• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BRAMBOREENAMycelium -- Nejdůležitější věci se odehrají vskrytu...
    Auditko věnované sci-fi sérii Mycelium. Vesmír, psychotronika, náboženství, lidské oběti - a mimozemské houby.

    Planeta Össe. Svět po tisíce let neměnný... a po tisíce let svázaný s vesmírem. Z Össe pocházejí myceliální technologie i nadsvětelné Lodě, bez kterých by se Země neobešla. Jenže zatímco pozemská civilizace vítězně proniká do vesmíru, Össe jí stojí za zády.

    Co je to vůbec to Mycelium? Nejlépe podívat se na webové stránky projektu. Tam jsou všechny informace o knize (anotace, ukázky, ohlasy, trailer...).

    A dá se to někde opatřit? Třeba tady: Internetové knihkupectví Kosmas (odkaz vede přímo na záznam o knize). Další díly a formáty (včetně audioknihy) nejlépe přes mycelium.argenite.org/page-koupit (affiliate u Kosmasu, takže z každého nákupu dostane autorka pár desetníků navíc, a to se všem vyplatí!)

    A co Facebook? Nyx je přece lepší!!! Ale budiž, kdyby náhodou měli vášniví vyznavači Knihy tisíce tváří absťák, mohou navštívit tamní stránku autorky Mycelia alias Bramborýny – Legendy o argenitu na Facebooku nebo semeniště všeho mimozemského zla, doupě zlovolné Církve Akkütlixovy tamtéž.

    A co takhle spoilery? Lze použít tag, který schová odstavec pod bílou mlhu, pod kterou lze nahlédnout, když se text vezme do bloku nebo se na něj klikne:

    tajné odhalení
    – a díky tomu ti, kteří další díl ještě nečetli, nepřijdou o překvapení. Bílá mlha vznikne, když se použijí kódy
    <div class="spoiler"> tajné odhalení </div>

    Geekovské okénko
    Generátor slov v össeinu, který skvěle vymyslel a naprogramoval KAVEN. Církev Akkütlixova děkuje a OneHotBook se velmi těší! :)
    Tabulka a graf postupu psaní (2019–21)
    rozbalit záhlaví
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    BOB_GALLOWS: Já jsem v oblasti kladogramů a obávám se, že jakmile z těch všech houbologií udělám zkoušky, vrátím se v této oblasti zpátky na fildu, kde přírodniny živé dělíme na jedlé a nejedlé.
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    GENTIANA: Nejvetsi milovnici hub, plisni a kvasinek jsou obvykle badatelé, co se snazi pestovat neco (puvodne jineho, nez plisne a kvasinky) na agarovem mediu :)
    SHEALA
    SHEALA --- ---
    BALAENA: "Modře tónované mini-farmy vypadají jako z vesmírné lodi."
    GENTIANA
    GENTIANA --- ---
    Já začala studovat na botanika, takže na houby narážím taky. Obvykle na ně nadávám.
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    BOB_GALLOWS: Penízovka sametonohá si přečte Mycelium a napadne jí, že by se mohla bránit ...
    BOB_GALLOWS
    BOB_GALLOWS --- ---
    Ja jsem prave takovej mykofil uz od malinka, jako dite jsem bezne v zime pobihal po temnym lese a hledal penizovku sametonohou... Ale s Myceliem to vsechno zacina byt takovy jeste vic strasidelny...
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    Předtím, než vůbec začalo Mycelium vycházet, jsem nikdy nenarážela na tolik informací o houbách.
    To je fakt divný.
    Říkala jsem si: "jo, houby, ty rostou v lese." Do lesa ani moc nechodím, protože prd vidím a poznám jenom lišky. Na sběr hnědých kloboučků jsem zneužívala synovce, ale teď už je větší a nebaví ho to. Když byl malý a od země ho dělilo jen pár desítek centimetrů, působil jako detektor kloboučků a hlásil, když nějaký potkal, protože já je pochopitelně neregistrovala :).
    Žampiony jsem si dala dvakrát, třikrát do roka.
    Plísně po těle jsem neměla nikdy (doma na zdi jo), ale na to stačilo savo.

    Ale teď je to čím dál složitější :).
    VANEK
    VANEK --- ---
    BALAENA: A kde teď zrovna pobývá RICARDERON, aha? Náhoda…?! Nemyslím si.
    GALE
    GALE --- ---
    BRAMBOREENA: To je určitě úryvek z rozhovoru s majitelem bordelu, kde nově otvírají křídlo s těmi bazénky jako z TÉ scény s houbou.
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    BRAMBOREENA: chceme znát detaily?
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    BALAENA: "Tímto způsobem můžeme zákazníkům poskytnout zbrusu nový zážitek s houbami." To je boží! :D
    BALAENA
    BALAENA --- ---
    New York má nový trend, neonové chlaďáky fungují jako houbové farmy - iDNES.cz
    https://ekonomika.idnes.cz/...arma-neon-02o-/eko-zahranicni.aspx?c=A181118_170549_eko-zahranicni_skr

    asi by bylo lepší si na ten New York dávat pozor
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    JANADVORACKOVA: Ale zase to bych asi utíkal i bez předchozího varování :-)
    JANADVORACKOVA
    JANADVORACKOVA --- ---
    KAVEN: Navíc se dozvěděli, jak jsme objekt pojmenovali, takže dejte pozor v temných uličkách. Jakmile vám stín za zadkem začne odříkávat "oumuamua... oumuamua... ou," PRYČ!!!
    YENNEFER
    YENNEFER --- ---
    KAVEN: asi se hodně lidí najednou soustředilo, a když se vysílá dostatečné množství energie jedním směrem, tak víme co se stane :-D
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    Jestlipak víte, že tajemná planetka oumuamua, poslední dobou přetřásaná coby možný objekt mimozemského původu, přiletěla ze směru od hvězdy Vega?

    A kdo bydlí v hvězdné soustavě Vegy?
    KAVEN
    KAVEN --- ---
    TOM: Jak vypíchli lodi oko, tak ji to bavit začalo
    TOM
    TOM --- ---
    BRAMBOREENA: a já už se pomalu těšil, ochotných akčňáků máme hodně, třeba Leoš Kyša by se určitě nezdráhal
    what have been seen... teď budu napjatě zkoumat, jak moc tam jde znát to "nebaví"
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: tohle čtenářům nedělej, vypíchnutý oka jsou brutální.... např. včera jsme koukali na Tichý místo a zdaleka nejhorší hororový efekt po dlouhý době byl ten hřebík na schodech. no, každopádně, závěru, který nebude uspěchaný, docela fandím. (já myslím, že ve sci-fi žánru se potkávají lidi se super imaginací, ale často neschopností nějak kočírovat příběh.. i poměrně hodně velká světová soudobá jména píšou tak, že pořád zaplétají a zaplétají zápletku a na konci se se vzniklým zmatkem vyrovnají spíší, jako když já doma uklízím... a působí to, že je to buď už přestalo bavit, nebo jim došlo místo na disku...)

    Každopádně držím palce.. a myslím, že by byla chyba nevydat kromě tištěné verze, ebooku a audioknihy ještě limitovanou edici ve formátu dardské desky, dardeawáš~algám :)

    GENTIANA: ani ne... pracuju s kánonickými rekvizitami a pravidly celé série... jen trochu drze :-)
    BRAMBOREENA
    BRAMBOREENA --- ---
    XCHAOS: na konci už jsem se hlavně šíleně těšila, až to budu mít z krku, ten pocit si dodnes pamatuju :D Závěr už jsem tam mastila pod vlivem Větru završení místo pod vlivem Větru neklidu (jak říkají Fomalhiwané) - a to nikdy nefunguje. Proto se teď snažím neudělat stejnou chybu a to Mycélko neuseknout.

    (Nicméně teď jsem tam napsala patnáctistránkovou akční scénu, samé honičky po lodi a padající nábytek, jsem na sebe hrdá. Právě jim tam vyšplouchla lodní Zřítelnice... prostě tý Lodi normálně vypíchli oko... jdu to zas psát :D)
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    BRAMBOREENA: náhodou... já to nemyslel zle, ale musíš uznat, že by to byl přirozený důsledek stravování potravin z "řídké argenitové hmoty"... a Össeny by to určitě nepřekvapilo, možná by jen svěřili úlohu recyklace nějaké biotechnologii z R/A prostoru :-)

    jinak náhodou, podle mě ta kniha není napsaná špatně, myslím že tehdy v těch 90kách jsem to koupil pod vlivem Eternaalu, který byl poměrně přímořará hardcore sci-fi s jasnými pravdily hry (a s Hvězdovládci!!!) a čekal jsem nějak víc toho samého... ale nějak jsem vynechal Meče Lorgan, takže ve Stavitelích jsem se tehdy asi nějak ztratil a odložil je.

    Určitě bych nebyl tak sebekritický - věci, které bych _já_ napsal ve dvaceti, by určitě byly nesrovnatelně blbější :-)

    jinak změnu paradigmatu jsem pochopil (byť to bylo od jedné psychotroniky k druhé), celá myšlenka Přímé cesty vs. Eraugoonu i u netechnických civilizací je taky super, taky postřeh o tom, že chyběly jiné než archaické vzory ke kopírování... spousta skvělých nápadů a tím víc jsem zvědav, jak se s Fomalhiwou (chronologicky dávno předtím!) vyrovná Lucas!

    Celý ten nápad s celými fake městy obydlenými argenitary má něco do sebe.. v raných 90kách ještě počítačové hry nebyly takhle daleko.... ale knížka skvěle vystihuje, jak začaly počítačové hry vypadat o 10-15 let později! A to nemluvím o složitějších filosofických konceptech, než je virtuální realita. Takže za mě dobrý, jen na konci strašný zmatek.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam