavost k vlastní psychotronické aktivitě?) nebo je vědomí symbiotických hub v podstatě totožné s vědomím lodí? nebo by získalo "duši" jen ponořením do mimoprostoru, jako to dělají Lodě? (ostatně, konkrétně o dalších osudech Zelené Lastury, která tuhle otázku nejspíš zodpoví, jsme se nedozvěděli skoro nic!)

    taky původ pravého argenitu je vlastně zahalen tajemstvím: je to pozůstatek nějaké velkého psycho-třesku? (big-bang-argenitosyntesis :-)) je někde těžen na speciálních utajovaných místech v mimoprostoru, kde se vyskytuje stejně, jako ten falešný? s přibývajícími díly hexalogie četnost jeho výskytu a využití postupně narůstá... kdybych neznal původní díla z 90tek, nebyl bych úplně v obraze...

    teď dokonce ani nevím, jestli čekat konkrétní imanentní hvězdovládcovskou hmyzáckou civilizaci, nebo nějaké transcendentní neuchopitelné hvězdovládno. nebo budou příliš hmatatelní hvězdovládci něco jako "špatná karma", vznikající k zneužití psychotronických dovedností k mocenským účelům?


    Nezbývá než doufat, že šestý díl konečně některé otázky zodpoví, protože zatím se otázky spíš víc a víc vrství a vytváří skoro souvislý příkrov nad celým argenitově-myceliálním vesmírem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: tak mě Lucas přijde jednoduše pořád jako hlavní postava, že jo, to se nedá přehlédnout ani zamluvit.
    samozřejmě už napáchal takových blbostí, že je asi těžké ho neustále rehabilitovat a vymýšlet stále krkolomnější traumata z dětství, kterými se to dá omluvit - ale to už je holt v povaze žen, že si ulítají na nesnesitelných mužích...
    SARGO
    SARGO --- ---
    Když si tak vezmu, co všechno se s Lucasem - a Lucasovi - děje...
    ... a jak paní autorka v rozhovorech říká, že je to její zamilovaná postava...
    Jak by to s ním teprve vypadalo, kdyby ho v oblibě neměla? :-D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GINGERCAT: nesou jí to Arnošti ;)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    KAVEN: to si to nechává poslat podhoubní poštou? :-O
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tak to jsem zvědavý, všichni zatím tvrdí že se tam až moc vysvětluje.

    Já holt musím vydržet, naše paní knihkupkyně říkala že Mycelium bude mít 18.11. Kdybych to objednal z eshopu tak to už mám tou dobou dávno přečtený, ale člověk zase musí udržovat dobré vztahy, žejo.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Přečteno, gut, ale zase víc otázek než odpovědí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nejen sex s houbou, ale také skupinový sex s dopravními prostředky!
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    od soboty mycelium V. v brně a ode dneška i v naší knihovně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: To je jasný ...

    Holubi byli zlikvidováni na popud církve Akkütlixovy, jelikož hrozilo, že budou poškozovat sochy hmyzího boha svým trusem.

    Lososi zase zmizeli z okolí n-n-Yorku kvůli Sofii Hildebrandtové, která je vždycky chystala Lucasovi na oběd, a on vždycky návštěvu na poslední chvíli zrušil. Ten losos co ho jedli ve dvojce s Aš~šádem byl už poslední exemplář.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS:
    ano vím loni nebo předloni byla v Praze v rámci vědecké konference ochutnávka hmyzích pochutin


    KAVEN: logicky to odvodit lze, ale nelítá tam ani holub, nevím proč mi to teď připadá divné :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA:
    tak v Amazonském pralese přece probíhají výzkumy, jak je hmyz budoucností stravování lidstva :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: No, přítomnost zvířat lze ale logicky odvodit. Jedí se tam steaky, paštiky a dančí medailónky, tudíž logicky musí existovat krávy, prasata a daňci.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    BRAMBOREENA hmyzák? jo ten tam je to jo to je fakt... ale že by se mi chtělo cpát se brouky to ne, já raději řízek :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: No je tam ale hmyz! A letmá zmínka o ještěrce, jejíž kůží se leští magické amulety. :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: aj neurčitelné to tedy je tak snad to budou tyto vánoce a ne ty další:-)

    Proč vlastně není v myceliu nějaké mimozemské či pozemské zvíře? Třeba lodní krysa? Nebo ji sežraly houby?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: já pevně počítám s tím, že by mohla být k vánocům. teď žiju ve stavu kvantové neurčitosti kolem tolika věcí! :-)

    Teď skoro ani není jasné, kdo je padouch a kdo je hrdina - kromě toho, že jsou všichni jedna rodina! Asi založím odborový svaz čtenářů brakové literatury - tuhletu postmoderní relativizaci, či co je to vlastně, tu si nemůžeme nechat líbit...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA:
    Nepodmíněný Základní Příjem pro všechny Lodě!


    Popravdě, pod dojmem cest po Indii a Srí Lance (projezdil jsem tak nějak z mladistvé nerozvážnosti v podstatě všechny buddhistické země, paradoxně teda kromě skoro nejpopulárnější Kambodže) jsem měl vymyšlený skvělý název pro hudební label, soundystém, nebo whatever: Pure Vegetarian Tigers of Astral Liberation. Díky tvému literárnímu veledílu teď aspoň přesně chápu, co jsem tím měl na mysli :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam