Tááák, kočky stranou, dočetl jsem Hlasy a hvězdy. Pár nízkospoilerových dojmů:
1) Jedno přečtení je málo, určitě mi toho spoustu uniklo.
2) Ze začátku jsem měl pocit, že už to není ono, protože se tam toho nějak moc vysvětluje. Ke konci už jsem ten pocit neměl :-) Logicky dřív nebo později musely ty záhady začít přetékat a vysvětlovat se, takže to se tady děje a je to určitě dobře. Nicméně stále ještě zůstává dost nejasného na poslední díl.
3) KONEČNĚ jsou postavy ochotné jeden druhému něco vysvětlit a říct o co jim jde. Tímhle mě vytáčel shodně Lucas i Aš~šád, že nikdy nebyli schopní něco říct na rovinu. A pak se hrozně divili že si nerozumí.
4) Vrhá se zase trochu světla na jednání Gilese Hildebrandta, ale nemůžu si pomoct, stejně mi připadá jako magor. Chápu že spoustu věcí Lucas nesměl vědět, nicméně i tak měl Giles víc možností jak syna vychovávat. Když konal jak konal, těžko se pak může divit, že po letech drsného (a z hlediska Lucase nesmyslného) mučení se "to mezi nimi trochu pokazilo".
5) Össeinu tam zase tak moc nebylo, to jsem to z Bramboreenina bědování nad mým generátorem čekal horší :-) Ale zato moji wëtreigaës jsou zmiňováni každou chvíli, což mi patřičně hladí ego :-)
A spoilerový dojem:
6) Je to až děsivé jak rychle se össenská moc rozsypala, a všechno, co bylo donedávna nepřekonatelné tabu, je najednou venku. Je otázka jestli za to můžou mazaní pozemšťané, kteří dokázali össeany v lecčems oblafnout, nebo sami össeani, kterým to už všechno lezlo krkem, nebo nepřekonatelný Aš~šád, nebo prostě nová vesmírná situace. Na jednu stranu se mi zdá, že to šlo nějak snadno, ale na stranu druhou je pravda, že situace rozhodně není standardní.
Jinak mě opravdu zajímá jak to celé dopadne. Tentokrát jsou záhady takového rázu, že člověk má pocit že "už jen kousek a dozví se to". Všechno je to tak nějak na krajíčku, a tím to víc znervózňuje :-)