• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ha! Mohla bych bratry poprosit, aby mi nakreslili Össeana! Kdo jiný už? :D
    Tolkien, Star Wars, Marvel, DC, pinup art | Brothers Hildebrandt Official Website
    http://www.brothershildebrandt.com/Brothers.htm
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Kopíruju z FB Dingiru:

    Milí čtenáři,
    do nového roku jsme pro vás připravili novinku: nyní je možné objednávat Dingir a některé knihy přímo z webových stránek. Objednávkový formulář naleznete zde:
    dingir.cz
    http://www.dingir.cz/index.php?co=web/nakup

    Takže kdo má pocit, že o Myceliu ještě neví všechno, teď se ho (tedy toho pocitu) může zbavit snáze než kdy dřív (a opatřit si k tomu i spoustu dalšího podnětného čtení).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: hmm, asi proto jsem se nerozhoupal nikdy nic psát - já bych se holt okamžitě identifikoval s nějakou postavou (pokud by to nebylo rovnou v ich formě).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Určitě ano, je to subjektivní pohled, ale to asi u názoru na "umělecké dílo" (neboli, jak říká moje dcera - "vumčo") nastane vždycky. (Ano, můžeme mít objektivní kritéria - jestli tam jsou nějaké faktické chyby, jestli funguje logika, jestli se postavy drží svého charakteru atd. - ale nic takového mi nevytýká, opravdu jde spíš o celkový "dojem".) Můj záměr při psaní byl takový, jak píšeš - postavy neměly být karikaturami, ironii tam dávám, protože tak zkrátka sama pohlížím na svět (čili dotyčné "glazury" se nezbavím ani při psaní, když mi jede v hlavě pořád), a nejednoznačnost je celou dobu můj hlavní cíl, protože ambivalentní věci mi připadají zajímavější. Ale i tak jsou to pro mě zajímavé postřehy a zkouším se na to dívat z jeho úhlu pohledu. Asi má pravdu v tom, že "zápletka" se v těch houštinách ztrácí a "rozemele", tak jsem zvědavá, jestli se to v šestém dílu pro něj dostatečně "pročistí"...

    VANEK: Já odpoledne nebyla u počítače, čili jsem to zatím nestihla dál zkoumat, jestli je to skutečně TEN Jirka Grunt (kterého si pamatuju z klubu Hexaedr z dob, kdy mu bylo čtrnáct a kdy rozvíjel teorie o tom, že nejlepší způsob, jak v Dračáku zabít draka, je dát mu sežrat otrávenou princeznu... :D ale jo, možné to je :D)

    XCHAOS: Ty ženské... To mi přesně (níže citovaný) Honza Macháček taky vyčetl: že se k ženským postavám chovám jinak a přezíravěji - a já mu psala, že si ničeho takového nejsem vědoma a že jsou stejné svině jako postavy-chlapi. Ale když tak o tom přemýšlím... vlastně jo, je to možné; mužské postavy mě zajímají víc! Ono se tak jako automaticky předpokládá, že když autor něco píše, představuje si sám sebe na místě postavy (jako Karel May - ten to rozhodně tak měl a v postavě Old Shatterhanda dovedl do extrému) takže se mu lépe vžívá do postavy stejného pohlaví. Ale já si nikdy nepředstavovala v příběhu sebe jako osobu (snila jsem permanentně, vlastně celou základku jsem prospala, a vždycky tam byl nějaký JEDEN skvělý hrdina-muž, ale já nebyla on a nebyla jsem ani v žádné "podřízené roli" nějaké zachraňované princezny či kdovíčeho podobně pitomého; byla jsem tam všude coby "krajina" či "komentátorka" či "bůh", všechny postavy zároveň. Zkrátka - odmalička radši šmíruju :D) Je to, jako kdybych se dívala okýnkem od záchodků, jak se tam hrdina svléká do poslední myšlenky - čili vzhledem ke své orientaci samozřejmě radši budu šmírovat chlapy; ženské mě nezajímají. Fakticky jsou tam jen proto, že vynechat se nedají, ne proto, že bych o nich cíleně psát chtěla. :D Ovšem hrdinové-muži mi musí patřičně imponovat, čili nemohou podlehnout své přirozenosti hned a zapadnout do hospody rovnou. (Ale najíst jim občas dám, já su hodná.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: A proto je Lucas tolik výjimečný, že se o něm dokonce i píšou knížky ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: Tak tohle přesně vystihuje můj pocit: A co je vůbec nejpozoruhodnější, ve chvíli, kdy jsou konečně plně srovnatelné se svými mužskými protějšky, je autorka někam odloží :-)

    obávám se, že očekávat od mužů tolik kosmodějné iniciativy je nezřízeně optimistické. polovina skutečených mužských hrdinů by se někam před těmi heroickými povinnostmi zašila a o svých psychotronických vlohách by debatovali spíš v hospodě u piva (jako chápu, pak by nebylo o čem psát román, ale... ženám jsou v románu slabosti tolerovány...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ty jeho výhrady jsou ale už opravdu hodně subjektivní, a občas je považuju spíš za klad, který knize přidává na kvalitě.

    1) Postavy coby karikatury - mně teda jako karikatury nepřipadají, dokonce ani ta Pinkertina ne. Mají svoje významné charakterové vlastnosti, ale kromě nich i řadu dalších, mají nějakou historii, vývoj ... Jedině snad Fiona je hodně předvídatelná a chová se pořád stejně (a pořád stejně pitomě). Jenže u ní to chápu, od mala má zvláštní schopnosti, neví co s nima, a není nikdo, kdo by jí mohl poradit.

    2) Glazura z laciné ironie - tuhle výtku jsem moc nepochopil. Ironií hýří hlavně Lucas (a trochu Aš~šád), a ti už jsou prostě takoví. Je to uvnitř příběhu, takže je to v pořádku.

    3) Z každého prvku se vytěží všechny možnosti výkladu - tohle je na tom právě to pěkné. Díky tomu si kniha i po čtyřech dílech pořád zachovává tajemství. Hrdinové na tom jsou úplně stejně - události tak úplně nechápou, ale vymýšlí různé možné výklady, aby pak postupně po kouskách objevovali co za tím bylo ve skutečnosti. A že si na nevysvětlenou událost každá postava udělá jiný názor ... to je snad normální, to vidíme každý den kolem sebe, ne?
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Nojo, starý dobrý Jirka Grunt, Nížebohy; kde je mu konec? Ale jestli Zdeněk pořád na něj má kontakt (nebo najdeme Gmail na G+), mohlo by se to přetisknout v Interkomu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (... abych nevyvolávala falešné naděje/obavy - to jsou tři, které už vyšly, nic nového)
    DELLAMORTE: děkuju
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: No jestli jo tak pak můžeš zkusit triumfnout Jiráska a spol. ;-)
    Já jsem za objem rád, dobře se to čte a furt je co. Přeji hodně zdaru do tohoto roku!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: Tři navazující novely už k tomu jsou, čili ono je těch stran už teď víc :) Ale jinak snad probůh pana Hrubého netrumfnu :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    mimochodem Vilmo - tim patym dilem Mycelium jsi se dostala (pokud jsem dobre pocital str.) na 1990 stranek v jedne serii SF, a tim jsi prekonala asi dosud nejdelsi ceskou SF http://www.legie.info/serie/257-v-soumraku-lidstva
    u ktere jsem napocital "jen" 1946 str. :))
    Trosku to kazi to, ze Hruby na to V soumraku lidstva navazal hned pokracovanim: http://www.legie.info/serie/258-novy-usvit
    coz vypadalo na zdvojnasobeni poctu str. v serii, ale bohuzel treti dil nikdy nevysel a neni zname kolik ta trilogie ma vlastne stran - to uz se asi nikdy nedovime - co ja vim tak ani rukopis tretiho dilu se nejspis nedochoval :O(
    ... kazdopadne Hrubeho jeste muzes dohonit dopsanim sestky, co bude mit jako Novy usvit (2 dily) 960str. :O)) nebo dalsim pokracovanim navazanim ...na Mycelium :O))

    tak jako tak ses asi dostala do rekordu nej nej bichle v ceske SF :O)) hned vedle toho Hrubeho!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak tohle je mimořádná recenze.
    Má k Myceliu výhrady, ale jsou to fakt pronikavé postřehy. Dokáže jasně formulovat, co mu na tom chybí, a nejsou to takové ty prvoplánové výtky běžných hejtrů; to je vzácnost! (Tady v tomto auditku to až tak nepůsobí - tady jsou samí chytří lidi, kteří mi k tomu napsali či řekli zajímavé a podnětné věci; ale v kontextu běžných recenzí, se kterými se člověk normálně setkává, to ční jako hora velehora :) )
    https://plus.google.com/+JirkaGrunt/posts/79b8ft1ZABJ
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Děkuji :)
    Taky přeju, taky taky. Tolik štěstí, co se do koho vejde. :)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    VANEK: zcela určitě je to pochvala, jen není jisté, zda se z takové radovat. Honza je typický intelektuál podle definice Paula Johnsova.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ale bylo to ve znamení čísla 9, takže jsi měla stihnout ještě 4 díly ;-)

    Přeju Všechno nejlepší do nového roku všem přítomným. Bramboreeně navíc přeji hodně dokončených románovánových sérií :-)
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Já to chápal jako pochvalu...?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... a vůbec, ty motivační citáty, co lidi sdílej na Facebooku... to je tak... tak... tak dojemný! Tohle mě málem rozplakalo! Ano, je to tady! Je to tak! Když to píšou na Facebooku, musí to být pravda!

    Když jsem cyklus neuzavřela letos, nezbývá než začít zase od začátku.

    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    ... zatímco na FB mě hejtuje náš milý anarchista Honza Macháček; ale slovní hříčka je to povedená a asi ji ukradnu. :D

    VANEK
    VANEK --- ---
    A tady je Mycelium I stavěno po bok Hodrové a Soukupové! ;-)
    5 knih, které jsem letos nedočetla - Tichý koutek
    http://www.tichy-koutek.cz/5-knih-ktere-jsem-nedocetla/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam