BRAMBOREENA: náhodou... já to nemyslel zle, ale musíš uznat, že by to byl přirozený důsledek stravování potravin z "řídké argenitové hmoty"... a Össeny by to určitě nepřekvapilo, možná by jen svěřili úlohu recyklace nějaké biotechnologii z R/A prostoru :-)
jinak náhodou, podle mě ta kniha není napsaná špatně, myslím že tehdy v těch 90kách jsem to koupil pod vlivem Eternaalu, který byl poměrně přímořará hardcore sci-fi s jasnými pravdily hry (a s Hvězdovládci!!!) a čekal jsem nějak víc toho samého... ale nějak jsem vynechal Meče Lorgan, takže ve Stavitelích jsem se tehdy asi nějak ztratil a odložil je.
Určitě bych nebyl tak sebekritický - věci, které bych _já_ napsal ve dvaceti, by určitě byly nesrovnatelně blbější :-)
jinak změnu paradigmatu jsem pochopil (byť to bylo od jedné psychotroniky k druhé), celá myšlenka Přímé cesty vs. Eraugoonu i u netechnických civilizací je taky super, taky postřeh o tom, že chyběly jiné než archaické vzory ke kopírování... spousta skvělých nápadů a tím víc jsem zvědav, jak se s Fomalhiwou (chronologicky dávno předtím!) vyrovná Lucas!
Celý ten nápad s celými fake městy obydlenými argenitary má něco do sebe.. v raných 90kách ještě počítačové hry nebyly takhle daleko.... ale knížka skvěle vystihuje, jak začaly počítačové hry vypadat o 10-15 let později! A to nemluvím o složitějších filosofických konceptech, než je virtuální realita. Takže za mě dobrý, jen na konci strašný zmatek.