• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Ajaj. Tak to je fakt blbě. Regulérní chyba, kterou teda nevím jak zakamufluju. Tak už mě to konečně dostihlo - průšvih plynoucí z toho, že si mapičky a tabulčičky dost pečlivě nedělám... :( Já se nad tím zamyslím, jak by se to v šestce dalo ještě okecat.

    (A ty se opovaž vyvléknout z betačtení šestého dílu, když takovéhle chyby dokážeš najít! Ti to normálně vytisknu na papír a pošlu poštou, aby to nebylo na monitoru. :D)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Tak čtu teď znova pětku, a narazil jsem na jistou nesrovnalost. Aöhrlemëgerl letí z Össe na zem gerdánskou lodí 15 dní. Přitom někde ve třetím díle Paüsuë spekuluje že bez Lodí (pouze s anorganickými loděmi) bude Össe od země vzdálená celé měsíce cesty. 15 dní nejsou celé měsíce, a celkově mi to připadá jako pořád dost krátká doba na to, aby se össenský vliv na Zemi bez Lodí nějak výrazně změnil.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: A kdyby össeana nakreslili ve stejném stylu jako ty pinups ...

    Já bych to viděl tak, že do šestky dopíšeš Lucasova dávno ztraceného bratra, pak se s Myceliem staneš světově proslulá, a pak ti toho össeana určitě nakreslí. Třeba by udělali i kalendář.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: pravda, jejich rodina se s nimi vídá :D
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Ha! Mohla bych bratry poprosit, aby mi nakreslili Össeana! Kdo jiný už? :D
    Tolkien, Star Wars, Marvel, DC, pinup art | Brothers Hildebrandt Official Website
    http://www.brothershildebrandt.com/Brothers.htm
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Kopíruju z FB Dingiru:

    Milí čtenáři,
    do nového roku jsme pro vás připravili novinku: nyní je možné objednávat Dingir a některé knihy přímo z webových stránek. Objednávkový formulář naleznete zde:
    dingir.cz
    http://www.dingir.cz/index.php?co=web/nakup

    Takže kdo má pocit, že o Myceliu ještě neví všechno, teď se ho (tedy toho pocitu) může zbavit snáze než kdy dřív (a opatřit si k tomu i spoustu dalšího podnětného čtení).
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: hmm, asi proto jsem se nerozhoupal nikdy nic psát - já bych se holt okamžitě identifikoval s nějakou postavou (pokud by to nebylo rovnou v ich formě).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Určitě ano, je to subjektivní pohled, ale to asi u názoru na "umělecké dílo" (neboli, jak říká moje dcera - "vumčo") nastane vždycky. (Ano, můžeme mít objektivní kritéria - jestli tam jsou nějaké faktické chyby, jestli funguje logika, jestli se postavy drží svého charakteru atd. - ale nic takového mi nevytýká, opravdu jde spíš o celkový "dojem".) Můj záměr při psaní byl takový, jak píšeš - postavy neměly být karikaturami, ironii tam dávám, protože tak zkrátka sama pohlížím na svět (čili dotyčné "glazury" se nezbavím ani při psaní, když mi jede v hlavě pořád), a nejednoznačnost je celou dobu můj hlavní cíl, protože ambivalentní věci mi připadají zajímavější. Ale i tak jsou to pro mě zajímavé postřehy a zkouším se na to dívat z jeho úhlu pohledu. Asi má pravdu v tom, že "zápletka" se v těch houštinách ztrácí a "rozemele", tak jsem zvědavá, jestli se to v šestém dílu pro něj dostatečně "pročistí"...

    VANEK: Já odpoledne nebyla u počítače, čili jsem to zatím nestihla dál zkoumat, jestli je to skutečně TEN Jirka Grunt (kterého si pamatuju z klubu Hexaedr z dob, kdy mu bylo čtrnáct a kdy rozvíjel teorie o tom, že nejlepší způsob, jak v Dračáku zabít draka, je dát mu sežrat otrávenou princeznu... :D ale jo, možné to je :D)

    XCHAOS: Ty ženské... To mi přesně (níže citovaný) Honza Macháček taky vyčetl: že se k ženským postavám chovám jinak a přezíravěji - a já mu psala, že si ničeho takového nejsem vědoma a že jsou stejné svině jako postavy-chlapi. Ale když tak o tom přemýšlím... vlastně jo, je to možné; mužské postavy mě zajímají víc! Ono se tak jako automaticky předpokládá, že když autor něco píše, představuje si sám sebe na místě postavy (jako Karel May - ten to rozhodně tak měl a v postavě Old Shatterhanda dovedl do extrému) takže se mu lépe vžívá do postavy stejného pohlaví. Ale já si nikdy nepředstavovala v příběhu sebe jako osobu (snila jsem permanentně, vlastně celou základku jsem prospala, a vždycky tam byl nějaký JEDEN skvělý hrdina-muž, ale já nebyla on a nebyla jsem ani v žádné "podřízené roli" nějaké zachraňované princezny či kdovíčeho podobně pitomého; byla jsem tam všude coby "krajina" či "komentátorka" či "bůh", všechny postavy zároveň. Zkrátka - odmalička radši šmíruju :D) Je to, jako kdybych se dívala okýnkem od záchodků, jak se tam hrdina svléká do poslední myšlenky - čili vzhledem ke své orientaci samozřejmě radši budu šmírovat chlapy; ženské mě nezajímají. Fakticky jsou tam jen proto, že vynechat se nedají, ne proto, že bych o nich cíleně psát chtěla. :D Ovšem hrdinové-muži mi musí patřičně imponovat, čili nemohou podlehnout své přirozenosti hned a zapadnout do hospody rovnou. (Ale najíst jim občas dám, já su hodná.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    XCHAOS: A proto je Lucas tolik výjimečný, že se o něm dokonce i píšou knížky ...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: Tak tohle přesně vystihuje můj pocit: A co je vůbec nejpozoruhodnější, ve chvíli, kdy jsou konečně plně srovnatelné se svými mužskými protějšky, je autorka někam odloží :-)

    obávám se, že očekávat od mužů tolik kosmodějné iniciativy je nezřízeně optimistické. polovina skutečených mužských hrdinů by se někam před těmi heroickými povinnostmi zašila a o svých psychotronických vlohách by debatovali spíš v hospodě u piva (jako chápu, pak by nebylo o čem psát román, ale... ženám jsou v románu slabosti tolerovány...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ty jeho výhrady jsou ale už opravdu hodně subjektivní, a občas je považuju spíš za klad, který knize přidává na kvalitě.

    1) Postavy coby karikatury - mně teda jako karikatury nepřipadají, dokonce ani ta Pinkertina ne. Mají svoje významné charakterové vlastnosti, ale kromě nich i řadu dalších, mají nějakou historii, vývoj ... Jedině snad Fiona je hodně předvídatelná a chová se pořád stejně (a pořád stejně pitomě). Jenže u ní to chápu, od mala má zvláštní schopnosti, neví co s nima, a není nikdo, kdo by jí mohl poradit.

    2) Glazura z laciné ironie - tuhle výtku jsem moc nepochopil. Ironií hýří hlavně Lucas (a trochu Aš~šád), a ti už jsou prostě takoví. Je to uvnitř příběhu, takže je to v pořádku.

    3) Z každého prvku se vytěží všechny možnosti výkladu - tohle je na tom právě to pěkné. Díky tomu si kniha i po čtyřech dílech pořád zachovává tajemství. Hrdinové na tom jsou úplně stejně - události tak úplně nechápou, ale vymýšlí různé možné výklady, aby pak postupně po kouskách objevovali co za tím bylo ve skutečnosti. A že si na nevysvětlenou událost každá postava udělá jiný názor ... to je snad normální, to vidíme každý den kolem sebe, ne?
    VANEK
    VANEK --- ---
    BRAMBOREENA: Nojo, starý dobrý Jirka Grunt, Nížebohy; kde je mu konec? Ale jestli Zdeněk pořád na něj má kontakt (nebo najdeme Gmail na G+), mohlo by se to přetisknout v Interkomu.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (... abych nevyvolávala falešné naděje/obavy - to jsou tři, které už vyšly, nic nového)
    DELLAMORTE: děkuju
    DELLAMORTE
    DELLAMORTE --- ---
    BRAMBOREENA: No jestli jo tak pak můžeš zkusit triumfnout Jiráska a spol. ;-)
    Já jsem za objem rád, dobře se to čte a furt je co. Přeji hodně zdaru do tohoto roku!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    FERRYH: Tři navazující novely už k tomu jsou, čili ono je těch stran už teď víc :) Ale jinak snad probůh pana Hrubého netrumfnu :)
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    mimochodem Vilmo - tim patym dilem Mycelium jsi se dostala (pokud jsem dobre pocital str.) na 1990 stranek v jedne serii SF, a tim jsi prekonala asi dosud nejdelsi ceskou SF http://www.legie.info/serie/257-v-soumraku-lidstva
    u ktere jsem napocital "jen" 1946 str. :))
    Trosku to kazi to, ze Hruby na to V soumraku lidstva navazal hned pokracovanim: http://www.legie.info/serie/258-novy-usvit
    coz vypadalo na zdvojnasobeni poctu str. v serii, ale bohuzel treti dil nikdy nevysel a neni zname kolik ta trilogie ma vlastne stran - to uz se asi nikdy nedovime - co ja vim tak ani rukopis tretiho dilu se nejspis nedochoval :O(
    ... kazdopadne Hrubeho jeste muzes dohonit dopsanim sestky, co bude mit jako Novy usvit (2 dily) 960str. :O)) nebo dalsim pokracovanim navazanim ...na Mycelium :O))

    tak jako tak ses asi dostala do rekordu nej nej bichle v ceske SF :O)) hned vedle toho Hrubeho!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak tohle je mimořádná recenze.
    Má k Myceliu výhrady, ale jsou to fakt pronikavé postřehy. Dokáže jasně formulovat, co mu na tom chybí, a nejsou to takové ty prvoplánové výtky běžných hejtrů; to je vzácnost! (Tady v tomto auditku to až tak nepůsobí - tady jsou samí chytří lidi, kteří mi k tomu napsali či řekli zajímavé a podnětné věci; ale v kontextu běžných recenzí, se kterými se člověk normálně setkává, to ční jako hora velehora :) )
    https://plus.google.com/+JirkaGrunt/posts/79b8ft1ZABJ
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: Děkuji :)
    Taky přeju, taky taky. Tolik štěstí, co se do koho vejde. :)
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    VANEK: zcela určitě je to pochvala, jen není jisté, zda se z takové radovat. Honza je typický intelektuál podle definice Paula Johnsova.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ale bylo to ve znamení čísla 9, takže jsi měla stihnout ještě 4 díly ;-)

    Přeju Všechno nejlepší do nového roku všem přítomným. Bramboreeně navíc přeji hodně dokončených románovánových sérií :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam