• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: Co se týče těch slabozrakých – kdysi jsem o tom taky přemýšlela, ale pak jsem problém vytěsnila jakožto příliš děsivý. Nicméně: trëighrü je způsobeno yantrünem, který se rozroste v očích a vytvoří tam konektivní buňky, které pak produkují toxiny. Jisté (pseudo)vědecké vysvětlení to kdysi v jakýchsi zavržených verzích rukopisu mívalo, ale pak jsem to radši opustila a taktně nerozmazávala, protože je to trochu vachrlaté a divné, nicméně zkusím to tu předestřít: trëighrü je "směrovaná alelopatie". Při alelopatii jde o to, že živé organismy (tedy hlavně je řeč o rostlinách, ale asi i o houbách) na sebe mohou působit chemicky: vypouštějí nějaké látky (nejspíš toxiny, ale i jiné), které sousednímu organismu něco nepěkného provedou. Při trëighrü ovšem nebylo pozorováno, že by tyhle toxiny někomu tryskaly z očí jako ze zahradní hadice, takže je tu ještě fligna s kvantovými jevy: molekuly yantrünových toxinů se v konektivních buňkách změní ze stavu korpuskulárního na vlnový, ve formě elektromagnetické vlny přeletí na příjemce, tam se zase změní zpátky na chemickou látku a způsobí všechny potíže. No... jaksi... sama si moc dobře uvědomuju, že je to dosti přitažené za vlasy, tak to tam radši nikde není explicitně vysvětlováno. Ale plynulo by z toho, že nevidomý, jehož oko to záření není schopno zachytit a zpracovat, by byl trëighrü ušetřen. Zato pes by si to vyžral! I koza (Kavene!).

    No a k té kaligrafii: össenské písmo vůbec vymyšlené není, těch pár znaků v knihách vytvořil grafik Radek Dojiva jako čistě "výtvarný objekt" bez jakýchkoliv logických zákonitostí a bez ambicí vnést tam nějaký systém nebo sémantický význam. Jediný, kdo tady o össeinu něco ví, je Kaven.
    Nicméně – teď na podzim na Eroticonu měl workshop tady ten pán: https://www.facebook.com/Mongolian.calligraphy/?ref=profile_intro_card . Věnuje se mongolské kaligrafii a je to naprosto boží. Trochu nám vysvětlil ten systém: mongolské písmo (tedy to tradiční – dnešní Mongolové píšou azbukou, tohle přežívá paralelně jako takový relikt) někomu může připomínat japonské nebo čínské znaky, ale v principu je úplně jiné, protože je hláskové; píše se shora dolů, jeho tvary vycházejí z tvarů zvířat na mongolských stepích – vždycky je tam výrazná vertikála jako "páteř" a kolem různé obloučky a smyčky jako "žebra" či "končetiny"; ale geniální je na tom, že díky tomu, že je hláskové, se jím dá přepsat jakékoliv "normální", tedy třeba i české, slovo. My se na tom Eroticonu se například naučili napsat mongolskou kaligrafií slovo "porno". Ovšem tenhle Fux Karachovič na to má "živnost" a lidem na zakázku vytváří nápisy podle zadání (mohou to být ozdobné svitky, obrázky na zeď, ale přímo motivy na tetování navrhuje taky; dělá koneckonců i bodypainting... to tam taky nabízel, ale scifisti byli suchaři a nikdo se nebyl ochoten svlíknout :D; já myslela na Gretu, které psal Lucas össenské znaky do výstřihu, ale ta v publiku zrovna jako na potvoru chyběla. ) Čili možná by to stálo za prozkoumání...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Mám takový drobný problémek :). Kolega z práce objevil Mycelium. Je u první knihy, takže jsme si moc nepokecali, abych něco nepráskla. On tedy tvrdí, že má zatím absolutní guláš ve jménech a profesích. Netušil, jak takový Össean vypadá. Když si pak vygooglil Vilmu v převleku, vyvalil oči nadšením :).
    No ale teď k tomu problému:
    Ten kolega totiž v dubnu čeká první dítě - dceru - Kristýnu. Rád by věděl, jestli existuje znak, nebo překlad spojení jména dítěte a měsíce dubna, případně jen jména, protože by si nechal rád něco malého vytetovat na ruku.
    Má prostě takovou představu - jako když existují znaky pro pětici a v naší běžné realitě symboly pro znamení zvěrokruhu, že něco takového by se dalo vytáhnout i z össeinu pro duben a Kristýnu.
    Zapeklité :).
    Říkala jsem mu, že by možná šlo jméno přeložit, ale nevím, jak nejlépe by se to dalo udělat.
    Máte někdo nápad?

    No a pak jsme narazili ještě na jednu věc: my jsme totiž oba slabozrací. Jak by ve světě Mycelia probíhalo trëighrü s nevidomým? Funguje to nějak? Tedy za předpokladu, že s sebou slepec nemá psa. Toho by pak bylo možné dost krutě splašit :). Známe oba nevidomou se psem, takže jsme se dneska výborně bavili na její adresu - chudák holka. Každopádně ale si nepamatuji, že by se to zkoušelo na slepce. Nemůže to působit prostě "nějak jinak," přesto nějak?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Houbový dům z roku 1948 od legendárního Lloyda-Wrighta je na prodej - iDNES.cz
    https://bydleni.idnes.cz/...uba-houbovy-dum-gpz-/architektura.aspx?c=A171123_122012_architektura_web
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Už na to přišli.
    Hmyz v bytě nemusí být jen ostuda, ale i působivá dekorace – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...endy/455215-hmyz-v-byte-nemusi-byt-jen-ostuda-ale-i-pusobiva-dekorace.html
    VICKE
    VICKE --- ---
    Mně to evokuje kril.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDEMIK: mě to asociuje grilovanou gorilu, ale to q to dělá takové víc akčnější-mimozemšťější
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KAVEN: Hmmm, kwui-la.

    Össanská logopedie ostatně musí být docela zlatý důl.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    ALDEMIK: Dle neoficiálního slovníku se čte kvri-la . Takže prostě tak, jak se to píše.
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    BALAENA: Ty naštěstí nezná.
    Fialový vajíčko je volský voko, kde je žloutek překrytý tenkou vrstvou vařeného bílku, takže vypadá opravdu fialově.

    Jak se čte qrilla? Potřebuju ho to naučit vyslovovat, když už je to jeho oblíbená snídaně :-)
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ALDEMIK: to jako tyhle?
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    Můj syn (4) po mně vyžaduje k snídani "maso dobrého člověka" (a fialový vajíčka). Koukám, že je vše v pořádku... tak fajn.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    SHEALA: Tak dojez, my tě pak nakrájíme na plátky a ochutnáme :-)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    ja jenom že pomalu jím tu čokoladu s hříbky. Je divna, ale dobra.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    KAVEN:

    1) při tom všem, co Össeané svým Larhdökavöarům provádějí, je závěrečné snědení těch, které na závěr fermentuje ušlechtilá, ehm, houba, ještě asi to nejnormálnější, co by mohli dělat :-)

    2) ano, ve skutečnosti bychom hodně divného našli už při pohledu do oficiální historie lidstva (což je současně pohled do našeho vlastního kolektivního nevědomí), takže předpoklad, že mimozemskou kulturu/civilizaci, byť biologicky původně kompatibilní, bychom zevnitř našeho vlastního "kulturního transu" vnímali jako nábožensky fanatické kanibaly, je vlastně docela normální a racionální (a podložený naší místní pozemskou zkušeností)

    Co by bylo opravdu děsivé, by bylo vyprávění o tom, jak Össeané zevnitř svého vlastního kulturního transu (ve kterém určitě žijí notně) vnímají nás :-) (vím, že šestidílná pentalogie se o to místy snaží, to ano... ale vesměs jsou to úhly pohledů postav spíše disidentských a emigrantských). Jako náznaky, že si vlastně ve své většině žijí docela normální životy se svými houbovými čajíky a jen občas darují trochu té krve, se dají najít :)

    (takové naše obyčejné dárcovství krve.. no jako nechtěl bych s ním být konfrontovaný na nějakém tripu či v jiném psychotickém stavu, přiznám se :-)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Bramboreena kdesi na adresu qrilly z lidí poznamenala že by to bylo divné, protože proč by to össeani dělali? Což je sice relevantní argument, ale

    1) Larhdökavöarské mrtvoly jsou na Össe bohatý zdroj, byla by škoda je nevyužívat (kdoví jestli v historii neměli Össeani nějaké hladové období, během kterého to jedli z nouze, a dělali to tak dlouho, že už se z toho stala společensky tolerovaná záležitost.)

    2) Pokud si vzpomínám, tak ve Starém zákoně u Mojžíše je řečeno něco jako že když se obětovává zvíře, tak některé části z něj jsou pro kněze na spotřebu. Takže když se oběť nakonec sní, tak je to vlastně v pořádku i z našeho pohledu. Na Össe je princip stejný, akorát se holt obětovává něco jiného, no.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    GENTIANA: tak dnes jsem se s myceliem taky potkala, ale kacířsky skončilo i s tím chlebem v koši...
    takové klobásky bych neměla odvahu ochutnat....
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Tož qrilla a náhražky.... Uherák znáte, ne?

    A ta jsem jednou měla uherský salám zn. Pick v lednici vedle jakýchsi vysokomasových klobásek jaksi dlouho. Klobásky mi chytly plíseň (mycelium!) od uheráku a taky zuherákovatěly.
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: no pokud se do toho pustíš, tak máš tak měsíc co číst (podle toho jak čteš rychle a kolik máš času) ... jsou to série několika knih....
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: neznám, ale jak říkám, navigace tím mega-archívem se děje na základě různých podnětů, například Elon Musk pojmenoval svoje drone-ships podle jmen General Systems Vehicles ze sérií Iain Bankse, takže je fajn mít cokoliv, co kdo zmíní, hned po ruce (je to obdoba YouTube jako archívu veškeré popmusic všech dob, na kterou si člověk vzpomene...).

    asi bychom měli pokračovat případně v poště, ale úloha TJs (text-jockeys, obdoba DJs v hudbě), který ti řekne "když se ti líbilo X, tak to by se ti určitě líbilo i Y", je v dnešní době rozhodně nezastupitelná :-)
    LASHANA
    LASHANA --- ---
    XCHAOS: taky mám něco v počítači, ale tolik tedy ne :-)
    tohle znáš? P. Anthony: Xanth, C. Berg: Rai-kirah, R.E.Feist: Trhlinové války
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    LASHANA: je to trochu death metal, no :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam