BRAMBOREENA: jj, Crookes, ne Krebs, sorry, tohle se mi stává pořád :-(
jinak ano.. druein má několik zajímavých vlastností, které vytvářejí takovou jednoduchou intuitivní "fyziku", což mi na tom baví (někdo jiný si ulítne na těch náboženských, politických nebo psychoaktivních aspektech). sama si ale napsala, že druein je první látka pocházející z RA prostoru, stabilní i v běžném prostoru...na rozdíl od argeniitu se dá předpokládat i nějaká těžba, není to tak čistě mystická esence, jako argenit. pokud se dokopu dát dohromady ten "lidský aspekt" (a pečlivě přečtu celou, ehm pětici znovu od začátku), tak bych snad nějakou aprílovou povídku o pozemské RA fyzice dohromady dal (trochu bych do toho nacpal recesistický nadhled, protože dnešní fringe fyzika typu EmDrive, to je skoro RA prostor :-)
zase nechci spoilovat moc, ale předpokládám 4.díl už tu četli všichni, že jo.. důležitou roli hraje drueinový kruh, což prostě člověk nemůže jen tak přečíst a zase pustit z hlavy :-) (stejně jako ostatní řeší, jestli mají nenávidět Ašáda nebo Lucase nebo oba :-) mě oba bavěj, ale ještě víc mi baví pozorovat ten svět, který obývají a zkoumat ho). Možná ho Össeané používají prostě proto, že je to drahý materiál, asi jako jsou v Barmě pozlacené střechy buddhistických chrámů i buddhové samotní (popravdě: na Össe vidím všechno jiné, než víceméně minimalisticky pouštní a celkem vzato nehierarchický islám - jsou to právě naprosto nekonečné rozlohy buddhistických klášterů v Barmě i jejich nejasný vztah k lidovému animistickému náboženství obyčejných barmánců, které se mi okamžitě vynořují, když je řeč o jednotlivých místech na Össe a Rekeghu... jako asi bych celou knihu odložil, kdyby mi hned ty úvodní scény nepřipomínaly, jak jsem si pozlatil prst rozpadajícím se zlatým prachem/fólií/máslem v procesu pozlacování Buddhy v Mandalay.... jako turista, který absolutně netušil co dělá.. což se mi ani tak nevybavilo, když jsem to četl, jako spíš když přemýšlím, co mi na tom tak vzalo... jako i já vzal zájem o buddhismus tak nějak z toho konce, že ho chci spíš kriticky studovat a určitě se po vzoru Fiony nevrhnu na nějaké laciné seance a meditační kroužky a sekty... a zčista jasna člověk stejně šlape bosej po nějakých schodech a všude kolem je scenérie jak z jiného tisíciletí)
Islám se mi vybavuje spíš v souvislosti s Dunou.. co se Össe týče, tak na Zemi dnes přece není žijící organizované nábožentví s lidskými obětmi. Nejblíž by k tomu asi byli Aztékové či Mayové (nemyslí, že Inkové). I studium jazyků těchto kultur (kdyby měl nějaký moderní lingvista šanci je studovat) by nejspíš odhalilo hluboké ovlivnění jazyka a vůbec představ těmi rituály. Nejvíc mi to asi připadá jako alternativní historie, ve které Aztékové měli nějaké zásadní know-how a naopak přišli do Evropy jako první a učinili nás na tomhle know-how závislým (hergot, kdybych někdy psal alternativní historii, tak tohle je zajímavý nápad - a že takové biotechnologie Nový svět měl, třeba brambory zachránily Evropu před hladomorem a na tabáku se stali během pár století všichni fatálně závislí... fakt stačilo málo, třeba setkání s Číňanama a vyobchodování střelného prachu, a Aztékové mohli přistát jako první v Evropě a být vůči nám právě v pozici Össeanů.... sakra, kdy já se konečně naučím ty nápady nějak dotahovat a prodávat :-))