• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Mycelium nemá eshop :-) Už jsme to tady kdysi řešili, závěr byl myslím že se to bude řešit až budou knížky všechny vydané. Jenže to ještě nikdo netušil že to bude trvat další dva roky.

    Já být Bramboreenou, tak udělám na myceliálním webu nějakou stránku kde to bude nafocené a objednávky se prostě vyřídí mailem, ať se eshop nemusí řešit. Akorát je pak otázka kdo ty objednávky bude vyřizovat, balit a nosit na poštu. Protože bych byl nerad aby to autory zdržovalo od psaní, žejo.
    TTYGR
    TTYGR --- ---
    Tohle auditko prostě miluju :-D těch důležitých věcí co se tu jeden dozví... Tak tomu mongolskému písmu mě napadlo že by mohlo být místo páteře zvířete něco jako hlavní linka houba tedy vertikální linka s něčím jako kloboučkem nahoře:-)
    Ehm Stala se mi taková nepříjemnost a Ztratil jsem placku whisky ne piju gömeršaúl Dala by se ještě někde pořídit? Dostal jsem ji na minulém erotikonu...
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BRAMBOREENA: Kdo by to jedl, když má kolem tolik lahodných hub ...
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Špatně jsem to zformulovala, chtěla jsem říct: "oops, zvířata jsem nějak nestihla domyslet, zapomněla jsem tam nějaká dát, takže momentálně na Össe žádná nemají, mělo by se to napravit..." :D Ví se jenom o ještěrce tüssü, z jejíž kůže se vyrábí hadřík na leštění magických předmětů, ale neví se ani, jak ta ještěrka vypadá, natož jestli se dá jíst...
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    ARGANNAH: tak dlouho se chodí pro sýr, až zvířata dojdou?
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    BRAMBOREENA: ...už.
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    :D To jsem nedomyslela!!! Na Össe nemají zvířata!
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Pak by to dopadlo asi takhle:
    Přijde Össean do kozího chlívku a povídá:
    "Ahoj holky, dal bych si, vážně moc bych si dal hrudku sýra."
    Kozy zpozorní. Samozřejmě mu rozumí a v hlavičkách jim začne šrotovat, jak by se to dalo provést. Mají v kopýtku celý ten proces a vědí, že naráz ze sebe sýr prostě nevysypou.
    Návštěvník pokračuje:
    "Rozuměly jsme mi dobře - sýr, čerstvý sýr."
    Všehny kozy naráz polknou. Je zle.
    Některé se mu odváží polohlasem vzdorovitě oponovat.
    Návštěvník si založí ruce na prsou. "A méé éé... meberu jako odpověď," rozchechtá se, třepne ušima, přikrčí se a pak jednou rukou mimoděk zalétne k obličeji.

    Okolními lesy se ozývají skřeky, při nichž ve stromech tuhne míza, mraky nutí uhánět pryč a lesní zvěř stíhá jeden infarkt za druhým.
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Tím vším asi padá dotaz, jestli vůbec Össeané chodí do ZOO -:))).
    Opice moc vřeští, sundám brýle.
    Medvěd nebezpečně blízko? Žádný problém, zalez, bestie.
    A co takhle takoví ti uřvaní psi, co by se zbláznili, když jdete kolem jejich vrat.
    Záplata na problém asi dobrá, ale pak všechny ty zvířecí duševní choroby, co by z toho byly :).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    KAVEN: :D No čeká to jedině na tebe, nikdo není povolanější. Já se do toho rozhodně plést nebudu :) (A dcera je na lingvistice sice už ve druháku, ale sci-fi nečte.)
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Já jsem říkal že jsem měl nějaký ten systém össenského písma navrhnout. A teď to máte, budou tady chodit lidi trapně potetovaní mongolskými znaky, místo aby používali elegantní össein :-)

    A děkuji za varování, össenské návštěvy teď rozhodně do chlívku nevezmu!
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    BRAMBOREENA: Díky za vyčerpávající odpověď. Odkážu kolegu na odkaz a uvidíme, jestli neztratí kuráž :).
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    (No to je bomba! Jak teď propátrávám Karachovičův FB hlouběji do minulosti, nacházím dokonce kaligrafii do spirály!!! Tak už víme, jak ta kaligrafická mandala vypadá: https://www.facebook.com/...n.calligraphy/photos/pcb.880712728650059/880712415316757/?type=3&theater )
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    JANADVORACKOVA: Co se týče těch slabozrakých – kdysi jsem o tom taky přemýšlela, ale pak jsem problém vytěsnila jakožto příliš děsivý. Nicméně: trëighrü je způsobeno yantrünem, který se rozroste v očích a vytvoří tam konektivní buňky, které pak produkují toxiny. Jisté (pseudo)vědecké vysvětlení to kdysi v jakýchsi zavržených verzích rukopisu mívalo, ale pak jsem to radši opustila a taktně nerozmazávala, protože je to trochu vachrlaté a divné, nicméně zkusím to tu předestřít: trëighrü je "směrovaná alelopatie". Při alelopatii jde o to, že živé organismy (tedy hlavně je řeč o rostlinách, ale asi i o houbách) na sebe mohou působit chemicky: vypouštějí nějaké látky (nejspíš toxiny, ale i jiné), které sousednímu organismu něco nepěkného provedou. Při trëighrü ovšem nebylo pozorováno, že by tyhle toxiny někomu tryskaly z očí jako ze zahradní hadice, takže je tu ještě fligna s kvantovými jevy: molekuly yantrünových toxinů se v konektivních buňkách změní ze stavu korpuskulárního na vlnový, ve formě elektromagnetické vlny přeletí na příjemce, tam se zase změní zpátky na chemickou látku a způsobí všechny potíže. No... jaksi... sama si moc dobře uvědomuju, že je to dosti přitažené za vlasy, tak to tam radši nikde není explicitně vysvětlováno. Ale plynulo by z toho, že nevidomý, jehož oko to záření není schopno zachytit a zpracovat, by byl trëighrü ušetřen. Zato pes by si to vyžral! I koza (Kavene!).

    No a k té kaligrafii: össenské písmo vůbec vymyšlené není, těch pár znaků v knihách vytvořil grafik Radek Dojiva jako čistě "výtvarný objekt" bez jakýchkoliv logických zákonitostí a bez ambicí vnést tam nějaký systém nebo sémantický význam. Jediný, kdo tady o össeinu něco ví, je Kaven.
    Nicméně – teď na podzim na Eroticonu měl workshop tady ten pán: https://www.facebook.com/Mongolian.calligraphy/?ref=profile_intro_card . Věnuje se mongolské kaligrafii a je to naprosto boží. Trochu nám vysvětlil ten systém: mongolské písmo (tedy to tradiční – dnešní Mongolové píšou azbukou, tohle přežívá paralelně jako takový relikt) někomu může připomínat japonské nebo čínské znaky, ale v principu je úplně jiné, protože je hláskové; píše se shora dolů, jeho tvary vycházejí z tvarů zvířat na mongolských stepích – vždycky je tam výrazná vertikála jako "páteř" a kolem různé obloučky a smyčky jako "žebra" či "končetiny"; ale geniální je na tom, že díky tomu, že je hláskové, se jím dá přepsat jakékoliv "normální", tedy třeba i české, slovo. My se na tom Eroticonu se například naučili napsat mongolskou kaligrafií slovo "porno". Ovšem tenhle Fux Karachovič na to má "živnost" a lidem na zakázku vytváří nápisy podle zadání (mohou to být ozdobné svitky, obrázky na zeď, ale přímo motivy na tetování navrhuje taky; dělá koneckonců i bodypainting... to tam taky nabízel, ale scifisti byli suchaři a nikdo se nebyl ochoten svlíknout :D; já myslela na Gretu, které psal Lucas össenské znaky do výstřihu, ale ta v publiku zrovna jako na potvoru chyběla. ) Čili možná by to stálo za prozkoumání...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Mám takový drobný problémek :). Kolega z práce objevil Mycelium. Je u první knihy, takže jsme si moc nepokecali, abych něco nepráskla. On tedy tvrdí, že má zatím absolutní guláš ve jménech a profesích. Netušil, jak takový Össean vypadá. Když si pak vygooglil Vilmu v převleku, vyvalil oči nadšením :).
    No ale teď k tomu problému:
    Ten kolega totiž v dubnu čeká první dítě - dceru - Kristýnu. Rád by věděl, jestli existuje znak, nebo překlad spojení jména dítěte a měsíce dubna, případně jen jména, protože by si nechal rád něco malého vytetovat na ruku.
    Má prostě takovou představu - jako když existují znaky pro pětici a v naší běžné realitě symboly pro znamení zvěrokruhu, že něco takového by se dalo vytáhnout i z össeinu pro duben a Kristýnu.
    Zapeklité :).
    Říkala jsem mu, že by možná šlo jméno přeložit, ale nevím, jak nejlépe by se to dalo udělat.
    Máte někdo nápad?

    No a pak jsme narazili ještě na jednu věc: my jsme totiž oba slabozrací. Jak by ve světě Mycelia probíhalo trëighrü s nevidomým? Funguje to nějak? Tedy za předpokladu, že s sebou slepec nemá psa. Toho by pak bylo možné dost krutě splašit :). Známe oba nevidomou se psem, takže jsme se dneska výborně bavili na její adresu - chudák holka. Každopádně ale si nepamatuji, že by se to zkoušelo na slepce. Nemůže to působit prostě "nějak jinak," přesto nějak?
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    Houbový dům z roku 1948 od legendárního Lloyda-Wrighta je na prodej - iDNES.cz
    https://bydleni.idnes.cz/...uba-houbovy-dum-gpz-/architektura.aspx?c=A171123_122012_architektura_web
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    Už na to přišli.
    Hmyz v bytě nemusí být jen ostuda, ale i působivá dekorace – Novinky.cz
    https://www.novinky.cz/...endy/455215-hmyz-v-byte-nemusi-byt-jen-ostuda-ale-i-pusobiva-dekorace.html
    VICKE
    VICKE --- ---
    Mně to evokuje kril.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    ALDEMIK: mě to asociuje grilovanou gorilu, ale to q to dělá takové víc akčnější-mimozemšťější
    ALDEMIK
    ALDEMIK --- ---
    KAVEN: Hmmm, kwui-la.

    Össanská logopedie ostatně musí být docela zlatý důl.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam