• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    RIP
    RIP --- ---
    BOB_GALLOWS: Třebas jen myslí ten klasický kontrast vrozené versus získané. Třebas jen myslí, že smysl pro humor má získaný :-)
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    BRAMBOREENA: smysl pro humor vůbec nemám vrozený

    Tak to je hodne chaba a pruhledna vymluva :) U ctyrky a petky jsem se misty hodne smal, ale vubec to nerusilo vaznost situace, hodne cerny a pritom elegantni a decentni humor. Hrozne se mi libila pasaz kdy Xanthien Haar zacal "opatrne" komunikovat s temi nestastniky, co cekali na nedobrovolnou houbovou kremaci a jedne te holcine se chtelo kricet, brecet a zvracet, idealne vse zaroven... To bylo fakt moc, tekly mi slzy - castecne smichem a castecne z takovyho morbidniho pocitu absurdniho zoufalstvi... :))

    Jinak teda sestka az v listopadu? Premyslim, ze si trochu nastuduju voči a led pod kůží, jak je vydávání dílů roztahly, obcas mi unikne starsi souvislost (a u mycelia se fakt nerad pripravuju o souvislosti). Inu, nejdulezitejsi veci...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: Já jsem srab; když jsem byla požádána, abych si přečetla další díly a poskytla zpětnou vazbu, zbaběle jsem se vymluvila, že zombíky neumím, žánr zombie apokalypsy nemám načtený a smysl pro humor vůbec nemám vrozený; jinak bych totiž musela říct totéž co ty a KAVEN.
    SOMBRA
    SOMBRA --- ---
    čistě pro pobavení - hrála jsem coby Vypravěč se třemi děvčaty RPG, kdy se tři středoškolačky vyhrabaly v lese z mělkého hrobu a zjistily, že jsou zombie - a že je zřejmě někdo brutálně zavraždil; mohly komunikovat telepaticky mezi sebou, ale mluvit nemohly, už neměly pořádně hlasivky a bez jemné motoriky nemohly ani psát - takže přesvědčit někoho živého, aby jim pomohl, byl docela problém;
    začínalo to jako sranda (když se něčeho lekly, naskákaly do jezera a došly po dně na druhou stranu stylem pirátů z Karibiku), ale nakonec to bylo místy děsivý a strašně smutný (jak je pořád hledaly jejich rodiny a policajtka, která to pátrání nechtěla vzdát atd.)
    KASUMI
    KASUMI --- ---
    JANADVORACKOVA: Zombie srnky me desily uz u kulhanka :)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: Hm, a navíc mi bych i řekl že prvotní myšlenka se v této ukázce už zcela vyčerpala. Jestli bude v podobném duchu několik kapitol ...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Hmm, moc na větvi z toho nejsem. Něco zaujalo, ale nepůsobí to tak komicky, (krom sebevraždy utopením, čekáním na dně rybníka a žaludkem plným vody), jak by asi mělo.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    SHEALA: Teď to chce už jenom tu povídku :). Něco jako spojení bývalých profesí budoucích zombíků s jejich starými i novými choutkami. Tedy... vidím ti spíš jako černou komedii.
    Něco jako "Kejda" Dana Černého (jedna z knih edice Pevnost). Ta mě bavila. Měl tam zombie srnky, které byly fakt děsivé - jako vážně. Těm mrchám svítily oči a uměly vyvinout rychlost... - potkat je v lese za soumraku, znamenalo problém :).
    GROBENIUS
    GROBENIUS --- ---
    BRAMBOREENA: koukám do seznamu Akademie a nějaký Diuk tam má povídky ve sbírce "Sto hororů ve sto slovech".
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Když už to tu vyvolalo takový ohlas, tak jsem se na ten jeho web podívala. Jak se ukazuje, kus už toho napsaný přece jen má a hned v první kapitole je undeadština použita v praxi :)
    http://diuk-knihy.com/?page_id=32
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    JANADVORACKOVA: to je boží!
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Třeba takový hlucho-němý zombie ajťák.
    Bude mluvit jazykem, jemuž spousta lidí nerozumí, takže k dorozumění zvolí znakovou řeč.
    Jenomže v zombie stavu to furt bude působit jako útok. Co pak?
    Probírala jsem to dneska se skutečně nahluchlou kolegyní :) a docela ji to pobavilo. Tedy ono ji pobavilo, čím se zabývám takhle v pátek ráno. Jenomže pátky bývají vyčerpávající, nebylo se proto čemu divit :).
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    KAVEN: o tom by se dala napsat taky nějaký román, dekonstrukce těch romamtických mýtů o nemrtvých milencích.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    GAARQ: Děkuji za objasnění, praktický nekroman-te/tiku! Chápu to tak, že kdybych oživil zombii ve středověku, mluvila by se mnou mým jazykem, protože by byla mnou přímo ovládaná. Akorát bychom si moc nepopovídali, protože by říkala přesně to, co bych po ní chtěl.

    Na druhou stranu když oživím zombii teď v moderní době, tak by mohla mluvit lecjak, protože by měla svou vlastní kulturu, vlastní pohnutky, emoce, a tak dále. Takže bychom si taky nepopovídali, protože bych jejímu jazyku nerozumněl.

    Závěr je jasný - když toužíte po sociálním kontaktu, tak zombie nepomůžou, a chtě nechtě musíte za živými lidmi.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: jako praktický nekromantik ;) bych tezi o jazyku zombíků nehájil nijak urputně. až do polidštění upírů romantickými škrabaly, žádný nemrtvý neměl svou vůli, bylo to jen tělo využité mágem/zlou mocí a oživené magií; angličtina na to má pěkný pojem - reanimated (od anima - duše), vnesení náhradní/druhé duše mocí. až postmoderní psychologizace a odklon od přímočarých hororů k sofistikovanějším příběhům přinesla nemrtvým nejen vlastní vůli, ale i duševní rozměr; to aby bylo o čem psát. hordy masa, které dělají jen ugh ugh a sem tam někomu urvou hlavu či jiný úd tělesný svůj potenciál vyčerpají zpravidla docela rychle.

    BRAMBOREENA: jazyk je svět, ve kterém žijeme možná víc, než v tom skutečném ;)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    Šestka se tu pojmenovala, jména nebudou problém!
    SARGO
    SARGO --- ---
    KAVEN: Zajímalo by mě, jestli je na světě nějaký exot, kterého baví vymýšlet jména.
    Protože NIC není horšího, než vymýšlet jména. Možná i ten jazyk je snadnější! :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: No, teda nevím na jakém principu se vyvolávají nemrtví, nekromant nejsem, ale jako laik bych čekal, že zombík bude mluvit stejnou řečí jakou mluvil zaživa ...

    Že se před psaním má nejdřív vymýšlet jazyk - jestli to není spíš tak, že autor si vymýšlí to, co ho vzhledem ke svému naturelu nejvíc baví? Vymýšlí to právě jako takovou svoji intelektuální hru, a kniha z toho vyjde spíš tak jako mimochodem. Tolkien třeba jazykem opravdu začal, Herbert ale promýšlel spíš ekologii a kulturu, no a Kadlečková se zase zaměřila spíš na filosofii.

    Já jsem na argenite.com četl něco o tom jak jsi v mládí horlivě vytvářela svět, místo abys psala román, a že to jako nebylo dobře. Jenže právě z toho teď Mycelium těží. Řekl bych například, že nebýt důkladného promyšlení důsledků velké moci (dané argenitem, ale i přirozenými schopnostmi) by kontrast mezi Lucasem a Aš~šádem nebyl zdaleka tak zajímavý.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Ona už mě také párkrát zvala, jenomže se tam nedostanu. V týdnu je to s dojížděním na prd, navíc jak se setmí, vidím houby, (tedy ne ty s kloboučky) :) a netrefím.

    No tak zombie jazyk zní vtipně :), snad tu knihu mít bude :).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: Tak už jsem zpátky a přinesla jsem si odtamtud upíří zuby. Plastové. I s krví v pytlíčku. Zbyly z Horrorconu. :)
    A zákusky tam náhodou měli; lidi kolem mě pojídali větrníky tak obří, že jsem jen z pohledu na jejich talíře málem dostala cukrovku; vskutku monstrózní cukrovinka, vymykající se všemu popisu, měřítkům a kapacitě žaludku. :D (Aby to nevyznělo špatně: tím chci říct, že krásnější větrník jsem v životě neviděla; jen bych si asi netroufla ho zdolat.)
    Psavecký začátek byl fajn. Předčítaly se povídky (za mě jasně vede ta Kristinina). Co by potěšilo zdejší lingvisty - jeden z organizátorů (s přezdívkou Diuk) - proslovil přednášku o gramatice undeadštiny (což je jazyk zombíků, obsahující slovní zásobu zvíci padesáti slov), kterou si vytvořil do své humoristické knihy o bezrukém zombíku Evženovi. Ten na to jde holt správně, ne tak diletantsky jako já; knihu ještě nemá, ale jazyk jo! Pak jsem ovšem zdrhla... ne před povídkami, ne před upíry, ne před absinthem, ne před Kristinou, ne PŘED VĚTRNÍKY... nýbrž, ehm... před diskuzí o islámu. Jak všichni víme od dob Cthulhu - jsou témata tak temná a hrůzy tak hrůzné, že pro duševní zdraví řadového smrtelníka je lepší je nevidět a nebudit; a po několika sklenkách absinthu obzvlášť.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Zakousnout Kristinu :)! Je to můra upíří, nechá se.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam