• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Mandelbrotova mandala... tak takhle přesně to vypadá pod pláštěm Lodi.
    Subita Mundi
    https://vimeo.com/141470971


    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mně se líbí jak si každý podle svých možností krátí dlouhé čekání na poslední díl
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    GENTIANA: Jj, bylo to i v cimrmanovi tusim, ale vypocet pro mysi by nesedel. Jak co se jedovatosti tyka, tak ta kilometraz. Myska je zkratka moc malicka z obojiho hlediska ;)

    No a... Jo, no comment :)))
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    GENTIANA: s tím vojenským krokem je to Cimrmanovo informační šapitó
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BOB_GALLOWS: To s tím vojenským krokem je ze Smotlachy, ale ten tam měl myši. (Ještě by mě zajímalo, kolik je to Texasů.)
    BOB_GALLOWS: Zdá se, že Země mohla Össeanům taky poskytnout nějaké kulturní obohacení...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    A průběh otravy je tedy také lahrdökawöar hadr...

    Toxiny se rychle absorbují z trávicího traktu, první příznaky se však projeví až po poškození většího počtu hepatocytů, tj. 8 - 48 hodin po konzumaci. V první fázi jde o nespecifické narušení funkcí trávicí soustavy. Na počátku této fáze má postižený celkové potíže (malátnost, nevolnost, závratě, bolest hlavy, mrazení), poté se dostavuje nevolnost, bolesti žaludku, prudké zvracení a silné průjmy, což vede k dehydrataci, demineralizaci až oběhovému selhání (příčina úmrtí především u dětí). Pokud pacient přežije, dojde k vymizení zvracení a průjmů. V druhé fázi nastávají poruchy životně důležitých orgánů, selhání jater, ledvin, nebo obou. Od 4.-5. dne se cítí pacient subjektivně lépe. Objektivně se zjišťuje zvětšení a zvýšená citlivost jater a polyurie. V lepších případech se nemocný uzdravuje. V těžších případech nastává akutní selhání jater nebo selhání funkce ledvin. Od 3.-4. dne se projevuje toxické poškození ledvin, tzv. faloidní nefróza. Při velmi rychlém průběhu se ani nestačí rozvinout žloutenka a rozvíjí se jaterní kóma (apatie, bezvědomí, neklid, třes, křeče, tachykardie, pokles tlaku krve (hypotenze), rozšíření zornic). Smrt nastává 4.-7. den při rychlém průběhu otravy, při pomalejším 8.-12. den otravy. Otrava je smrtelná v 50 % případů.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Jinak jsem se trochu nudil a (samozřejmě v lodním össeinu) si opakoval žalmy, ehm teda... chemii nejjedovatějších hub, tak pár populárně-vědeckých zajímavostí :)

    α-Amanitin patří mezi nejsilnější jedy, se kterými se u hub můžeme setkat. Přítomný je např. v muchomůrce zelené (amanita phalloides, anglicky death cap), ale také třeba v méně známé čepičatce jehličnanové, která se v anglině řekne prozaicky "funeral bell".

    Skupině smrtelně jedovatých hub (hl. muchomůrek) s obsahem alfa-amanitinu se anglicky přezdívá destroying angels. Latinsky pak tato skupina muchomůrek byla pro globální easy orientaci značena jako amanita exitusialis, jestli se pamatuju dobře.

    Phallotoxinů je 7, sice by byly velmi jedovaté, ale nevstřebávají se, takže jejich toxicita je většinou utlumena. Nejhorší je ale α-Amanitin. Ten patří mezi nejsilnější jedy, se kterými se u hub můžeme setkat. Jeho myceliální mandala zde:



    Třeba se udává, že amanitin, čili jeden z jedů muchomůrky zelené, je tak jedovatý, že množství jedu, které bychom nabrali na špičku nože (čili asi 0,5 g), by zabilo 100 000 potkanů. Ty by vytvořily řadu dlouhou 18 km, kolem níž bychom vykračovali průměrně 4,5 hodiny vojenským krokem.

    Konec nerdovského okénka :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BOB_GALLOWS: Ráda sem přešla z chemický laboratoře do geologický. Akorát umeju bláto!
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Don't be a pussies. U nas, lab rats, jsou (idealne pekne a znackove) hadry děravé jak od myší (fsktuešnosti kys. chlorovodikova), propalene od kahanu, flekate od ox. cinidel a indikatoru... Vlastne znamkou prestize. Ve vedecke obci je pak jasny, ze "jo, tenhle chlapik do toho jde srdcem!" :)
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    BRAMBOREENA: Měl to správně, ale hezké nové neděravé pyžamo to nebylo!
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    MEANKITTY11: Mé dceři se to stává i ve třinácti :) Člověk by čekal, že holky puberťačky budou aspoň ve stopové míře parádivé a všimnou si, co mají na sobě, ale genderové stereotypy selhávají; často ji vracím ode dveří, ať se jde převlíct, protože má triko tři dny nošené a pokecané a ještě k tomu naruby. Takže... jestli měl ten vršek od pyžama oblečený aspoň správně, není co řešit :D
    MEANKITTY11
    MEANKITTY11 --- ---
    GENTIANA: Náš geolog je tak roztržitej, že už místo košile dorazil do práce ve vršku od pyžama, a my hyeny akorát sledujeme, kdy bude mít každou botu jinou. A to je mu teprve 26 :-)
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    JANADVORACKOVA: Tož nic horšího, než když si člověk v téže rozespalosti obleče triko naruby a vezme si jednu fusekli červenou a jednu fialovou. .
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Omyvatelné prádlo ve spreji zní děsivě. Mohl by mít jeden na spoďáry a další na ponožky? A co když to splete?
    Po ránu bude rozespalý, nebo prostě vůbec nevyspalý, stříkne ponožkový sprej do rozkroku, mrkne dolů a řekne si "Ále, nechám to tak. Jo, starý dobrý froťáky, tak ještě dvě na ta správná místa."
    Mezitím si udělá čaj, během půl hodiny mu jeho situace přijde hrozně vtipná a takhle vyzdobený vytuhne v kuchyni na židli a do práce vůbec nedorazí...
    Uklizečka bude do konce života docházet na terapii :).
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    GALE: Nevim, jak v New-New-Yorku, ale v Old-Old-Denveru tohle funguje skvele uz ted, co mam zkusenost. Takhle krasne vyvoněný a poskládaný prádlo jsem dlouho nemel, slusne jsem si tam na tom ulitaval :)
    RIP
    RIP --- ---
    SARGO: No, je to SF z budoucnosti, ale že by mu uklizečka vyndavala žmolky z pupíku... :-)
    SARGO
    SARGO --- ---
    RIP: Vůbec mě nenapadlo, že by neměl úklidovou službu. :-D
    RIP
    RIP --- ---
    Asi byste to měli všas stopnout, než někdo položí nějakou děsuplnou existenciální otázku týkající se osudů jeho záchodové štětky a textilních žmolků v pupku.
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: Špinavé oblečení hází rovnou do firemní tašky místní čistírny. Jednou týdně přijede paní, tašku odveze a druhý den přiveze komínky s prádlem. O ničem není třeba se zmiňovat, protože ty nejdůležitější věci se odehrávají vskrytu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam