• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: Aniž bych četl pětku, takto to vidím já.

    Houby z pětice produkují toxiny, a ty způsobí ty různé pozměněné stavy vědomí a případně závislost. Můžeš je do sebe dostat třeba tak, že si příslušnou houbu vylouhuješ v horké vodě a pak vypiješ. Je to podobné jako když sníš lysohlávku - nějakou dobu z toho člověk bude sjetý, a pak to odezní.

    Pětice je ovšem zajímavá v tom, že místo aby rostla v lese, tak roste v krvi. Pokud si někdo nasadí spóry do svého těla, tak ta houba roste přímo v něm. Při tom jednat produkuje ty toxiny (takže člověk má v sobě vlastní výrobnu omamných látek), a zároveň při růstu tělem dělá různé vedlejší efekty - jako třeba modrou krev, treighrü a podobně. Pokud v sobě tedy mám živou houbu, je to jako kdybych permanetně pil odvar, ale k tomu mám ještě něco navíc. Jak tomu rozumím, tak všechny tyto účinky jsou (téměř výhradně) fyziologické, nikoli psychotronické.

    Pětice je umělý konstrukt, a všechny složky by měly působit současně. Pokud tomu tak je, a hostitel je gerdánec, tak ho to pozmění v něco jiného - vytvoří nové tkáně, nové struktury v mozku atd., čímž mu dá jakési ne přesně specifikované schopnosti související s psychotronikou a loděmi. A neudělá to z něj zdrogovanou trosku, protože změny v těle upraví i působení toxinů.

    Jedna věc mi není jasná - mají v sobě össeané žijící mycelium pětice (resp. aspoň některých stupňů) nebo ne? Kdyby jo, tak předpokládám že by vůbec nemuseli pít odvary, protože si příslušné toxiny vyrábějí přímo v sobě. Kdyby ne, tak není jasné proč vypadají jak vypadají, když takový vzhled je právě výsledkem působení pětice (resp. především yantrünu). I když ... mycelium může docela dobře změnit i DNA, takže potomci dvou pěticí změněných lidí už se narodí fyzicky změnění - ne třeba tak, aby měli od přirody všechny ty psychotronické předpoklady, ale dost na to, aby vypadali jako össeané. Potom by uši a ráhnová kost mohly být pouze jakýmsi vedlejším produktem vzniklým při rozmnožování pozměněných lidí, zatímco treighrü a modrou krev dokáže pětice přímo vytvořit.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    (no, možná odpověď na něco, z toho na co se ptám, už v předchozích dílech zazněla a jen se to neopakuje teď v pátem dílu... každopádně je to celé zahalené takovým oparem kvantové neurčitosti: čím víc detailů se dozvídáme o jednom aspektu, tím je to rozmlženější v jiném :-)

    a nejhorší je, že nevíme, jestli transmutujícímu Lucasovi narostou také obrovské uši, včetně ráhnové kosti!! - nebo jsem četl moc rychle a zběsile a něco přeskočil?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    GENTIANA: no ano!

    třeba tohle je nadčasové téma celé hexalogie a ne jen posledního dílu, ale stejně to radši budu maskovat jako spoiler:


    tak jak je to sakra s pěticí: spíš symbiont, nebo spíš droga? odpovídá vždy jedné houbové odrůdě právě jedna psychoaktivní látka, která jí produkuje? a když jí pak už produkuje symbiont přímo v těle, k čemu je dobré doplňovat si hladinku těmi různými čajíčky a odvary? nebo je hladina látky produkovaná symbiontem nedostatečná a postačuje tak stěží na zahnání abstinenčních příznaků - takže je stejně nutné hledat zdroje jinde?

    a mají být jednotlivé "stupně" paralelami k některým psychoaktivním látkám dostupným na Zemi? (některé popisované účinky jsou skoro jak "z příbalových letáků"...). pokud ano, tak je to jasná reklama na multi-drug-abuse :-)

    nebo ještě jinak: je interakce mycelia s hostitelem spíš neurochemická, nebo spíš psychotronická? (telepatická?). mycelium je přece psychoaktivní organismus sám o sobě - má teda symbiotická houba nějaké vlastní vědomí, nezávislé na hostiteli? (a uvolňovanými látkami jenom zlepšuje šance na to, že u hositele probudí vnímavost k vlastní psychotronické aktivitě?) nebo je vědomí symbiotických hub v podstatě totožné s vědomím lodí? nebo by získalo "duši" jen ponořením do mimoprostoru, jako to dělají Lodě? (ostatně, konkrétně o dalších osudech Zelené Lastury, která tuhle otázku nejspíš zodpoví, jsme se nedozvěděli skoro nic!)

    taky původ pravého argenitu je vlastně zahalen tajemstvím: je to pozůstatek nějaké velkého psycho-třesku? (big-bang-argenitosyntesis :-)) je někde těžen na speciálních utajovaných místech v mimoprostoru, kde se vyskytuje stejně, jako ten falešný? s přibývajícími díly hexalogie četnost jeho výskytu a využití postupně narůstá... kdybych neznal původní díla z 90tek, nebyl bych úplně v obraze...

    teď dokonce ani nevím, jestli čekat konkrétní imanentní hvězdovládcovskou hmyzáckou civilizaci, nebo nějaké transcendentní neuchopitelné hvězdovládno. nebo budou příliš hmatatelní hvězdovládci něco jako "špatná karma", vznikající k zneužití psychotronických dovedností k mocenským účelům?


    Nezbývá než doufat, že šestý díl konečně některé otázky zodpoví, protože zatím se otázky spíš víc a víc vrství a vytváří skoro souvislý příkrov nad celým argenitově-myceliálním vesmírem :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    SARGO: tak mě Lucas přijde jednoduše pořád jako hlavní postava, že jo, to se nedá přehlédnout ani zamluvit.
    samozřejmě už napáchal takových blbostí, že je asi těžké ho neustále rehabilitovat a vymýšlet stále krkolomnější traumata z dětství, kterými se to dá omluvit - ale to už je holt v povaze žen, že si ulítají na nesnesitelných mužích...
    SARGO
    SARGO --- ---
    Když si tak vezmu, co všechno se s Lucasem - a Lucasovi - děje...
    ... a jak paní autorka v rozhovorech říká, že je to její zamilovaná postava...
    Jak by to s ním teprve vypadalo, kdyby ho v oblibě neměla? :-D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GINGERCAT: nesou jí to Arnošti ;)
    GINGERCAT
    GINGERCAT --- ---
    KAVEN: to si to nechává poslat podhoubní poštou? :-O
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GENTIANA: Tak to jsem zvědavý, všichni zatím tvrdí že se tam až moc vysvětluje.

    Já holt musím vydržet, naše paní knihkupkyně říkala že Mycelium bude mít 18.11. Kdybych to objednal z eshopu tak to už mám tou dobou dávno přečtený, ale člověk zase musí udržovat dobré vztahy, žejo.
    RICARDERON
    RICARDERON --- ---
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Přečteno, gut, ale zase víc otázek než odpovědí.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    nejen sex s houbou, ale také skupinový sex s dopravními prostředky!
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    od soboty mycelium V. v brně a ode dneška i v naší knihovně.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: To je jasný ...

    Holubi byli zlikvidováni na popud církve Akkütlixovy, jelikož hrozilo, že budou poškozovat sochy hmyzího boha svým trusem.

    Lososi zase zmizeli z okolí n-n-Yorku kvůli Sofii Hildebrandtové, která je vždycky chystala Lucasovi na oběd, a on vždycky návštěvu na poslední chvíli zrušil. Ten losos co ho jedli ve dvojce s Aš~šádem byl už poslední exemplář.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS:
    ano vím loni nebo předloni byla v Praze v rámci vědecké konference ochutnávka hmyzích pochutin


    KAVEN: logicky to odvodit lze, ale nelítá tam ani holub, nevím proč mi to teď připadá divné :-)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA:
    tak v Amazonském pralese přece probíhají výzkumy, jak je hmyz budoucností stravování lidstva :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: No, přítomnost zvířat lze ale logicky odvodit. Jedí se tam steaky, paštiky a dančí medailónky, tudíž logicky musí existovat krávy, prasata a daňci.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    BRAMBOREENA hmyzák? jo ten tam je to jo to je fakt... ale že by se mi chtělo cpát se brouky to ne, já raději řízek :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    LASHANA: No je tam ale hmyz! A letmá zmínka o ještěrce, jejíž kůží se leští magické amulety. :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: aj neurčitelné to tedy je tak snad to budou tyto vánoce a ne ty další:-)

    Proč vlastně není v myceliu nějaké mimozemské či pozemské zvíře? Třeba lodní krysa? Nebo ji sežraly houby?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: já pevně počítám s tím, že by mohla být k vánocům. teď žiju ve stavu kvantové neurčitosti kolem tolika věcí! :-)

    Teď skoro ani není jasné, kdo je padouch a kdo je hrdina - kromě toho, že jsou všichni jedna rodina! Asi založím odborový svaz čtenářů brakové literatury - tuhletu postmoderní relativizaci, či co je to vlastně, tu si nemůžeme nechat líbit...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam