• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    JARMIK: a všeobecné volební právo nějak před 1900, všeobecné rovné volební právo 1907
    (takže možná spíš až kolem 1900 bych viděla všechny ty zburcovaný katolíky...)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JARMIK: Rád se poučím. Aspoň teda víme že to bylo v druhé půlce 19. století (v kronice byly samozřejmě roky, ale to už si nepamatuju).
    JARMIK
    JARMIK --- ---
    KAVEN: Pane, příhoda o "významném lokálním spiritistovi" je výtečná, ale nutíš mě k OT výkřiku! Prý ještě za rakouska-uherska, ale už se zjevně někde něco volilo!

    Volební právo měli občané obce aktivně i pasivně hned po zrušení vrchnostenské správy 1848/9. (Byť tedy občanem byl napřed jen majitel nemovitosti nebo živnosti.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Ech, no, Kavenovým směrem jsou spíš Krkonoše a Broumovsko. Vrchlabí, Trutnov, CHVALEČ, Hronov a tak. Třeba i Červený Kostelec, kdybys náhodou chtěla zkoumat protonaci přímo v působišti Břetislava Kafky.

    ARGANNAH: On tam na konci byl smajlík záměrně, vcelku chápu že v Praze je přeci jen trochu víc lidí. Já bych uměl zorganizovat besedu leda tak ve spolupráci s místním kozím chlívkem. To už ale dobře zapadá do Bramboreenina návrhu :-)

    Ale ad ufomilní horalé - tak k tomu dodám jednu lokální historickou zajímavost.

    Ve Chvalečské kronice jsem se dočetl, že v domě asi 50m od našeho domu (teď už je z něj ruina zarostlá lesem, jsme na samotě) bydlel v 19. století významný lokální spiritista, a všichni z okolí k němu chodili vyvolávat duchy. Zřejmě se neměl rád s místním farářem, takže se jejich spory dostaly až na stránky kroniky a díky tomu o něm vím. V jednom roce byla zaznamenána výjimečně velká účast ve volbách do místní samosprávy (ještě za rakouska-uherska, ale už se zjevně někde něco volilo). Důvodem bylo to, že ten náš spiritista kandidoval taky, a někdo rozšířil zprávu že všichni místní duchaři pro něj půjdou hlasovat. Pravověrné katolíky to tolik vyděsilo, že šli honem volit taky, proti němu.

    Katolíci nakonec vyhráli a o spiristech se pak už v kronice nepsalo.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN:
    ARGANNAH:
    To je myšlenka! V létě na louce postavit z celty model Lucasova bytu, spojit to s farmářským trhem s kozími sýry a ochutnávkou myceliálního slizu a udělat tam besedu :D Kaven bude předvádět lukostřelbu a soustružení a my ostatní se opijeme! :)
    Jinak ale tohle je spíš komorní akce ID Ricarderona - chtěl to pořádat v Technickém muzeu, kde tradičně Minicony bývají, ale tam mu řekli, že mají letos lukrativnější nájemníky, tak nelenil, sehnal náhradní prostor, přemluvil hosty a zkrátka vydupal to ze země.

    No nicméně už jsem přislíbila účast v srpnu v Bílovci, to je skoro Kavenovým směrem, tam bude příští rok Parcon. No a v únoru pojedu někam do Třince, to je... taky... tedy zhruba... asi... Kavenovým směrem :)
    Zato ale na prosincovém Fénixconu v Brně nejspíš nebudu, fakt už to musím dopsat a nikde netrajdat... minicon, který mám půl hodiny od baráku, se samozřejmě zvládne, ale celovíkendová akce radši ne, celá rodina je postižená uzávěrkami, Kingdom Come taky finišuje, jak už jsem párkrát psala.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    KAVEN: Tohle je hrozný evergreen literárních serverů - ach jo, proč se nikdy nic nezorganizuje u nás v Kotěhůlkách, ti zlí Pražáci si to furt dělají jen v Praze a na zbytek lidstva nemyslí. Inu, proč něco nezkusit ve spolupráci např. s nějakou místní knihovnou zorganizovat sám? Třeba by to ufomilovní horalé přivítali s otevřenou náručí.
    GAARQ
    GAARQ --- ---
    KAVEN: protože sníh, to je jasné.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Čím to, že se tyhle besedy vždycky dělají v Praze a ne u nás na horách? :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Účinkovala jsem v různých besedách o psaní, manžel zase měl přednášky o hrách, ale teď poprvé budeme na besedě SPOLEČNĚ. Světová premiéra! Zastavte se v prosinci na Miniconu: http://www.casopisxb1.cz/aktuality/minicon-autorske-svety/
    VICKE
    VICKE --- ---
    ZUZKAOU: Vypadá to spíš jako větrák, do kterýho někdo tou myceliální mandalou mrsknul.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Sice to maskujou latinou, ale stejně je to houbová mandala



    Na domě na praze 6 v Kladenské ulici.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    A ještě jeden most v mlhách a přestanu s tím otravovat :)
    The Engineers
    https://vimeo.com/97305278
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mandelbrotova mandala... tak takhle přesně to vypadá pod pláštěm Lodi.
    Subita Mundi
    https://vimeo.com/141470971


    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mně se líbí jak si každý podle svých možností krátí dlouhé čekání na poslední díl
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    GENTIANA: Jj, bylo to i v cimrmanovi tusim, ale vypocet pro mysi by nesedel. Jak co se jedovatosti tyka, tak ta kilometraz. Myska je zkratka moc malicka z obojiho hlediska ;)

    No a... Jo, no comment :)))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GENTIANA: s tím vojenským krokem je to Cimrmanovo informační šapitó
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BOB_GALLOWS: To s tím vojenským krokem je ze Smotlachy, ale ten tam měl myši. (Ještě by mě zajímalo, kolik je to Texasů.)
    BOB_GALLOWS: Zdá se, že Země mohla Össeanům taky poskytnout nějaké kulturní obohacení...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    A průběh otravy je tedy také lahrdökawöar hadr...

    Toxiny se rychle absorbují z trávicího traktu, první příznaky se však projeví až po poškození většího počtu hepatocytů, tj. 8 - 48 hodin po konzumaci. V první fázi jde o nespecifické narušení funkcí trávicí soustavy. Na počátku této fáze má postižený celkové potíže (malátnost, nevolnost, závratě, bolest hlavy, mrazení), poté se dostavuje nevolnost, bolesti žaludku, prudké zvracení a silné průjmy, což vede k dehydrataci, demineralizaci až oběhovému selhání (příčina úmrtí především u dětí). Pokud pacient přežije, dojde k vymizení zvracení a průjmů. V druhé fázi nastávají poruchy životně důležitých orgánů, selhání jater, ledvin, nebo obou. Od 4.-5. dne se cítí pacient subjektivně lépe. Objektivně se zjišťuje zvětšení a zvýšená citlivost jater a polyurie. V lepších případech se nemocný uzdravuje. V těžších případech nastává akutní selhání jater nebo selhání funkce ledvin. Od 3.-4. dne se projevuje toxické poškození ledvin, tzv. faloidní nefróza. Při velmi rychlém průběhu se ani nestačí rozvinout žloutenka a rozvíjí se jaterní kóma (apatie, bezvědomí, neklid, třes, křeče, tachykardie, pokles tlaku krve (hypotenze), rozšíření zornic). Smrt nastává 4.-7. den při rychlém průběhu otravy, při pomalejším 8.-12. den otravy. Otrava je smrtelná v 50 % případů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam