• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Žena se lvem: antologie povídek českých a slovenských autorek fantastiky (recenze) - | Fantasy magazín
    http://www.mfantasy.cz/...e-lvem-antologie-povidek-ceskych-a-slovenskych-autorek-fantastiky-recenze/
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    FERRYH: Je to stejně zákeřné, jako ve spoustě sci-fi pověstné "červené tlačítko." Zmáčknout, nezmáčknout :). Co si většina vybere. Vidím tenhle spoileroidní obdélník a vybaví se mi scéna z "Pátého elementu," jak tam takový ten zloun Zorg prodává zbraně. Po dokončeném obchodu prohlásí něco jako, že ho nikdy nepřestane překvapovat, proč se kupci neptají na to, k čemu slouží to červené tlačítko na spodku zbraně. Načež kupci to zjistí, zmáčknou a všechno vybuchne :).
    FERRYH
    FERRYH --- ---
    stejne to bile oznaceni SPOILER tak silene ty lidicky laka (jsme preci ze zvedavych opic! to je prostre priroda! :))), ze se i tak podivaj - nu ale pak maj co nadavat na sebe ze? :o)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: Nojo, tak ale ne každý je takový rozený intrikán jako Lucas. To bych jí nezazlíval, já bych na jejím místě nepředvedl nic lepšího :-) Chápu že se na velekněžčino místo nacpala jen na chvíli, aby uvolnila Lodě. Spíš mi na ní vadí že ten plán tak rychle vzdala a když se dostala k moci, tak se jí to zalíbilo až moc.

    Taky jsem zvědavý co z toho nakonec vyleze. O hvězdovládcích toho až tak moc nevíme, třeba co by se vlastně mělo stát až přijdou. Ono i v knížce si o tom každý myslí něco jiného.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    já se tedy přiznávám že jsem to nevydržela nikdy... i jsem si přečetla všechny ukázky
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Všechny spojlery vskrytu... ukryté, zakryté, zabílené nesympaticky, jsou nehorázně lákavé :).
    IDLE
    IDLE --- ---
    Cakryš, já to ještě nedočetla. :)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: třeba měl lepší učitele, ale nejde ani tak o boj mezi nimi, k tomu nebyla cvičena, jako o její neschopnost plánovat, předvídat, projevuje se to vlastně hned jak se dostane k moci, byla u zdroje a vlastně toho moc neodkoukala....zlikviduje si veškeré zdroje informací, aniž by je vyslechla... nedokáže intrikovat... nemá ani potřebné vědomosti, což se naplno projevilo na konci knihy když se nechá pořezat ....
    ať nežeru jestli ji v té chvíli neovládl sgen

    KAVEN
    KAVEN --- ---
    LASHANA: No předtím dělal navenek jenom správné věci, a ty podrazy v pozadí nebyly vidět :-) Ale já si nemyslím že by byl taková svině, naopak bych řekl že za běžných okolností by byl ukázkový klaďas. Akorát v Myceliu se dostal, jak to někde hezky vyjádřil, do sporu mezi svými zájmy a svým svědomím. Jako když někomu slíbíš že ukradneš babičce stovku. Je špatně porušit slib, ale je taky špatně okrádat babičky; a k něčemu z toho se přiklonit musíš.

    Paüsuë mě vytočila jak se rychle nechala zkorumpovat mocí. Ale ačkoli dělá jednu botu za druhou, tak zase úplně levá není, když dokázala před Aš~šádem leccos zatajit. A velmi se mi líbil souboj mezi ní a Aš~šádem, protože tam Aš~šád ukázal proč je vlastně tak nepřekonatelný. Ne že by uměl lepší "kouzla" než všichni ostatní, protože v zásadě dělá přesně to co Össeané. Ale
    1) Nenechá se překvapit
    2) Přesně odhadne v čem je protivníkova slabina a i ve špatné situaci toho dokáže využít, protože ví jak
    3) Hlavně má všechny postupy neskutečně dobře nacvičené, takže je dělá podvědomě, dokonale úsporně, a nejlíp jak je v té situaci možné.

    Paüsuë v boji plýtvá silou i časem, a nedokáže si najednou hlídat víc věcí, takže i s argenitem nakonec prohraje.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    KAVEN: No vidíš já ho jako padoucha vnímám už někdy od druhého dílu. Teď se jen odhalil.
    Ale Pausue to je tedy vývoj.... ehmmm... asi záleží na inteligenci padoucha....
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GALE: Aš~šád podle mě udělal v pětce hned několik padouchovin
    Ono to teda není řečené úplně natvrdo, ale myslím že Sofii zkazil kšeft a morálku tím, že ovlivnil komisi aby nechtěla sochu, co se podezřele podobá na Tlix-ovou stavbu v klaëwentu. A taky si zřejmě podrobil Julii Lothovou pod vlivem räwë. V médich rozhazuje lži (nebo spíš manipulace) na všechny strany. Dělá z lidí blbce tím, že se jim nabourá do hlavy, a pak je nechá na kameru plácat kraviny.


    Na jeho obranu je třeba říct, že je pravděpodobně udělat nechtěl, ale okolnosti ho k tomu nutily. Nicméně i tak (a nebo spíš právě kvůli tomu) mi konečně nepřipadá tak superdokonalý, jaký byl v prvních dílech.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    GALE: Děkuju :)
    Na Aš-šáda dojde, voda už se vaří... :D
    GALE
    GALE --- ---
    Tak jsem si doplnila Hlasy a hvězdy a klobouk dolů před Bramboreeninou tvorbou. Pátý díl se mi líbil víc než první. Vyloženě se vyžívám ve vysvětlovačkách a konverzačkách. Jen bych si asi měla znovu přečíst třetí díl, abych pětku docenila ve všech detailech.
    Jediné, co mi vadí čím dál tím víc, je Aš~šád. Ta jeho dokonalá sebeprezentace a události, které mu jako náhodou jdou na ruku! Nešlo by, že by udělal nějakou zlou věc nebo nedejbože chybu? Aspoň malou? Tipuji, že svou životní chybu už má vybranou, ale co dál? Ta postava je tak dokonalá, až je podezřelá.
    Oproti tomu vývoj Pinky se mi líbí a je tak krásně logický a uvěřitelný.
    A teď si jdu přečíst všechny ty spoilery, co jsem doteď okázale ignorovala.
    ZOIDBERG
    ZOIDBERG --- ---
    BRAMBOREENA: Nech premiéru pátého dílu na příští rok na léto do Bilovce, pořád ti to říkám :-)
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Můžu potvrdit. Jakmile jsem Ženu se lvem vyndala z balíčku, překvapila mě vizuální kvalitou i kvalitou zpracování. A opravdu se dobře drží. Jen je malá na všechny obaly, co mám doma, ale za to se vejde do většiny mých kabelek. :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Tak update záležitosti s Třincem: dohodly jsme se se slečnou organizátorkou, že tam dorazím buď na Bookcon (což je někdy na podzim, snad v říjnu či listopadu) nebo na druhý ročník Triconu za rok.
    Ono nejde jen o čistou lenost (já v zásadě jezdím na besedy ráda - teď už jo; před dvěma lety jsem se šíleně bála mluvit před lidmi, ale už jsem se naučila si to dokonce vyloženě užívat :D). I kdybychom totiž odhlédli od té šílené cesty, je fakt otravné pořád mlžit ohledně posledního dílu; dokud to není dopsané, ty besedy jsou vlastně o ničem, pořád je to jen samé "ještě to není, ale vlastně to skoro už je, a až to bude, tak si to povíme, teď o tom nechci mluvit, protože spoilery"; no kdo má mít na tohle pořád nervy :D

    Čili vlastní pořad nebudu mít ani na Pragoffestu, ale chystám se tam aspoň na otočku a zajdu (coby "publikum") na besedu Temnářky o ženském psaní. Tam přijede i Zuzka Hloušková z Hradce, editorka antologie Žena se lvem, tak to tam přijdeme připomenout. Mimochodem ta knížka se povedla, vizuálně je pěkná, do ruky je pěkná, sazba je pěkná, a povídkami se postupně pročítám a líbí se mi, takže nakonec to dobře dopadlo (když beru v úvahu všechen ten stres před vydáním a všemožné potíže, které ten projekt provázely).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam