XCHAOS: Aniž bych četl pětku, takto to vidím já.
Houby z pětice produkují toxiny, a ty způsobí ty různé pozměněné stavy vědomí a případně závislost. Můžeš je do sebe dostat třeba tak, že si příslušnou houbu vylouhuješ v horké vodě a pak vypiješ. Je to podobné jako když sníš lysohlávku - nějakou dobu z toho člověk bude sjetý, a pak to odezní.
Pětice je ovšem zajímavá v tom, že místo aby rostla v lese, tak roste v krvi. Pokud si někdo nasadí spóry do svého těla, tak ta houba roste přímo v něm. Při tom jednat produkuje ty toxiny (takže člověk má v sobě vlastní výrobnu omamných látek), a zároveň při růstu tělem dělá různé vedlejší efekty - jako třeba modrou krev, treighrü a podobně. Pokud v sobě tedy mám živou houbu, je to jako kdybych permanetně pil odvar, ale k tomu mám ještě něco navíc. Jak tomu rozumím, tak všechny tyto účinky jsou (téměř výhradně) fyziologické, nikoli psychotronické.
Pětice je umělý konstrukt, a všechny složky by měly působit současně. Pokud tomu tak je, a hostitel je gerdánec, tak ho to pozmění v něco jiného - vytvoří nové tkáně, nové struktury v mozku atd., čímž mu dá jakési ne přesně specifikované schopnosti související s psychotronikou a loděmi. A neudělá to z něj zdrogovanou trosku, protože změny v těle upraví i působení toxinů.
Jedna věc mi není jasná - mají v sobě össeané žijící mycelium pětice (resp. aspoň některých stupňů) nebo ne? Kdyby jo, tak předpokládám že by vůbec nemuseli pít odvary, protože si příslušné toxiny vyrábějí přímo v sobě. Kdyby ne, tak není jasné proč vypadají jak vypadají, když takový vzhled je právě výsledkem působení pětice (resp. především yantrünu). I když ... mycelium může docela dobře změnit i DNA, takže potomci dvou pěticí změněných lidí už se narodí fyzicky změnění - ne třeba tak, aby měli od přirody všechny ty psychotronické předpoklady, ale dost na to, aby vypadali jako össeané. Potom by uši a ráhnová kost mohly být pouze jakýmsi vedlejším produktem vzniklým při rozmnožování pozměněných lidí, zatímco treighrü a modrou krev dokáže pětice přímo vytvořit.